De wereldwijde omzet van ict-dienstverlener Atos is in het derde kwartaal met 1,8 procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op ruim twee miljard euro. De nettowinst komt daarmee over de eerste negen maanden van 2013 op 353 miljoen euro. De lagere omzet kwam mede door de Benelux waar de omzet in het derde kwartaal met 3,6 procent terugliep.
Doordat Atos de regio’s Benelux en de Nordics samen laat rapporteren, kwam de omzet ‘slechts’ 0,8 procent lager uit. De Nordics-regio wist namelijk 20,3 procent meer om te zetten dan in het derde kwartaal van 2012. De groepsomzet kwam daarmee uit op 266 miljoen euro, twee miljoen euro minder dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral een contract met PostNord droeg hieraan bij, net als meer afname door Philips. Ook Managed Services deed het goed met 3,7 procent meer omzet. De cyclische activiteiten liepen met 7,6 procent terug.
Benelux en de Nordics is voor Atos de derde regio wereldwijd gezien. De groep is verantwoordelijk voor 13 procent van de totale omzet. Ondanks misschien tegenvallende cijfers in de Benelux gloort er volgens Atos wel licht aan de horizon. De Noord-Europese tak van de dienstverlener wist namelijk de afgelopen tijd meer commerciële activiteiten te ontwikkelen en zag hier dat de pijplijn zich meer vulde. De totale pijplijn van Atos wereldwijd groeide van vijf miljard euro naar 5,4 miljard euro.
Er zijn duidelijk meer IT’ers dan economen op dit forum 🙂
Wat is een verdedigbare marge? Dat hangt wat mij betreft van het risico van de onderneming of – beter – het specifieke contract af. Bij grote risico’s mag je meer winst maken, bij kleinere risico’s minder winst. Er is dus geen absoluut percentage aan te plakken; ik pleit voor openheid/transparantie tussen opdrachtgever(s) en opdrachtnemer(s) over de contractrisico’s en de daarvoor geldende redelijke vergoeding. Gedurende de looptijd van het contract kan het risicoprofiel wijzigen door factoren waar beiden geen invloed op hebben, maar door die transparantie kun je daar gezamenlijk wel een redelijke middenweg in vinden – in goede en in slechte tijden.
Off topic: je kunt ook winst maken op activiteiten buiten je directe bedrijfsvoering (zoals beleggingen of waardevermeerdering van assets/vastgoed).