Veiligheid op het internet is meer dan alleen een virusscanner. En veiligheid is nodig, de hoeveelheid mensen die slachtoffer is geworden van internet misdrijven groeit. Ook op Computable.nl zie je steeds meer artikelen over groeiende risico's bijvoorbeeld voor het gebruiken van eigen devices op het werk en dat de werknemer weinig bewust is van risico's. Grote kans dat je vrouw niet heel anders is dan de gemiddelde werknemer.
Zelf gebruik ik naast een up-to-date virusscanner een password manager die ervoor zorgt dat ik voor iedere dienst een ander wachtwoord heb. Bij veel diensten zet ik ook tweestaps authenticatie aan. Mijn telefoon gebruik ik dan als extra token om in te loggen, net zoals dit met internet bankieren gaat. Hiermee doe ik meer aan veiligheid dan veel gebruikers. Ik zal nooit mijn gebruikersnaam en wachtwoord van een dienst invoeren op een andere site dan die van de dienst. Ik geef ‘apps’ op Facebook, Twitter en dat soort diensten ook niet snel toestemming om van alles te kunnen zien van mij. Ik ben me bewust van ‘phishing’ en let bijvoorbeeld ook op dat een site https gebruikt als ik mijn credentials invoer met als saillante uitzondering de Computable site zelf. Maar zoals met veel dingen is beveiliging zo goed als de zwakste schakel en wat navraag in mijn omgeving toont aan dat de vrouw vaak de zwakste schakel is.
Vraag haar maar eens of ze hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten gebruikt. Of erger nog, voor praktisch elke dienst hetzelfde wachtwoord. Vraag haar naar welk wachtwoord dat is en veelal is het iets wat te herleiden is. Namen van de kindjes misschien aangevuld met geboorte jaar, huisdieren, jouw naam met trouwjaar, grote kans dat ik hiermee al een eind in de buurt kom. Dit is geen uitzondering, het is de norm! Veel vrouwen zijn zich ook niet bewust van welke diensten het belangrijkste zijn om te beveiligen! Telebankieren wordt nog wel genoemd, maar email veel te weinig. En juist e-mail is de dienst waarin alles samen komt. Als je een wachtwoord vergeet is email de methode om een nieuw wachtwoord te ontvangen. Als je e-mail dus gelezen kan worden door iemand anders is dit ernstig.
Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke rekeningen. De computer of laptop die jullie samen gebruiken, of een paypal account gekoppeld aan de gezamenlijke bankrekening. Allemaal mogelijkheden die je eigen pogingen het goed te doen ondermijnen.
In diverse artikelen op deze site wordt aangegeven dat werknemers zich niet erg geroepen voelen zich te houden aan het veiligheidsbeleid, zelf schaduw it voeren door externe diensten te gebruiken zoals Dropbox, WeTransfer en email diensten, en bestanden onversleuteld opslaan op usb-sticks. Ook een groots uitgebracht rapport van de AIVD waarschuwt met name de overheid dat er een laag veiligheidsbewustzijn leeft onder werknemers.
Als je beseft hoe lastig het is om je eigen vrouw al te overtuigen van het belang van verschillende en sterke wachtwoorden, dan snap je ook dat een bedrijf het moeilijk heeft om dit beleid bij medewerkers er goed in te krijgen. Hiervoor heb ik geen oplossing. Het enige wat ik kan bedenken is goed voorlichten, laten zien hoe het bij anderen mis gegaan is en tools aanbieden die het makkelijker maken om goed bezig te zijn. Want al kun jij nog zo je best doen om je gegevens te beschermen tegen misbruik, als je vrouw dit niet doet is je beveiliging zo sterk als de zwakste schakel.
@ Henri,
En loopt ze nog steeds net zoals jij met haar hoofd in de wolken? 😉
roze wolk ..
@Diana
Briljante opmerking, vooral ook vanwege de droogheid.
En qua beveiliging is relatief makkelijk uit te leggen dat je ook geen driecijferig combinatieslot op je voordeur hebt. Dus een simpel wachtwoord zal ook makkelijker te kraken zijn.
En als je de mensen (niet alleen vrouwen) de les niet wil lezen kan je ook net zo doen alsof je zelf gehacked bent vanwege een stomme fout zodat anderen jouw de les kunnen lezen.
Mijn vrouw laat alle wachtwoorden aan mij over, dus zijn we ze af en toe kwijt . .
Haha Jan.
Zeer herkenbaar. Ik maak ze altijd veel te moeilijk waar door ze niet te onthouden zijn.
grrr, ik ben een vrouw en overtuig veel mannen over het belang van veilig online zijn, sterke ww gebruiken e.d.
ongenuanceerd dus om aan te nemen dat het wel bij de vrouwen mis zal gaan.
Mijn vrouw is nog kritischer op dat soort zaken dan ik ben.
(Afgestudeerd op getaltheorie/cryptologie) 🙂
Als inmiddels ex it-er… Goed verhaal. Maar gezien mijn ervaringen, ook met mannelijke collega’s en relaties zou ik het liever over mijn partner hebben.
Los van het feit dat ik denk dat het man/vrouw verhaal in deze sowieso onzin is, zou het verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de beveilingsrisico’s die je loopt bij (ranzige) sites die doorgaans door mannen worden bezocht. Dus ….. 🙂
Ik snap dat het wat provocerend overkomt. Maar het punt is dat generaliserend er veel vrouwen in mijn omgeving zijn die al hun apparaten wel gebruiken, maar dat veiligheid ze gewoon niet interesseert. Natuurlijk zijn er ook mannen die er hetzelfde over denken en vrouwen die het veel beter doen dan de gemiddelde man, maar in de door mij besproken doelgroep zie ik het gewoon als schering en inslag. Schokkend veel dus.
En dat is ook niet zo vreemd. Techniek *was* veelal een mannending en als je op beurzen of seminars kijkt is de meerderheid gewoon man, punt. Logischerwijs dat mannen zich er dus vaker in verdiept hebben.
Vrouwen (weer over het algemeen gesproken) adopteren veel nieuwe tools eigenlijk veel beter dan mannen en ik geloof zomaar dat de pentratiegraad van smartphones hoger is bij vrouwen dan bij mannen. Maar waarbij de man wellicht nog een technische interesse heeft richt een vrouw zich vaak op het gebruik (waar dat ding ook voor bedoeld is).
Maar zoals Leen al aangeeft, vlak kinderen niet uit. Helaas heb ik dat nog niet verder bekeken.
Het gaat ook niet over de capaciteit van vrouwen, die zijn capabel genoeg in mijn optiek, maar het interesseert ze veelal gewoon niet.