De Cyber Security Raad maakt zich grote zorgen over het gebrek aan goed onderwijs voor cyberspecialisten. De raad is blij met de aandacht die minister Opstelten heeft voor het onderwijs in de op 28 oktober 2013 gepresenteerde Nationale Cyber Security Strategie 2, maar gezien de grote behoefte aan gekwalificeerd personeel adviseert de raad dit specifieke onderwijs op zeer korte termijn gestalte te geven.
De samenleving en economie zijn tegenwoordig volledig afhankelijk van het goed functioneren van het digitale domein. Dit besef dringt volgens de Cyber Security Raad slechts langzaam door bij overheden, bedrijven, onderwijsorganisaties en burgers, terwijl dat digitale domein steeds vaker wordt bedreigd.
Aantrekkelijke loopbaan
Als gevolg van dit geringe bewustzijn is er een groot tekort aan deskundigen op het gebied van digitale veiligheid is. De raad roept daarom het kabinet op om op korte termijn te investeren in cyberonderwijs, zodat Nederland in de nabije toekomst kan beschikken over de juiste kennis en kunde. Daarbij hoort ook het perspectief op een aantrekkelijke loopbaan rondom het thema digitale veiligheid. Het gaat daarbij niet alleen om ‘harde’ ict-kennis, maar ook om inzicht in de juridische aspecten en de effecten van het gebruik van ict op de bedrijfsvoering en de samenleving.
Momenteel is er echter sprake van een groot tekort aan deskundig personeel wat de opbouw van voldoende kennis moeilijk maakt. In dat kader is het kabinet van plan een taskforce in te stellen die het cybersecurity-onderwijs moet gaan versterken. De raad juicht dit initiatief van harte toe. De Cyber Security Raad is een strategisch adviesorgaan voor het kabinet. De raad is onafhankelijk en adviseert gevraagd en ongevraagd over cybersecurity-aangelegenheden.
wellicht een aardige aanvulling, de deelnemers van de “onafhankelijke” raad
De Raad bestaat uit de volgende leden:
● Eelco Blok, co-voorzitter van de Raad, CEO KPN;
● Erik Akerboom, co-voorzitter. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding;
● Harry van Dorenmalen, namens de ict leveranciers, voorzitter ICT~Office en Chairman IBM Europe
● René Steenvoorden, namens de grote ict-eindgebruikers, voorzitter CIO Platform en CIO Rabobank
● Frank Heemskerk, namens eindgebruikers en het MKB, voorzitter Raad van Toezicht ECP-EPN en lid RVB Royal Haskoning ;
● Ben Voorhorst, namens vitale infrastructuur. operationeel directeur Tennet en lid RVB Tennet;
● prof. Corien Prins, Universiteit van Tilburg;
● Mark Dierikx, DG Energie, Telecom en Mededinging, ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;
● Mark van Nimwegen, College van PG’s, portefeuillehouder cybercrime;
● Prof. Michel van Eeten, TU Delft;
● Generaal-majoor Koen Gijsbers, Hoofddirecteur Informatievoorziening en Organisatie, ministerie van Defensie;
● prof. Bart Jacobs, Radboud Universiteit Nijmegen;
● Ruud Bik, Korpschef KLPD;
● Jan Kees Goet, wnd Hoofd AIVD;
Er is genoeg aan onderwijs op dit gebied voor handen.
De beste mensen haal je door ze tijd en creativiteit te geven. (out of the box denken).
Het aantal IT juristen is aan het stijgen.
Persoonlijk zat ik al op een dergelijke roep te wachten. Laat de carousel maar draaien en zet de geldkraan maar open. Er zulle links en rechts vast wel wat miljoenen potjes gevonden worden de hoofdrolspelers van dit avontuur puissant te betalen.
Saillant detail, geen van de leden heeft zelf ook maar enige kennis van zaken inhoudelijk van wat cybercrime is en inhoud. Dus tsja…
De politiek heeft het voorbije decennium het niveau van het onderwijs zo ernstig in discrediet gebracht dat de voorspelbare gevolgen zich over linies aan dienen. Aanzienlijke tekorten om op te tuigen en kennis en ervaring onder het mom van crisis de deur uit gegooit. De jeugd, met alle Respect overigens, heeft nog niet eens het idee hoe je projectmatig IT kunt bedrijven omdat juist dat op de scholen niet wordn onderwezen.
De gevolgen, ach, die kunt u vast zelf wel tekenen, nietwaar?
Trekt effe grote zak geld uit de goedgevulde staatskas.
Ok…. wie gaat er nu voor de klas staan om de kindertjes eens iets over security te leren?
Mischien gewoon eens eerst beginnen ICT op een fatsoenlijk niveau te doceren… dan komt security vanzelf bovendrijven.
Ik weet niet of cybersecurity een apart vak zou moeten worden. Ik denk wel, dat security een verplicht onderdeel moet worden bij al het onderwijs en opleidingen op het gebied van web- en app development.
@Numoquest Je schrijft dat de mensen in het advieslijstje niets weten van cybersecurity en dus hun mond moeten houden, de jeugd weet niet wat projectmatig werken is en daar heb je dus ook niks aan. Ik vraag me af, wie mag er nog wel wat zeggen of meedoen en aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Over de cybersecurity, ik betwijfel of je dat zomaar kan leren op school, het lijkt me ook ervaring in de praktijk. @Reven Het is aan bedrijven om het belang te zien en te investeren in cybersecurity en mensen die tijd en ruimte geven om zich hier mee bezig te houden. En dan nog kan het gebeuren dat de cyberboef opduikt.