Systeemintegrator Unisys Nederland gaat de op flashgeheugen gebaseerde enterprise storage arrays van Pure Storage in Nederland verkopen. Hiertoe hebben beide bedrijven een partnerovereenkomst gesloten. Doel van de overeenkomst is om gezamenlijk nieuwe klanten te bedienen. Als reseller neemt Unisys de producten van Pure Storage mee in projecten waar dit de beste oplossing is en integreert deze componenten in de infrastructuur bij klanten. Het is de bedoeling dat Unisys ook de support en services gaat doen.
Pure Storage levert volledig op flashgeheugen gebaseerde grootzakelijke storage arrays. De voordelen van flash storage, onder meer hoge betrouwbaarheid en snelheid, komen het beste tot hun recht in situaties waar de data bedrijfskritisch is. Dit speelt vooral in vdi-omgevingen, databases en bij cloud computing. Daarnaast ontbreken bewegende delen in flash storage waardoor het duurzamer is in gebruik en efficiënter in energieverbruik.
MLC flash
‘Full flash had altijd het imago dat het te duur was’, zegt Peter Kellenaers, storage sales manager bij Unisys Nederland. ‘Die discussie is nu voorbij, want Pure Storage is prijstechnisch zeer interessant omdat ze gebruikmaken van MLC Flash. Flash is dus nu een haalbare kaart voor bedrijven.’
De lagere flash-prijs gaat volgens Kellenaars niet ten koste van de innovatie. ‘Met flash kun je de access-tijden sterk verbeteren en gelijktijdig de totale oplossing efficiënter en betrouwbaarder maken. Door consolidatie wordt performance steeds meer een issue, maar Pure Storage biedt daarin uitkomst. We veranderen steeds meer van verschillende eilanden naar grote omgevingen waarin duizenden applicaties toegankelijk moeten zijn. Daarin biedt flash uitkomst. Het lijkt wellicht duurder, maar wanneer optimaal ingezet, kan het juist tot sterke besparingen leiden.’
Besparing in datacenter
Die besparingen zijn volgens Kellenaars terug te zien in het datacenter. Pure Storage heeft in eigen beheer ontwikkelde datareductietechnieken, zoals deduplicatie en bestandscompressie. Hiermee verkleint Pure Storage de data footprint in het datacenter. Het bedrijf claimt daarom gemiddeld tien keer sneller te zijn dan traditionele schijfgebaseerde storage arrays. Ook claimt Pure Storage tien keer ruimte- en energie-efficiënter te zijn.
Paneldiscussie
Computable-expert Ruud Mulder van Unisys leidt op woensdag 30 oktober om 15.00 uur de Computable Expert-paneldiscussie met het thema ‘Waarom en wanneer kiezen voor flash-storage?’. Deelnemers aan het panel zijn Consolidate IT, EMC, Pure Storage en Dell.
Sessie over flash storage was ondanks ergenis over geluid interessant om te volgen waarbij ik de eensgezindheid van panelleden, die allemaal aan de leverancierkant staan, over de toekomst van flash wel erg grappig vond. Ik vermoed dat als er opeens een grote vraag naar floppydisks was dit als het toekomstig medium gezien werd maar dat even terzijde.
Veel interessanter was conclusie dat vraag naar flash storage primair vanuit de gebruikers komt (lees de business) die met nieuwe apparaten de behoefte voeden voor snelheid. Iets wat traditionele disks dus niet kunnen leveren of in ieder geval niet tegen een lage prijs waardoor betaalbaarheid eigenlijk al geen discussie meer was. Discussie richtte zich dan ook meer op de vraag waar flash het beste ingezet kon worden en welke chips het meest kosteneffectief waren. Luisterend naar commentaar van andere toehoorders was dat wel een technisch diepgaande discussie waarin nogal wat vaktermen gebezigd werden.
Om die lange discussie kort te maken was conclusie van alle panelleden dat je de storage moet sizen, niet alleen op capaciteit omdat de business case dan niet gunstig is voor flash maar vooral op de prestatie. Met deduplicatie mogelijkheden dient trouwens toch anders naar de capaciteit gekeken te worden hoewel over de te behalen ratio’s van reductie nog wel enige onenigheid waS. Algemene conclusie van panelleden was dat de marketing cijfers hierbij meer een natte vinger zijn en ‘Meten is weten, gissen is missen’ werd dan ook meerdere keren over de tafel geslingerd.
Nu vraag ik me hierbij wel af of door alle veranderingen (wet van Moore) in zowel de toenemende behoefte voor capaciteit als prestatie van opslag een eenmalige meting hier nog wel voldoende is.
Belang van software, zowel aan de vragende kant in de vorm van de verschillende applicatie behoeften als de sturende kant in de vorm van storage intelligentie kwam weliswaar ter sprake maar viel eigenlijk een beetje buiten de scope van de stellingen. Net als andere vanuit de zijlijn gehoorde opmerkingen doordat de door Computable gekozen opzet weinig ruimte liet voor interactie met publiek. Desondanks was het naar mijn mening geen ‘man met motor zoekt vrouw met motor’ sessie waar alleen marketing prietpraat ter sprake kwam en werden de visies van verschillende leveranciers duidelijk.
Ewout,
Dank voor dit verslag.
Je haalt een goed punt aan. Initieel een meeting doen is leuk. Maar je moet 1x per zoveel tijd je omgeving onder de loep nemen om te kijken hoe schaalbaar en functioneel je omgeving nog is. Hoe inzichtelijker je je omgeving maakt, des te beter je op de toekomst voorbereid bent.
Maar buiten de techniek komt hier natuurlijk ook de business bij om de hoek kijken. Veranderingen in de strategie van het bedrijf ( uitbreiding, fusies, portfolio uitbreiding etc. ) zijn ook cruciaal om te weten. Zo kan je bijtijds bijschalen waarbij nodig.
Capacitymanagement en de correcte forecasting hier van worden steeds crucialer.