Vandaag de dag is vrijwel elke grote applicatie-ontwikkelaar van plan de toekomst van zijn applicatie-frameworks te baseren op Software Defined Networking (SDN). Met die wetenschap is de vraag of grote bedrijven SDN moeten adopteren overbodig. De vraag die ze zich wel moeten stellen is nu, wanneer en hoe ze het meeste voordeel kunnen halen uit deze technologie.
Een relevante analogie die helderheid kan verschaffen over de impact van SDN is een nader onderzoek van moderne draadloze architecturen. Die hebben recent een transitie ondergaan die veel lijkt op de veranderingen waarmee vaste netwerken vandaag worden geconfronteerd.
Voor 2005 maakte de grote meerderheid van de draadloze implementaties gebruik van zogeheten ‘fat’ access points, die in essentie fungeerden zoals vaste switches dat nu doen. Later overspoelden de lichtere access points de markt, waarmee de intelligentie binnen netwerken werd verplaatst van apparaten aan de randen van het netwerk naar één gecentraliseerde controller. Dit gebeurd er nu ook met de Openflow-architectuur.
Deze verandering maakte zakelijke draadloze netwerken geen gemeengoed, maar versterkte ze juist en had drie grote gevolgen:
- Het automatiseerde niet-strategische, repetitieve taken waardoor beheerders tijd overhielden voor meer strategische kansen voor it-innovatie.
- Het leidde tot een nieuwe generatie intelligentere en robuustere tools, waarmee een platform ontstond dat technologen in staat stelde bedrijfsprocessen te innoveren en best practices te ontwikkelen voor architecturen.
- De centralisering van data van gebruikers en applicaties faciliteerde verdere integratie van applicaties en creeërde een platform voor nieuwe it-innovaties.
Deze analogie karakteriseert de architecturale SDN-benadering van mijn werkgever:
- Het bieden van een holistisch raamwerk voor end-to-end oplossingen,
- Het bieden van nieuwe tools om it-afdelingen in staat te stellen bedrijfsprocessen te innoveren,
- Het stimuleren van vergaande, dynamische integratie van netwerk en applicaties zodat het netwerk een veel intelligentere en pro-actieve rol kan spelen in het leveren van nieuwe it-diensten.
Deze benadering maakt het voor bedrijven eenvoudiger om SDN te adopteren en gebruik te maken van de voordelen van deze technologie met volwassen, betrouwbare platformen en applicaties die zich al hebben bewezen in de grootste netwerken ter wereld.
SDN aan het werk zetten
Naarmate het cloud-tijdperk verder vorm krijgt gaat technologie een (nog) grotere rol spelen in alle onderdelen van bedrijven. Bovendien verschuift deze rol van operationele ondersteuning naar essentieel voor het leveren van producten en diensten en interactie met klanten. Het data center wordt de productielijn van het informatietijdperk. Zakelijke investeringen in technologie groeien; de vraag is nu wie het budget en het beheer krijgt over deze investeringen in de nieuwe groeigebieden van zakelijke innovatie.
Hierbij kan SDN bedrijven enorme voordelen opleveren. Niet alleen in het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, maar vooral door robuuste tools te leveren die beheerders in staat stellen bedrijfsprocessen te innoveren. SDN verandert het netwerk niet in een template die je kunt overdragen aan serverbeheerders. Daarentegen levert SDN wel een vergaande en dynamische integratie van applicaties en netwerken, waarmee de traditionele silo’s worden doorbroken en er meer samenwerkingsmogelijkheden ontstaan. Zo kunnen netwerkarchitecten een pro-actievere rol spelen bij het leveren van cloud-diensten, applicaties en verbeteren van de gebruikerservaring. En dat is de werkelijke waarde van SDN. Het is geen specifieke killer wat betreft functionaliteit, maar een platform met de duidelijke potentie om een aantal van grootste uitdagingen van het traditionele netwerkmodel op te lossen. Dit platform biedt daarmee nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van netwerken.