Storage uit de cloud is heel eenvoudig te doen en zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen archiveren. Het is daarom een prima vervanger van back-up. Dit zei Rob Hilterman van Hitachi Data Systems tijdens de een paneldiscussie over cloudstorage tijdens de Infosecurity 2013.
In totaal vier Computable-experts discussieerden over het thema ‘Cloudstorage en de rol van het datacenter’. Aan tafel zaten Eric van Gend (Brocade), Alexander Grendel (Interoute), Rob Hilterman (Hitachi Data Systems) en Jeroen van Yperen (i3 Groep).
https://www.youtube.com/watch?v=8HYU0CgpN1Q
Computable kennissessie ‘Cloudstorage en de rol van het datacenter’
@Maarten
En het wachten is dus nog steeds op een opinie van jou!
Afhankelijk van de inhoud telt natuurlijk ook of deze wel of niet op de voorpagina staat. Een reactie die niet gelezen wordt is als plassen in een donkere broek, het geeft een warm gevoel maar niemand merkt het op;-)
Ik ben geen expert maar tijdens m’n jeugd gebruikte ik altijd MSN. Gezien ik al zo lang een Live account heb heeft Microsoft mij gratis 25GB opslag gegeven op Skydrive.
In eerste instantie gebruikte ik het gewoon voor wat rommel maar na een tijd begon ik mijn belangrijkste foto’s en documenten er op te zetten. Desnoods wat converteren in een kleiner formaat en ik zou dan in theorie levenslang kunnen genieten van deze gratis backup op Skydrive.
Qua privacy vertrouw ik het nog niet helemaal daarom is de gevoeligste data encrypted in een 256 AES image bestand.
Het enige nadeel wat ik al heb ondervonden is dat als je per ongeluk iets wist op je computer dat de Skydrive client meteen begint te syncen en dus het bestand in de cloud ook meteen verwijderd.
Ewout,
Bedoel je in je reactie niet meer Storage i.p.v. SAN?
Zoals ik eerder hierboven zei, het naar cloud brengen van dit onderdeel (Storage)heeft een keteneffect op veel andere zaken. Soms moet je voor somige diensten (zoals VDI)je architectuur veranderen als je dit onderdeel naar cloud brengt. In dit kader moet je beter per onderdeel/dienst kijken welk effect deze wijziging op het betreffende dienst en de hieraan gerelateerde diensten/zaken/processen heeft (lees keteneffect).
Het toepassen van een archief bij juist gebruik is heel wat anders dan een backup van een device of een omgeving. Een archief heeft als doel op een willekeurig tijdstip in tijd direct te kunnen gebruik maken van een bestand of bestanden welk opdat moment dient als gewenste terug te halen informatie. Een backup is een actueel totaalbeeld van volledig device of omgeving inclusief het besturingsysteem. Het vraagt meer inspanning om dit te hergebruiken en vaak alleen uit te voeren door een hiervoor geautoriseerde persoon. Dit terwijl een archief direct benaderbaar is voor haar gebruikers. Ik denk dat hier wel een goede discussie is ontstaan om de backup en archivering van data toepassingen uit elkaar te halen en de specifieke eigenschappen ervan beter te begrijpen.
@Ewout,
Zo te lezen zit je erg in spanning, ….het lijkt mij dan ook redelijk dat ik die nog wat opvoer.
Maar mocht je dat dan toch niet meer aankunnen, kijk dan eens op
http://www.communicatie-infrastructuur.nl
daar heb je 500 pagina’s tekst, dat is zeker een aanwinst voor bijvoorbeeld een bedrijf als Unisys.
Als panellid was ik blij verrast dat drie kwartier discussie in 4 en een halve minuut samengevat kan worden.
Ook leuk om te merken dat er heel wat discussie los komt. De koptekst doet veel stof opwaaien. Zoals altijd heeft een stelling nuancering nodig. Dat zie en hoor je ook van alle panelleden in de video. Samengevat is dat: daar waar zinvol is cloudstorage een goede oplossing. Als het toegevoegde waarde heeft is archivering op zijn plaatst.
Dennis geeft de noodzaak van classificeren goed weer in zijn reactie: “Het enige nadeel wat ik al heb ondervonden is dat als je per ongeluk iets wist op je computer dat de Skydrive client meteen begint te syncen en dus het bestand in de cloud ook meteen verwijderd”. Als het belangrijke data betreft die niet verloren mag gaan zal je borging moeten organiseren. Of je dit nu via een Cloud-oplossing doet of met een traditionele oplossing: op ieder datapotje past een borgingsdekseltje.
@Jeroen
Leuk dat je mee gaat doen in de discussie, video en korte quotes zijn namelijk zo nietszeggend.
Betreffende de sync oplossing van Dennis heb ik wel hele grote vragen of dat de archiveringsmethode is die je moet gebruiken. Het lijkt me handig dat je retention technieken gebruikt om te voorkomen dat data die langer bewaard moet blijven overschreven of gewijzigd wordt.
@Reza
Je hebt data (classificatie) en dataopslag (medium), een SAN is vaak niets meer dan het laatste in gecentraliseerde vorm waarbij ook steeds vaker meerdere technieken in een box gecombineerd worden, voor een backup moet je echter wel een beetje out-of-the-box denken.
@Maarten
Vertaal het eerst maar eens naar het Engels;-)
@Ewout,
inderdaad is “on its way, …. work in progress”, denk voorjaar 2014…., het meest hinderlijke is de specifieke NL zaken er uit te halen en toch consistent te blijven….
Als ik naar de panelleden kijk komt het op mij over als: “wij van WC eend adviseren WC eend”
Het blijft altijd vermakelijk te zien dat men nog steeds Backup verward met Archivering. Dit zijn nl. twee wezenlijk verschillende dingen. Een backup wordt alleen ingericht voor het veiligstellen van data om vervolgens van een calamiteit (ongewild verwijderen, corruptie etc) te kunnen herstellen. Archivering is het verplaatsen van data op basis van beleidsregels (compliancy), leeftijd van bestanden of op basis van data welke binnen een bepaald tijdsbestek niet meer zijn aangesproken. Deze data dient echter nog wel direct toegankelijk te zijn voor de gebruiker. De toegangs tijden kunnen echter lager zijn dan voor de primaire data. Een voordeel van archiveren, (niet het doel), is het verkleinen van de backup set.