Het aantal Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers dat servervirtualisatie inzet is in de periode van oktober 2012 tot oktober 2013 met bijna 25 procent toegenomen. De penetratiegraad nam in die periode toe van 49 procent in 2012 naar de huidige penetratie van 61 procent. Dit blijkt uit analyse van circa vijfduizend gesprekken die Computer Profile voerde over het softwaregebruik bij bedrijven, waaronder virtualisatie-oplossingen.
Van 2011 naar 2012 nam het aantal locaties met oplossingen op het gebied van servervirtualisatie toe met circa 11 procent en het jaar daarvoor met 10 procent. VMware is de meest gekozen fabrikant. Bijna 79 procent van alle gevonden servervirtualisatie-oplossingen is afkomstig van dit bedrijf. In 2011 lag dit percentage 2 procentpunt hoger, namelijk op 81 procent. Virtualisatie-oplossingen van Microsoft vormen ruim 13 procent van het totaal, waarmee het huidige aandeel 2 procentpunt boven dat van 2011 ligt. Het aandeel van Citrix is ten opzichte van 2011 ongeveer gelijk gebleven, namelijk tussen de 6 en 7 procent van de door Computer Profile aangetroffen oplossingen voor servervirtualisatie.
Branches
De overige oplossingen op het gebied van servervirtualisatie laten in de periode 2011 tot 2013 een verdubbeling zien van 0,6 procent in 2011 naar de huidige 1,2 procent. Het betreft dan met name Linux-varianten op dit terrein.
Voor de verschillende branches in Nederland is over de hele lijn een toename te zien in het aantal locaties dat gebruikmaakt van servervirtualisatie. In 2011 lieten de overheidsinstellingen ten opzichte van de groei in de jaren daarvoor een stagnatie zien. In 2013 is er in dit segment weer een flinke toename in het gebruik van servervirtualisatie, mede dankzij een flinke stijging onder gemeenten en instellingen van het ministerie van Defensie.
Desktopvirtualisatie
Het gebruik van virtuele desktopinfrastructuren (vdi) wint aan populariteit. De huidige penetratie ligt bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers overall op 9 procent, waar het in 2012 nog 7 procent betrof. Met name in het onderwijs, exclusief basisscholen, worden virtuele desktops al bij één van de vier locaties gebruikt. Vooral bij universiteiten en hogescholen wordt al vaak gebruik gemaakt van virtuele werkplekken voor medewerkers en studenten, die hierdoor ook via hun eigen apparaten op verschillende locaties gebruik kunnen maken van de onderwijsfaciliteiten. De opkomst van thuiswerken wordt mogelijk gemaakt door virtuele desktops. In de branches waar thuiswerken goed mogelijk is gezien de werkzaamheden, is dan ook een hoge adoptie van virtuele desktops.
De grootste speler op het gebied van virtuele desktops is Citrix. Circa 49 procent van de genoemde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een oplossing van dit bedrijf. Ook binnen desktopvirtualisatie kent VMware een hoog marktaandeel. Met 31 procent van het totaal neemt VMware de tweede positie in. De top drie wordt afgesloten door Microsoft met 14 procent van de geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie. De overige 6 procent wordt verdeeld onder verschillende fabrikanten, zoals Quest, Powerfuse en Oracle.
Overheid en zorg
Binnen de overheid ziet Computer Profile dat met name gemeenten de overstap naar virtuele werkplekken al gemaakt hebben, maar ook binnen de Tweede Kamer werken ze met virtuele werkplekken. Binnen de gezondheidszorg zien we zowel migraties naar virtuele werkplekken binnen ziekenhuizen als binnen zorggroepen. Het gebruik van een virtuele werkplek sluit goed aan bij de structuur van gedeelde werkplekken die in de zorgsector vaak gebruikelijk is. Tevens ziet Computer Profile ook dat steeds meer ziekenhuizen via draagbare apparaten hun patiënteninformatie opvragen om de efficiëntie te vergroten.