Veiligheid op het internet is meer dan alleen een virusscanner. En veiligheid is nodig, de hoeveelheid mensen die slachtoffer is geworden van internet misdrijven groeit. Ook op Computable.nl zie je steeds meer artikelen over groeiende risico's bijvoorbeeld voor het gebruiken van eigen devices op het werk en dat de werknemer weinig bewust is van risico's. Grote kans dat je vrouw niet heel anders is dan de gemiddelde werknemer.
Zelf gebruik ik naast een up-to-date virusscanner een password manager die ervoor zorgt dat ik voor iedere dienst een ander wachtwoord heb. Bij veel diensten zet ik ook tweestaps authenticatie aan. Mijn telefoon gebruik ik dan als extra token om in te loggen, net zoals dit met internet bankieren gaat. Hiermee doe ik meer aan veiligheid dan veel gebruikers. Ik zal nooit mijn gebruikersnaam en wachtwoord van een dienst invoeren op een andere site dan die van de dienst. Ik geef ‘apps’ op Facebook, Twitter en dat soort diensten ook niet snel toestemming om van alles te kunnen zien van mij. Ik ben me bewust van ‘phishing’ en let bijvoorbeeld ook op dat een site https gebruikt als ik mijn credentials invoer met als saillante uitzondering de Computable site zelf. Maar zoals met veel dingen is beveiliging zo goed als de zwakste schakel en wat navraag in mijn omgeving toont aan dat de vrouw vaak de zwakste schakel is.
Vraag haar maar eens of ze hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten gebruikt. Of erger nog, voor praktisch elke dienst hetzelfde wachtwoord. Vraag haar naar welk wachtwoord dat is en veelal is het iets wat te herleiden is. Namen van de kindjes misschien aangevuld met geboorte jaar, huisdieren, jouw naam met trouwjaar, grote kans dat ik hiermee al een eind in de buurt kom. Dit is geen uitzondering, het is de norm! Veel vrouwen zijn zich ook niet bewust van welke diensten het belangrijkste zijn om te beveiligen! Telebankieren wordt nog wel genoemd, maar email veel te weinig. En juist e-mail is de dienst waarin alles samen komt. Als je een wachtwoord vergeet is email de methode om een nieuw wachtwoord te ontvangen. Als je e-mail dus gelezen kan worden door iemand anders is dit ernstig.
Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke rekeningen. De computer of laptop die jullie samen gebruiken, of een paypal account gekoppeld aan de gezamenlijke bankrekening. Allemaal mogelijkheden die je eigen pogingen het goed te doen ondermijnen.
In diverse artikelen op deze site wordt aangegeven dat werknemers zich niet erg geroepen voelen zich te houden aan het veiligheidsbeleid, zelf schaduw it voeren door externe diensten te gebruiken zoals Dropbox, WeTransfer en email diensten, en bestanden onversleuteld opslaan op usb-sticks. Ook een groots uitgebracht rapport van de AIVD waarschuwt met name de overheid dat er een laag veiligheidsbewustzijn leeft onder werknemers.
Als je beseft hoe lastig het is om je eigen vrouw al te overtuigen van het belang van verschillende en sterke wachtwoorden, dan snap je ook dat een bedrijf het moeilijk heeft om dit beleid bij medewerkers er goed in te krijgen. Hiervoor heb ik geen oplossing. Het enige wat ik kan bedenken is goed voorlichten, laten zien hoe het bij anderen mis gegaan is en tools aanbieden die het makkelijker maken om goed bezig te zijn. Want al kun jij nog zo je best doen om je gegevens te beschermen tegen misbruik, als je vrouw dit niet doet is je beveiliging zo sterk als de zwakste schakel.
Ik ben veilig: ik heb geen vrouw 😀
Getrouwd Henri?
🙂
Nog wel Cordny 😀
Om die reden heb ik ook een man in plaats van een vrouw.
Een hele opluchting.
Nog afgezien van je kinderen…
Henri,
Leest mevrouw Koppen je stukjes ook? Zo ja, dan ben ik bang dat je een paar nachtjes op de bank mag gaan slapen 😉
Ben benieuwd naar het aantal pagina`s en hoofdstukken van je/jullie huwelijkscontract :-/
Angela Merkel is een vrouw en die zijn niet te vertrouwen, dus…..
Toch mooi dat vrouwen ons telkens weer laten inzien dat techniek niet alles is;-)
Misschien moet je soms wat minder vooruit kijken en wat vaker achterom omdat principe van Trustworthy Computing (TWC) halverwege de jaren 60 al bedacht is door de Allan-Babcock company die met ‘Remote User of Shared Hardware’ al iets deed wat op Cloud Computing leek. Microsoft heeft deze principes na Nimda/Code Red afgestoft heeft en een mooi programma er omheen gemaakt:
http://download.microsoft.com/download/0/7/0/07050DCD-A6D1-4D87-B890-9804E04B8875/twc_next_infog_poster_web.pdf
“It is not sufficient to address some of the dimensions, nor is it sufficient simply to assemble components that are themselves trustworthy. Trustworthiness is holistic and multidimensional.”
P.S.
Authenticatie aan de voorkant maar geen inzicht in de keten zorgde niet voor betere veiligheid zoals we konden leren met DigiD.
Leen, goede toevoeging. Mijn oudste is 7 en heeft een oude laptop van mij op Windows 8 met weinig rechten en ouderlijk toezicht. De komende jaren heb ik er dus nog een beetje controle over 🙂
Reza, Ruud, ja mijn vrouw heeft het gelezen, zij is een slimme vrouw (ze is immers met mij getrouwd!), en snapt ook wel dat ik een punt heb in dit opzicht op zeer veel andere vlakken ben ik de zwakste schakel.
Op Facebook kreeg ik ook wat banken aangeboden en niet iedereen was gecharmeerd, maar in mijn ogen beledig ik niemand, en ik ben uiteraard benieuwd wie thuis eens ging vragen en tot schokkende conclusies kwam….
Als je ziet hoeveel moeite het mij kost om mijn vrouw te helpen met het hebben van goede online gewoontes dan maakt dit des-te-meer duidelijk dat dit toch wel een snaar raakt.
Als laatste heb ik nog de uitspraak “Als het je kwetst, dan heb ik het niet zo bedoeld!”
Ach, laten we ons zelf niet al te serieus nemen.
Ewout, je eerste zin is niet erg vriendelijk en zo is mijn stukje niet zo bedoeld, wel een mooie poster, dank daarvoor! En ja de voorkant is slechts 1 ding.
Zo heb je windmolen parken die als veilige belegging worden aangeduid in reclames, als je echter verder leest dan de prospectus lang is zie je dat er een **groot** risico aan de belegging zit! Maar goed, je kunt niet alles weten en een paar goede gewoontes zorgen voor spectaculaire verbeteringen in je veiligheid.
Henri jij durft zeg 😉
Toch zit er zeker wel wat in je verhaal.. niet zozeer vanwege je echtgenote maar omdat het verhaal redelijk representatief is.
En dus niet enkel onder noobs…. maar dus ook gewoon onder kuch..kuch.. ICT-specialisten… kuch..(maar hey, ik rook niet !)