De thuiskopieheffingen gaan niet omhoog. De huidige, tijdelijke regeling wordt op 1 januari 2014 met twee jaar verlengd. Het kabinet wilde aanvankelijk de thuiskopieheffingen per 1 januari 2013 afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. De Tweede Kamer wees die wijziging af, met als gevolg dat het stelsel van thuiskopieheffingen in stand moet blijven. Ict-branchevereniging Nederland ICT en elektronicabranchevereniging FIAR CE zijn teleurgesteld dat dit in hun ogen nodeloos belastende systeem gehandhaafd blijft.
De verlenging van de thuiskopieheffing blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft genomen. Dit betekent een heffing van maximaal vijf euro op smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd-recorders en settopboxen. Audio-/videospelers houden een heffing van maximaal twee euro. Voor pc’s en laptops blijft een vast bedrag van vijf euro gelden, voor externe hdd-drives is dat een euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: drie eurocent.
Billijk
Europese regels bepalen dat auteurs recht hebben op een billijke vergoeding voor schade die ontstaat wanneer een lidstaat thuiskopieën toestaat. Bij de heffingen hiervoor wordt rekening gehouden met de stand van de techniek. De thuiskopieheffingen voor 2014 en 2015 zijn, evenals de vorige algemene maatregel van bestuur, gebaseerd op een advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT).
Daarin staat ook een voorstel om met ingang van 1 januari 2014 een heffing voor e-readers in te voeren. Het kabinet beslist hierover op een later moment, nadat verder onderzoek naar het gebruik van e-readers is afgerond. De SONT is een overlegorgaan waarin betalingsplichtigen en de Stichting de Thuiskopie zijn vertegenwoordigd.
Niet blij
Ict-branchevereniging Nederland ICT en elektronicabranchevereniging FIAR CE zijn niet blij over de verlenging met twee jaar. ‘Dat betekent dat men tot zeker 2016 vastzit aan zeer hoge administratieve lasten voor bedrijfsleven en winkeliers en onterecht hoge heffingen voor consumenten. De lasten voor het bedrijfsleven bedragen alleen al 50 miljoen euro, een veelvoud van de opbrengst’, schrijven zij in een gezamenlijke reactie.
De brancheverenigingen vinden dat het kabinet het afgelopen jaar de kans heeft gemist om te kijken naar alternatieven. Ook menen zij dat de thuiskopieheffing niet helder is. ‘De consument moet aan de kassa duidelijk worden gemaakt dat extra betaald moet worden voor eventuele kopieën, maar dat vrijelijk uit elke bron gekopieerd mag worden, want dat is de consequentie van het besluit’, aldus de twee organisaties.
Te ingewikkeld
Ze wijzen er op dat handhaving van het systeem erg ingewikkeld is en dat het voor consumenten niet duidelijk is of er wel of niet een heffing is betaald en waarvoor. Nederland ICT en elektronicabranchevereniging FIAR CE stellen verder dat ook bedrijven heffing betalen heffing, terwijl daar in de wet geen grondslag voor zou bestaan. Zij betalen bijvoorbeeld een heffing over smartphones, terwijl de wet er van uit gaat dat alleen betaald moet worden voor telefoons voor privé-gebruik. Bovendien maken mensen steeds meer gebruik van legale alternatieve verdienmodellen, zoals Spotify en iTunes, waarvoor al auteursrechten worden betaald.
Precies zoals gevreesd wordt de heffing nu voor twee jaar verlengd, zeggen FIAR CE en Nederland ICT. Ook zijn ze bang dat er een heffing op clouddiensten in voorbereiding is. De twee brancheverenigingen roepen de politiek daarom op om zo spoedig mogelijk het bestaande heffingensysteem te heroverwegen en alternatieven te overwegen.
uit het artikel: heffing op clouddiensten in voorbereiding …
Dat klinkt als een bittransporttax, past niet helemaal bij de digitale EU agenda, noch bij netneutraliteit, noch bij etc etc etc etc. en dat op advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT), ik ben benieuwd wie daar inzitten en wie zij vertegenwoordigen….