Wanneer de prijs van flash-geheugen die van traditionele harddisks zal naderen, zullen organisaties voor hun opslag overstappen op het vaste geheugen zonder bewegende delen. Dat voorspelt expert Herbert Smals van Dell. De hogere snelheid van chipgeheugens maakt deze vorm van opslag zeer gewild. De hogere kosten van de zogeheten solid state disks (ssd’s) maakt echter dat organisaties dit geheugen zeer selectief toepassen.
Volgens Smals is de keuze voor flash ook goed voor het milieu. ‘Flashgeheugen is zuiniger met energie dan traditionele harde schijven. Op plaatsen waar je veel data opslaat, levert dat forse besparingen op. Bovendien wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van metaal. Daardoor is flashgeheugen ook makkelijker te recyclen.’
De Computable-kennissessie ‘Waarom en wanneer kiezen voor flash-storage?’ werd gehouden tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity, Storage Expo en het Tooling Event in Jaarbeurs Utrecht. Het gesprek werd geleid door Computable-expert Ruud Mulder van Unisys. De experts aan tafel waren Jur Faber (Consolidate IT), Arsalan Jahangir* (EMC), Ronnie Oomen (Pure Storage) en Herbert Smals (Dell). Bekijk hieronder een compilatie van de discussie.
Ik heb geen idee waar mijn storage op draait. Dat interesseert me ook werkelijk niets.
Geneuzel over hardware is toch niet meer van deze tijd?
Hoe en waar stroom wordt opgewekt…. dat interesseert toch niemand iets?
@Henri .. je brengt me op een idee !!!
Groene stroom “verkoopt” beter dan gewone stroom.
In het artikel wordt gesteld dat flash disks energie-zuiniger zijn. Ik denk dat ik maar eens flash disks ga verkopen als “groene opslagcapaciteit” 😀
Wat is de gemiddelde prijsdaling van de SSD’s. Volgens mij tot nu toe elke kostte 5 jaar geleden een 128GB SSD 1000 euro. Nu kan ik hem onder de 100 euro krijgen. Dus in 5 jaar 1/10 van de prijs. Dat geldt grofweg ook voor de 240/256 500/512 of 960/1TB SSD’s.
Het prijsverloop van HDD’s liep anders. Vijf jaar geleden koste een 1TB disk 150 euro. Die kan ik nu kopen voor 50 euro. Dat is dus 1/3 van de prijs.
Als het tempo van prijsdalingen voor beide producten zo doorgaat, zal over 10 jaar er een punt komen dat ze vergelijkbaar in prijs zullen zijn. Wat wel een verschil blijft is de grootte van de schijf. Waar nu de grootste SSD 1TB is, is de grootste HDD 4TB.
Flash heeft zeker voordelen en zal op lange termijn de harddisk mogelijk geheel vervangen. Dit zal echter iets zijn voor lange termijn, harddisken hebben in veel situaties nog te veel voordelen waaronder met name de prijs per MB. Met name als snelheid belangrijk is , zal flash de harddisk gaan verdringen. De hyrbid drives zullen echter ook een goede tussen oplossing bieden. Voor goedkope storage is en zal flash voorlopig te duur blijven is mijn verwachting.
Inderdaad, je hoeft geen visionair te zijn om te begrijpen dat flash (of beter halfgeleider) opslag geheugen de hard disk gaat vervangen. HDD’s zijn mechanische stukken antiek die niets te zoeken hebben in een moderne computer, alleen hebben we nog niets om ze ter vervangen – was altijd mijn stelling. Toen ik jaren geleden de eerste Stec SCSI flash disks ‘ontdekte’ was het mij binnen een paar minuten duidelijk dat de HDD zijn langste tijd gehad heeft.
Echter iets anders was mij ook direct duidelijk. Flash geheugen in een kastje proppen, er een disk interface voor zetten, en het ding als disk behandelen is nou niet direct de meest handige methode om flash te gebruiken. En daar wringt hem dus de schoen, de industrie heeft nog geen methodes bedacht om flash als datgene te gebruiken als wat het is, geheugen. En in het bijzonder niet als het geheugen gedeeld moet worden tussen meerdere computers.
Voor lokaal gebruik van flash lijkt de ontwikkeling te gaan naar het plaatsen van flash modules in DIMM slots. Maximale snelheid, beste methode van adresseren, directe aansturing vanuit de processor. Het probleem is alleen dat een cpu niet zoveel DIMM slots heeft, en de opslag capaciteit daarmee beperkt blijft. Anderzijds is het bestaande technologie, en dus mogelijk uitbreidbaar, desnoods met speciale cpus die niets anders zijn als high speed high capacity memory controllers. Door ze aan te sluiten via de standaard interprocessor links krijg je een architectuur die niet veel afwijkt van de huidige multi-processor systemen.
Blijft over een vervangende architectuur voor de huidige grote storage arrays. Daarvoor zal iets heel nieuws bedacht moeten worden. Ethernet, fibrechannel en zelfs infinyband zijn niets anders dan enorme bottlenecks voor flash, er zal dus iets heel nieuws ontwikkeld moeten worden.
@ Stom verbaasd,
Natuurlijk is dit een inkopper. Flash zal op termijn de huidige HD technologie vervangen. Ik deel je mening dat bijna iedereen dat had kunnen verzinnen.
Echter zie je in onderstaande reacties toch nog terug komen dat nog niet iedereen het nut van flash in ziet.
@ Marcel,
Dit is een beetje de standaard perceptie die over Flash rond gaat.Ik ben ook blij dat je dit aanhaalt.
Flash moet je ook natuurlijk niet overal in gaan zetten. Wat heb je aan een sportauto als je iedere ochtend in de file voor de Coentunnel staat?
Echter is je vergelijk natuurlijk niet helemaal eerlijk. Je kijkt voornamelijk naar opslagcapaciteit. En bij flashtechnologie kijk je naar performantie.
Waar de snelste SAS/FC 15k zo’n 180 iops behaald, kan een SSD al zo’n 3500 /4000 iops aan. Of te wel een ruime factor 20x meer performance.
Op flash ga je natuurlijk niet je bulkdata neerzetten. Zoals office data je archief of andere niet performance behoevende zaken. Dan ben je natuurlijk niet slim en kosteneffectief bezig.
Flash moet je slim inzetten. Bijvoorbeeld bij VDI of DB omgevingen waar de IO load hoog is.
En ook hier geldt weer meten is weten. Kijk eerst wat je workload is voor dat je de keuze maakt. Te hoog of te laag starten draagt namelijk niet bij aan het succes van je project.
@ Henri,
Dit is wel heel kort door de bocht. Als je storage afneemt uit de Cloud is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van je Cloud leverancier. Dus je hoeft hier niet heel veel tijd in te steken.
Het is echter wel goed om vooraf te weten of dat stukje storage wat je afneemt gaat doen wat je wilt. Alleen in opslagcapaciteit denken is niet genoeg. Ik zou toch echt wel willen weten of mijn storage omgeving voldoet aan de performance behoeftes die desbetreffende omgeving nodig heeft.
Je wilt namelijk niet dat er ergens in je omgeving een bottleneck zit die er voor zorgt dat je infrastructuur vertraging oplevert. Vandaar ook mijn standaard feedback op je Cloud stukjes over QoS (Quality of service ) en gegarandeerde IO load. Want met alleen opslagcapaciteit ga je het niet redden.
@ PaVaKe,
Probeer de performance van 1 SSD maar eens na te bootsen op traditionele HD’s. En je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om de uitkomst te voorspellen.
Een flashdisk/ssd levert minimaal 20x meer performance. Als de desbetreffende leverancier ook nog slim ( dmv software/dedup/compressie ) omgaat met flash dan kan dit nog enkele malen hoger liggen.
Echter moet je het wel in het juiste perspectief bekijken. Want flash moet je natuurlijk niet inzetten in omgevingen waar alleen opslag nodig is. Dit omdat de flashtechnologie nog relatief duur en qua opslag capaciteit beperkt is.
Jaja, hier is over nagedacht door de redacteur:
Met welke statement krijgen we het aantal reakties omhoog ?
Nou, wat dacht je van: computers worden in de toekomst kleiner.
Nee, dat ligt te voordehand, we doen: flash vervangt harddisks. Ja die doen we, dat moét werken, zo blijkt.
@Ruud: op termijn wordt de productie van harddisks gestaakt, al was het maar om dat het productieproces van flash veel goedkoper zal zijn.
Dan staat iedereen gewoon met zijn sportauto voor de Coentunnel.