Wanneer de prijs van flash-geheugen die van traditionele harddisks zal naderen, zullen organisaties voor hun opslag overstappen op het vaste geheugen zonder bewegende delen. Dat voorspelt expert Herbert Smals van Dell. De hogere snelheid van chipgeheugens maakt deze vorm van opslag zeer gewild. De hogere kosten van de zogeheten solid state disks (ssd’s) maakt echter dat organisaties dit geheugen zeer selectief toepassen.
Volgens Smals is de keuze voor flash ook goed voor het milieu. ‘Flashgeheugen is zuiniger met energie dan traditionele harde schijven. Op plaatsen waar je veel data opslaat, levert dat forse besparingen op. Bovendien wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van metaal. Daardoor is flashgeheugen ook makkelijker te recyclen.’
De Computable-kennissessie ‘Waarom en wanneer kiezen voor flash-storage?’ werd gehouden tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity, Storage Expo en het Tooling Event in Jaarbeurs Utrecht. Het gesprek werd geleid door Computable-expert Ruud Mulder van Unisys. De experts aan tafel waren Jur Faber (Consolidate IT), Arsalan Jahangir* (EMC), Ronnie Oomen (Pure Storage) en Herbert Smals (Dell). Bekijk hieronder een compilatie van de discussie.
Moet je daar een expert voor zijn om tot deze conclusie te komen, dit begrijpt ieder logisch denkend mens.
Flash is op zich niet zo duur meer, echter de OEM’s als Dell, HP en IBM houden dit medium fictief duur in hun producten. Ga maar na, een Intel SSD van 256 GB kost op de vrije markt ongeveer 200 euro. Dezelfde capaciteit in een ‘OEM’ Laptop of Desktop kost al gauw het dubbele. En in een Server trekken ze al helemaal het vel over je oren. Daar komt dan ook nog bij dat het plaatsen van ‘OEM’ SSD’s in veel merk-apparatuur meteen ‘unsupported’ is, terwijl de merken zelf dezelfde spullen gebruiken….
“Wanneer de prijs van flash-geheugen die van traditionele harddisks zal naderen, zullen organisaties voor hun opslag overstappen op het vaste geheugen zonder bewegende delen.”
Nog een voorspelling: wanneer de leaseprijs van een Rolls Royce die van een gemiddelde zakenauto zal benaderen, zullen organisatie voor hun wagenpark overstappen op Rolls Royces. Zover zal het voorlopig niet komen, en ook voor SSD geheugen is de prijs per opslageenheid nog steeds een veelvoud van dat van harde schijven (hard disk opslag kost zo’n drie cent per Gb en SSD opslag een euro, een factor 30 is niet binnen een paar jaar weggewerkt).
Realistisch: waar je in de DC of op je persoonlijk device Rolls Royce kwaliteit nodig hebt en je je die kunt veroorloven, zet de SSD in. Elders waarschijnlijk nog wel even traditionele hard disks.
Is wel een kwestie van hele lange adem voordat SSD hard disks volledig vervangt. Volgens Gartner kost het nog ettelijke honderden miljarden aan investeringen voordat de SSD markt qua volume 20% van de enterprise storage markt kan halen.
http://www.storagenewsletter.com/rubriques/market-reportsresearch/gartner-ssd-hdd/
Gosh wat een visionairs hebben we toch in IT land;-)
Nog een, CRT monitoren zullen verdwijnen.
Maar ach er was ook ooit iemand die riep 640Kb zal genoeg zijn.;-) 😉
@Erwin: Niet zo duur? Ik dacht van wel.
SSD: 200 euro / 256 GB = 0,78 euro/GB
HD: 100 euro / 3 TB = 0,03 euro/GB
Oftewel: SSD is 23 keer duurder dan schijf met draaiende platen. Voor de meeste producten zou bij een factor 23 prijsverschil gelden dat we de betreffende verkoper voor gek zouden verklaren.
Jammer dat er niemand iets riep over de ontwikkelingen in de nabij toekomst zoals IMDB (in-memory database) en ook nog veel applicatieontwikkelingen i.c.m. SSD-ontwikkelingen.
Voor de rest deel ik ook de mening zoals die van Keesje 🙁
Wat een nieuws. Is het komkommertijd ofzo?
Het is gewoon zo dat de fabrikanten de hdd verkoop maximaal hebben uitgebuit. Vooral de zakelijke eindgebruikers. Dit hebben ze gedaan door de prijs van de SSD onwaarschijnlijk hoog te houden, zodat de verkoop van de hdd (sas, sata) nog jaren is doorgegaan. Misschien vindt zelfs de handel nu dat de grens van (on)fatsoen bereikt is.
Flash is al achterhaald maar kan nog worden ‘uitgebuit’.
Het worden natuurlijk nano-opslag-‘kristallen’ alleen duurt het nog wat langer voordat het op de markt wordt gebracht. 🙂
Sessie over flash storage was ondanks ergenis over geluid interessant om te volgen waarbij de eensgezindheid van panelleden, die allemaal aan de leverancierkant staan, over de toekomst van flash natuurlijk grappig is. Vermoed dat als er opeens een grote vraag naar floppydisks was dit als het toekomstig medium gezien werd maar ik denk dat niemand een iPad wil die 10 minuten nodig heeft om op te starten omdat de disk het vertragende element is.
Veel interessanter namelijk was de conclusie dat vraag naar flash storage primair vanuit de gebruikers komt (lees de business) die een snelheid wil welke met traditionele disk gewoon niet te bieden is, niet goedkoop tenminste als je kijkt naar aantal spindles dat nodig is om prestatie van flash te evenaren. Natuurlijk kun je voor weinig geld een SATA disk bij de Mediamarkt kopen maar dat is ‘penny wise and pound foolish’ als je niet eerst kijkt wat je applicatie nodig heeft.
Met deduplicatie mogelijkheden dient trouwens toch anders naar de capaciteit gekeken te worden hoewel over de te behalen ratio’s van reductie nog wel enige onenigheid waS. Algemene conclusie van panelleden was dat de marketing cijfers hierbij meer een natte vinger zijn en ‘Meten is weten, gissen is missen’ werd dan ook meerdere keren over de tafel geslingerd. Nu vraag ik me wel af of door alle veranderingen (wet van Moore) in zowel de toenemende behoefte voor capaciteit als prestatie een eenmalige meting nog wel voldoende is.
Het zal inderdaad niet waarschijnlijk zijn dat flash de harddisk (of tape) gaat vervangen maar steeds vaker zal flash wel ingezet worden voor die applicaties die eerst snelheid en dan pas capaciteit nodig hebben. Discussie richtte zich dan ook meer op de vraag waar flash het beste ingezet kon worden en welke chips het meest kosteneffectief waren. Om die lange discussie kort te maken was conclusie van alle panelleden dat je de storage moet sizen, niet alleen op capaciteit maar vooral op de prestatie omdat gebruikers snellere paarden willen.