Storage uit de cloud is heel eenvoudig te doen en zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen archiveren. Het is daarom een prima vervanger van back-up. Dit zei Rob Hilterman van Hitachi Data Systems tijdens de een paneldiscussie over cloudstorage tijdens de Infosecurity 2013.
In totaal vier Computable-experts discussieerden over het thema ‘Cloudstorage en de rol van het datacenter’. Aan tafel zaten Eric van Gend (Brocade), Alexander Grendel (Interoute), Rob Hilterman (Hitachi Data Systems) en Jeroen van Yperen (i3 Groep).
https://www.youtube.com/watch?v=8HYU0CgpN1Q
Computable kennissessie ‘Cloudstorage en de rol van het datacenter’
zei die dat ? ik had een oma die zei : “ja jongen.. politici, verkopers en vertegenwoordigers, vertrouw ze maar nie”
later begreep ik haar wijsheid.
Sommige begrijpen nog steeds niet dat het niet om de back-up gaat maar de restore, de handigheidjes om back-up tijd te verkleinen werken namelijk niet zo goed bij teruglezen. Bij archivering is er natuurlijk wel meer tijd om de data terug te halen maar deze 7 jaar of langer in de cloud bewaren?
Ik vermoed dat het beter is om eerst een paar rekensommetjes te maken en dan te kijken welk medium het beste past.
Als secundaire backup kan het prima voldoen. Zolang het maar client-side encrypted is door versleuteling zonder back-door.
Ik zie meer een tussenweg. Archiveren zorgt er natuurlijk voor dat je back-up van de actuele data kleiner wordt. En minder dat backuppen levert tijdwinst op met een eventuele restore.
Dus met dit in het achterhoofd houdend, is het nog niet eens zo raar gedacht. Echter zie ik nu nog niet alle data in een archief in de cloud gezet worden. Daar is het gewoon weg nog te duur en te onduidelijk ( wie/wat kan er bij/regelgeving )voor.
Ook haalt Ewout hier weer een goed punt aan. Veiligstellen ( back-up ) is leuk, maar het gaat toch echt om het daadwerkelijk tijdig kunnen terug halen van je data. En daar zal bandbreedte nog een te grote bottleneck vormen.
Gemiste kans! Met alle respect, waren er maar een aantal storage-experts dan verkopers en vertegenwoordigers.
(SAN)Storage is het fundament van je architectuur/infrastructuur. Het naar cloud brengen van dit onderdeel heeft een keteneffect op veel andere zaken.
@Ruud
Begrijp dat je een data reductie programma voorstelt door ‘dode data’ te archiveren omdat als je minder veilig hoeft te stellen de RTO ook kleiner wordt.
Nu ben ik iet wat sceptisch in succes van data reductie programma’s omdat je 4TB aan opslag kunt kopen voor nog geen €200 bij de Mediamarkt. we hebben de kat op het spek gebonden en het beest wordt echt geen vegetariër waardoor een check van de back-up strategie zeker geen slecht idee is.
Meest organisaties zien een explosieve groei in ongestructureerde data maar hebben deze vaak nog niet geclassificeerd. En steeds vaker zijn ook multimedia bestanden onderdeel van het archief als gevolg van video conferencing.
Bedenk me dat we hier al een paar keer een presentatie over gegeven hebben:
http://www.slideshare.net/edekkinga/data-veiligstellen-is-nog-een-hele-klus
@Reza
Als je een SAN hebt zul je toch nog na moeten denken over een reserve kopie op een andere locatie, dat kan dus ook de cloud zijn. Auditors worden namelijk niet blij als het orgineel en de back-up zich in dezelfde computerruimte bevinden, niet voor de kritische data in elk geval. Dit geldt trouwens ook voor een archief, de olifant die nog weleens enkel is uitgevoerd.
Of de cloud geschikt is kun je maar op één manier bepalen, test regelmatig de omgekeerde richting om zeker te stellen dat je de business kunt herstellen. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat dit niet lukt omdat iemand vergeten was om de encryptiesleutels veilig te stellen. Om dat te voorkomen kun je data natuurlijk ook onversleuteld in de cloud opslaan;-)
Om een lang verhaal kort te maken, het is risico management waar nog veel te besparen valt. Sommigen zijn oververzekerd omdat leveranciers nog weleens woekerpolissen verkopen terwijl andere onverzekerd zijn.
Het is toch onvoorstelbaar dat 26 woorden al zoveel tekst ehh niets inhoudelijks zeggende tekst oproept…
Maarten,
Doel je nu op onze reacties?
@Ruud,
wat er boven staat in 26 woorden ….. is niets zeggends…..en dan…..Er zijn betere opinies en daar wordt niet op gereageerd … Deze verdiend dat echt niet.