Mkb-ondernemers die hun it overzetten naar de cloud kunnen rekenen op enorme kostenverlagingen. Zij scheppen financiële ruimte voor hun kernactiviteiten, met vele duizenden banen in het vooruitzicht. Toch aarzelen de meeste Mkb-ondernemers. Onwetendheid en argwaan spelen hen parten.
Het hele jaar is guur voor het mkb, zo lezen we in een rapport van Panteia. Natuurlijk zit het economisch tegen, maar mkb-ondernemers maken het zichzelf ook wel erg moeilijk. Er is namelijk een prima nooduitgang voor hen, die zelfs een hoofdingang zou kunnen worden. Het enige wat nodig is, is het overzetten van it naar de cloud. Dit leidt tot zulke grote kostenbesparingen dat er veel financiële ruimte ontstaat voor investeringen in kernactiviteiten. Zo kost een server al gauw tienduizend euro. Capaciteitsuitbreidingen vragen elke keer om nieuwe investeringen. Dit kan een stuk minder worden dankzij de cloud. Investeringen kunnen andere doeleinden krijgen.
Niet alleen kostenkiller
De cloud is voor de Mkb-ondernemer niet alleen een kostenkiller, maar ook hulpmiddel voor flexibiliteit. Een lege cloud desktop is al leverbaar voor 7,50 euro per maand, op te schalen en ook weer af te schalen naar wens. Pay per use maakt de ondernemer flexibel. Afhankelijkheid van eigen software en hardware verdwijnt doordat investeringen in licenties en in aanschaf en onderhoud van zware servers overbodig wordt. Niet alleen deze directe kosten worden minder, ook de indirecte kosten worden minder. It in de cloud leidt tot lagere energiekosten.
Verder stoot de cloud de mkb-ondernemer op in de technologische vaart der volkeren. Kleine ondernemers kunnen dankzij cloud computing de modernste technologie in huis halen tegen geringe kosten. Dit blijkt uit onderzoek dat Verdonck Klooster & Associates vorig jaar uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Zelfs de kleinste ondernemers profiteren. Dankzij clouddiensten kunnen zzp’ers zich voor wat betreft zijn kantoorautomatisering goed meten met organisaties van vele tienduizenden medewerkers, zo schreven de onderzoekers.
Ondernemers in de VS grijpen al hun kansen. Uit een steekproef door Tech Pro Research onder bedrijven blijkt dat 67 procent van de respondenten via de cloud hun kosten verlagen om ruimte te maken voor vernieuwing. Vier van de tien onderzochte ondernemers gebruiken de besparingen om te investeren in dienstverlening aan hun klanten.
Belangrijke aanjager
De cloud is dan ook een belangrijke aanjager van economische groei. Ook in het mkb, zo tonen uiteenlopende onderzoeken aan. Zo voorspelt Intertic, een internationale denktank voor innovatie, dat cloud computing de komende vijf jaar tienduizenden nieuwe midden- en klein-bedrijven in Europa kan opleveren. Die zijn goed voor driehonderdduizend tot anderhalf miljoen banen.
Deze vooruitzichten deden de woningcorporatie Rochdale besluiten om van de Adaptive Infrastructure Services (AIS) van Centric over te stappen naar it uit de cloud. Daarmee bespaart de Amsterdamse woningcorporatie de komende vijf jaar 15 procent op kosten voor it-infrastructuur en het beheer ervan.
Ondanks deze beloften zijn mkb-ondernemers nog altijd huiverig voor de cloud. Hardnekkig houden zij it in eigen beheer, zo blijkt uit een recent onderzoek van Exact. 80 procent doet niets met de cloud. Een derde van de mkb-ondernemers is er zelfs negatief over. Men is bang voor verlies van controle over de eigen it. Ondernemers klampen zich dan ook vast aan softwareleveranciers. Er komt echter steeds meer software die uitsluitend cloudbased is, vooral erp-pakketten. Sommige licentieovereenkomsten kunnen straks niet meer worden verlengd omdat de leverancier uitsluitend nog cloudbased pakketten biedt.
Nauwelijks tegenargumenten
Mkb-ondernemers voeren nauwelijks tegenargumenten aan. Dat komt vooral door onwetendheid. Een op de tien weet niet eens wat de cloud is, zo blijkt uit onderzoek. Er is een vermoeden dat het wantrouwen van de ondernemers tegen de cloud wordt gevoed vanuit it-medewerkers in het mkb. Die wakkert de sluimerende onrust over de technologische vernieuwingen aan uit eigenbelang.
Voor it’ers in het mkb heeft de cloud inderdaad gevolgen. Volgens Louis Naugès, een Franse cloudgoeroe, zal het mkb van de toekomst helemaal geen it’ers meer in dienst hebben. Bij middelgrote bedrijven zal de werkgelegenheid voor it’ers met 60 tot 80 procent afnemen. Dat is voor de it’ers in kwestie bedreigend, maar voor de ondernemers zou het juist bevrijdend moeten zijn. Lagere personeelskosten zijn voordelig voor elke ondernemer.
Het is tijd om de mkb-ondernemer te overtuigen van de cloud. Dit begint bij het wegnemen van vooroordelen. Overstappen naar de cloud is geen enorme verandering die het bedrijf overhoop haalt, maar kan stapsgewijs. Te beginnen met de e-mail. Eenvoudig en zonder risico. Vervolgens kan de ondernemer bij elke uitfasering van it overstappen op een cloud solution.
Voor de it-beheerders is een nieuwe rol weggelegd: sla-manager. Hun rol verschuift van technologiebeheer tot toezicht op sla’s, zoals op de maximale uptime en downtime. Er zijn al onderwijsinstellingen die zich voorbereiden op het omscholen van de it-beheerder naar sla-manager. De ondernemer die it in de cloud als een kans ziet, verzekert zich van een gezonde toekomst.
Frank Lucas, commercieel directeur Ifective
Nooit verwacht dat er zo gevraagd zou worden om mijn reactie :-). Geen onwil maar gelukkig een volle agenda aan mijn kant.
Duidelijk is dat het onderwerp Cloud leeft. Er komen heel veel reacties los, men reageert veelal zwart–wit en met weinig nuance. Cloud is een kans voor organisaties, ook en misschien wel juist in het MKB. Het lost niet alle problemen op maar kan wel zorgen voor meer financiële armslag, waardoor middelen ingezet kunnen worden voor de kernactiviteiten en daarbij zorgen voor betere resultaten. ICT is voor bedrijven en organisaties een middel om het doel te verwezenlijken. Geen doel op zich.
Ook zal de verandering naar Cloud niet zonder problemen verlopen. En weerstanden? Dat is met elke verandering. Op voorhand afwijzen is echter geen goed idee.
Om in deze column “even” en IT oplossing en bijbehorende migratie te bespreken lijkt mij ook niet de geijkte weg. Wij durven de discussie aan! Cloud is er, blijft er en zal steeds meer in onze organisaties integreren.
@ Frank
Klopt, weerstanden zul je altijd hebben met veranderingen. Echter is werken in de cloud of met de cloud niets nieuws. Webmail is er bijvoorbeeld al sinds begin deze eeuw, of misschien al eerder, in ieder geval mail ik sinds 2001 via de webbrowser met mijn werkgever, zelfde geldt voor communicator, etc. In de jaren 90 vorige eeuw kon ik, weliswaar via een inbelverbinding nog, bij de bedrijfsapplicaties van de klant waar ik werkte.
Mijn grootste weerstand is en blijft het ongebreidelde gebabbel over de Cloud of het de Haarlemmer smeerolie van deze tijd is en DE oplossing voor alles is. Het is niets meer en niets minder dan oude wijn in nieuwe zakken.
In de 30 jaar dat ik nu actief ben in de IT, kom ik iedere 5 jaar weer een nieuwe hoax tegen. Het is verbijsterend dat de hele markt hier maar weer in trapt.
Cloudbuster,
Als je cloud computing zelf als hoax ziet, dan ben je inderdaad in de jaren 90 blijven hangen. Cloud computing lost geen functionele businessvraagstukken op. Als je een bak met data hebt zul je nog steeds je hersenen moeten kraken om daar een goede analyse op uit te voeren. Of als je een business proces wilt realiseren en automatiseren moet je dat nog steeds maken. Maar dat er zoiets als webmail en ASP bestond al meer dan tien jaar geleden (dat is Software as a Service geworden), staat los van wat er nu mogelijk is.
Het optrekken van veilige robuuste infrastructuur die schaalt en delen zelf kan herstellen als ze stuk gaan en waarvoor je soms maar een paar dubbeltjes per uur voor betaald of even niets als je het niet nodig hebt… dat bestand tien jaar geleden niet. Gewoon niet. Honderd jaar geleden hadden we ook auto’s. En zelfs dertig jaar geleden had men een auto gemaakt die met 1 liter 50 kilometer kon rijden, maar wat een auto nu kan (parkeersensoren, navigatie, zelf inparkeren, Live via GPS volgen, adaptive cruise control, et cetera), dat is echt geen oude wijn in nieuwe zakken. Je denkt misschien dat je het allemaal al gezien hebt en daarin schuilt het gevaar,
Wat ik me wel voor kan stellen is dat je ergert aan mensen die allemaal bla bla roepen en hoe fantastische redding het is voor iedere business, maar verder alleen maar vaag blijven, of het kunnen draaien van een virtuele server meteen cloud computing noemen. Daar erger ik me ook aan. Maar er is echt wel meer aan de hand dan een “hype” of een “hoax”, want dan heb je wat dingen gemist.
@Cloudbuster
Weerstanden zitten ook nog vaak bij de business welke vasthoudt aan applicaties en services die zich niet altijd lenen voor de cloud. Zeker in MKB sector ken ik er nog wel een paar die zich vaak al niet lekker laten virtualiseren, niets is onmogelijk maar het is niet goedkoper. Nu zegt Frank dat hij discussie aan wil gaan maar tot op heden hoor ik alleen maar algemeenheden, als alles commodity is dan hadden we volgens mij niet eens een MKB sector.
Ik ben het echter niet met je eens dat de cloud oude wijn in nieuwe zakken is, het heeft echt een paar leuke opties die zeker voor bepaalde MKB bedrijven interessant kunnen zijn. Juist bijvoorbeeld om remote offices/gebruikers veel efficiënter te ondersteunen in hun activiteiten als er niet een lege desktop met oude applicaties maar nieuwe services aangeboden worden.
@Henri
De door jouw genoemde toevoegingen aan auto’s zijn enkel en alleen een stukje ‘feminisering’ om zo de markt te vergroten en de veiligheid te verkleinen;-)
Cloud, SaaS, Hosting, on premise…Klanten begrijpen er niks meer van. Ze vragen cloud en bedoelen een eigen server. Tja… kunnen wij daar als vakmensen niet eens wat helderder in zijn 🙂
@Luuk
Zouden er ook mensen zijn die zonder enige medische opleiding wat op een site lezen en dan vervolgens een blinde darm operatie gaan doen?