Nederland is een belangrijk internetknooppunt in de wereld. Daarom beschikt ons land over relatief veel datacenters. Door de opkomst van cloud computing ontstaat daarnaast steeds meer vraag naar datacentercapaciteit. Voor ict-medium Computable redenen genoeg om samen met datacenterdienstverlener Equinix te starten met het nieuwe topic Datacenters.
Surfsara eist nieuw datacenter in de buurt, KPN opent Overheidsdatacenter Noord en ‘Microsoft wil datacentrum in Middenmeer’; het zijn slechts enkele koppen van artikelen die recent op de website van Computable verschenen. Er is veel te doen over datacenters, zeker met de opkomst van cloud computing.
In het topic Datacenters behandelen we daarom zaken als public, private en hybride cloud en de rol van het datacenter daarin. Maar ook de traditionele vraag rondom datacenters komt aan bod: uitbesteden of weer zelf gaan doen? Datacentervraagstukken als koeling, energiebeheer en vloeroppervlakte zullen ook niet ontbreken. Doordat veel ict-werk zich verplaatst naar het datacenter komen zaken als beheer en security uiteraard ook in het topic Datacenters aan bod. Tot slot komen ook alle managementvraagstukken rondom de keuze voor een datacenter aan bod.
Expert worden?
Computable biedt mensen met veel verstand van of over datacenters de kans om zich als expert aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar experts@computable.nl met daarin naam, contactgegevens en motivatie waaruit de expertise blijkt. De komende tijd wordt een groep van experts geformeerd die op regelmatige basis kennis gaat delen met de markt.
Mooi initiatief!
Inderdaad heeft Nederland unieke kansen op het gebied van datacenter-ontwikkeling omdat we met AMS-IX het grootste internet-knooppunt ter wereld in ons land hebben liggen. En op logistieke knooppunten ontstaat altijd handel, denk aan Rotterdam als zeehaven en Schiphol als luchthaven.
Nederland Dataport zou dan ook een mooie titel zijn om ons op dit gebied leidend in de wereld te maken: het verhandelen van data en informatie. Opslag- en overslag en waarde-toevoeging.
Helaas is onze Nationale Overheid nog bezig een laatste oorlog uit de vorige eeuw te winnen in plaats van zich te richten op de nieuwe oorlog in de huidige informatiemaatschappij. De oorlog voor vrijhandel van informatie, de oorlog voor privacy en security in deze nieuwe wereld en de oorlog om een informatie-economisch voorbeeld in de wereld te worden.
We hebben immers de kans om in de top 5 van informatie-kennis landen te komen, er heel lang te blijven en er als maatschappij veel geld en dus heel veel welvaart mee te verdienen.
@Hans
AMS-IX vergelijken met haven in Rotterdam lijkt me vergezocht, omringende landen hebben zelf een ‘import/export plug’ waardoor logistieke knooppunt dus iets minder uniek is. Dat goede verbindingen bepalend zijn voor de locatie van het datacenter is correct maar elektra is ook niet onbelangrijk.
Wat echter steeds meer een ‘running up’ argument lijkt te gaan worden is privacy en de kaarten zijn hierbij geschud maar we lijken hier nog niet echt een goede hand te hebben. Verhandelen van informatie, de waarde toevoeging via bijvoorbeeld het ongevraagd grutten in data van anderen zou nog wel eens een probleem kunnen worden. Dat is iets uit vorige oorlog en Amerikanen misschien niet begrijpen maar zeker bij onze oosterburen nog erg gevoelig ligt.
Op zich prima onderwerp, er is echter al veel in Computable over geschreven. Ontkoppeling van het topic in enerzijds cloud en anderzijds datacentrum is praktischer, om dat er meer is dan datacentrum in de cloud.
Daar komt nog bovenop dat Equidinges een belang heeft bij dit topic, dat nu lijkt me weer niet geslaagd om een topic objectief neer te zetten. Prima dat ze tot de reageerder behoren, maar daar zou het bij moeten blijven.
@Redactie,…
misschien is het wat om de top 10 van reageerders eens te raadplegen voor leuke, interessante, bediscusieerbare, relevante, indringende topics…
@Maarten
Misschien moet Computable weer eens wat organiseren voor de experts:
https://www.computable.nl/artikel/extra/4616784/4599588/computable-roept-experts-voor-het-eerst-bijeen.html
Ben trouwens ook benieuwd of en in hoeverre de toen gepresenteerde plannen gerealiseerd zijn of gaan worden.
@Ewout,
zolang de redactie van de inhoud en de “politiek” en de sterren “veroordeling” weg blijft gaat het wel goed zonder ons…
Maar wie weet, ik ben al voor kop koffie te lijmen… 🙂
@Maarten
Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed of redactie nu wel of niet content is met de content die expert gevraagd en ongevraagd toevoegen. Betreffende die sterren is door experts trouwens aangegeven dat ze liever een ‘leuk’ en ‘niet leuk button’ hebben wat als ik kijk naar andere platformen goed aan lijkt te sluiten bij de wens van Computable om meer met sociale media te doen.
Verder heb ik me afgelopen week verbaasd over de opzet van expertpanels op de beurs, voor sommigen nogal een verrassing. Ik kan me voorstellen dat sommige panelleden volgende keer bedanken omdat niet ieder bedrijf blij is met de gekozen invulling.
@Ewout,
mee eens die sterren is lichtjaren verleden tijd. Daarnaast je kan zo zien of er weer eens een ander daar achter de knoppen zit, dan wordt er weer eens niet *** uitgedeeld. Die kunnen ze beter meteen maar weglaten, ook al komt er niets voor in de plaats, het is niet zo dat het niets zegt, het is misleidend. Tsja en die expert panels, maar dat geldt ook voor de lijst van experts…..
@ Maarten,
Even een korte vraag. Heb je 1 van de expertpanelsessies live gezien/gevolgd? Wat je hier ziet is maar een korte samenvatting van 3 minuten.
Niet alle sessies waren voor iedereen even spannend of diepgaand.Maar ja dat is op zo’n grote beurs natuurlijk een utopie. Een goede discussie staat of valt met je panel en stellingen. En ik had zelf totaal niet te klagen met mijn panel/experts.
Leuk topic:
In het noorden zijn we recent gaan samenwerken onder de titel Green Dataports. Dat komt voort uit waar een van de reageerders al op doelt: op logistieke plaatsen ontstaat handel. Bij ons is dat vooral Eemshaven (dataport) en bij de stad Groningen, Westpoort. Met name in de haven staat veel opgesteld energie vermogen in de vorm van hydro, wind, bio enz. Veel van de bedrijven die wij spreken vinden het interessant om aan windturbines gekoppeld te kunnen worden (al dan niet fysiek) In de haven komen ook fibercables aan en wordt een groot gebied ontwikkelt voor single user DC’s (80 hectare). Op nationaal niveau hebben we grote providers veel te bieden. Nederland/Holland Dataport zou een mooie nationale naam zijn.