Wanneer de prijs van flash-geheugen die van traditionele harddisks zal naderen, zullen organisaties voor hun opslag overstappen op het vaste geheugen zonder bewegende delen. Dat voorspelt expert Herbert Smals van Dell. De hogere snelheid van chipgeheugens maakt deze vorm van opslag zeer gewild. De hogere kosten van de zogeheten solid state disks (ssd’s) maakt echter dat organisaties dit geheugen zeer selectief toepassen.
Volgens Smals is de keuze voor flash ook goed voor het milieu. ‘Flashgeheugen is zuiniger met energie dan traditionele harde schijven. Op plaatsen waar je veel data opslaat, levert dat forse besparingen op. Bovendien wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van metaal. Daardoor is flashgeheugen ook makkelijker te recyclen.’
De Computable-kennissessie ‘Waarom en wanneer kiezen voor flash-storage?’ werd gehouden tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity, Storage Expo en het Tooling Event in Jaarbeurs Utrecht. Het gesprek werd geleid door Computable-expert Ruud Mulder van Unisys. De experts aan tafel waren Jur Faber (Consolidate IT), Arsalan Jahangir* (EMC), Ronnie Oomen (Pure Storage) en Herbert Smals (Dell). Bekijk hieronder een compilatie van de discussie.
Pa Va Ke,
Met het opstarten van de PC voor de gemiddelde gebruiker heb je zeker een punt.
Het is vooral handig zoals ik zei bij performance behoevende omgevingen. De inzet van flash kan bijvoorbeeld ook een batch verwerking significant versnellen. Of een bootstorm van een VDI omgeving afvangen.
@ Jan,
Op welk type SSD doel je? De SSD die je bij de mediamarkt koopt? Of de enterprise SSD? Daar zit namelijk een wezenlijk verschil tussen.
@opendeurtje
“Dan staat iedereen gewoon met zijn sportauto voor de Coentunnel.”
Geinige metafoor. Wat is dan de volgende bottleneck?
@ Hessel,
De volgende bottleneck zou zich wel eens in de onderlinge bandbreedte kunnen voordoen. Denk hierbij aan infiniband.
Dit geldt dan meer voor Centrale Storage Oplossingen.
CPU, memory en bandbreedte op de bussen is er nog voldoende.
@Ruud
Niet echt mijn werkterrein maar kan me voorstellen dat er, net zoals Schulz de file voor de Koentunnel wil oplossen, op een nieuwe manier naar die materie gekeken moet worden. Tijd voor een quantum-bus?
Hessel,
De bussen worden vaak bij een nieuwe generatie CPU’s aangepast.
Maar er is ook daar nog wel ruimte voor verbetering.
De metafoor van de Coentunnel opperde ik zelf aan het begin van deze discussie. Je kan wel veel snelheid hebben maar je bent zo snel als het meest trage onderdeel van de keten.
Niet overal is flash nog even nuttig om ingezet te worden.
@Ruud,
ze waren zeker niet de eerste, maar er is een verschil tussen enkele oplossingen en een massamarkt bedienen, in feite is de oplossing zelfs nog ouder, namelijk antiek, om dat het gebruikt wordt als een soort heel groot cache geheugen.
Schrijf maar op: Flashgeheugen verdwijnt, alles wordt nanogeheugen.
(de naam zal wellicht anders worden, maar de op koolstof nanobuisjes gebaseerde chiptechnologie gaat het helemaal worden, alleen al omdat ze vele malen sneller en nog energiezuiniger is dan flash).
De geschiedenis herhaalt zich van tijd tot tijd.
HK,
Heel herkenbaar wat je schetst. Om de zoveel jaar zal er weer iets nieuws komen wat de huidige technologie omver blaast qua performance. Initieel zal dit kostbaar zijn, maar uiteindelijk wordt ook dat weer commodity.
@ Maarten,
Veel is afgekeken van waar we ooit mee begonnen zijn.
Ik ben het zo waar weer eens met je eens 😉
@Ruud,
ik koop niet bij mediamarkt maar heb berichten van mijn leveranciers dat de eerse SSD’d niet bepaald betrouwbaar waren.
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er te veel vertrouwen is in die techniek, vandaar mijn vraag, hoe lang wordt er al intensief gebruik gemaakt van SSD’s.
De oudste funktionerende HD die ik kortgeleden trof was 21 jaar.