26 procent van de Nederlandse organisaties rapporteert een snellere time to market van nieuwe applicaties door het gebruik van softwareontwikkelmethode DevOps. Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in 24 verschillende landen wereldwijd, waaronder Nederland, onder dertienhonderd it-professionals en -beslissingnemers in opdracht van softwareleverancier CA Technologies.
DevOps is een methode dat de samenwerking stimuleert tussen teams die applicaties maken en testen (Dev) en de teams die de toepassingen onderhouden in productieomgevingen (Ops). De studie, TechInsight Report: What Smart Business know about DevOps, toont dat DevOps het voor organisaties mogelijk maakt om het aantal klanten met 25 procent te laten toenemen. Daarnaast kan DevOps de it-kosten voor ontwikkeling en operationele werkzaamheden met 12 procent reduceren en het aantal mensen dat werkt aan de ontwikkeling en het uitrollen van nieuwe versies kan met 14 procent worden verminderd.
Financieel voordeel
De financiële voordelen voor Nederlandse organisaties zijn bijzonder interessant. Respondenten rapporteren een verbetering van 25 procent van de business door het gebruik van DevOps. Dit zien zij terug in de vorm van nieuwe klanten, toenemende omzet en lagere it-kosten.
Ongeveer 56 procent erkent nu een grotere behoefte te hebben aan DevOps-strategieën. Bovendien zegt 56 procent DevOps al in gebruik te hebben of erover na te denken dit binnen niet al te lange tijd te implementeren.
DevOps-strategie
Het onderzoek toont daarnaast aan dat de kennis over en het bewustzijn van de DevOps-strategie toeneemt, met name als een manier om beter aan de klantvraag te voldoen en om de totale klantervaring te verbeteren. Een groot deel van de Nederlandse organisaties (55 procent) overweegt dan ook te investeren in nieuwe tools en trainingen voor de ontwikkel- en uitrolmedewerkers. Nog eens 24 procent overweegt om nieuw personeel met de juiste vaardigheden aan te nemen.
De DevOps-strategie van de ondervraagde organisaties is bovendien gefocust op de business. De benodigde kennis die de ontwikkelaars en uitrollers nodig hebben om een DevOps-strategie succesvol te implementeren, is kennis van de algemene prioriteiten, strategieën en de business (41 procent). Daarnaast spelen process engineering-vaardigheden (41 procent) en communicatieve vaardigheden (35 procent) een belangrijke rol.
Meten van succes
Nederlandse organisaties meten het succes van hun DevOps-strategie door te kijken naar interne factoren, zoals verlagen van kosten, verminderen van het aantal bugs, hogere roi en verbeterde samenwerking tussen afdelingen. Daarnaast analyseren zij de externe business factoren, zoals een toenemende omzet, een snellere time-to-market, verbeterde concurrentiepositie en een betere klantervaring. Ongeveer 31 procent van de respondenten meet het succes van hun DevOps-strategie op basis van interne factoren, terwijl 33 procent zich op externe factoren baseert.
Hier is een aardig filmpje over DevOps wat vooral ingaat over het het ontstaan is in Belgie.
http://www.youtube.com/watch?v=o7-IuYS0iSE
@Henri Leuk filmpje over de historie van DevOps maar ik vroeg me wel af na het zien van het filmpje, wat is DevOps nu eigenlijk? Dat vertelde het filmpje helaas niet. Niet helemaal, ze hadden over een ‘movement’.
Naar mijn mening is DevOps nog minder een softwareontwikkelmethodiek dan Agile dat is. Bij Agile had je tenminste nog ondersteunende methoden als XP, Scrum, DSDM etc.
DevOps is in mijns inziens een beweging, een visie, een mindset waarin je voor alles met elkaar samenwerkt en met elkaar gebruik maakt van elkaar kennis en competenties. Heilige huisjes en silo’s vallen dan weg. En het proces wordt dan gevormd naar de behoeften van alle (!) stakeholders.
Daarbij is DevOps zeker GEEN IT-feest: als je verregaand gaan integreren (in ieder geval in de werkwijzen!) dan zal dit ook zijn effect hebben op Budgettering (finance), HRM (competentieontwikkeling), strategie (klantbenadering), management (aansturing) , etc.
Maar begin met DevOps bij het begin: met samenwerken over specialisaties en afdelingen heen 🙂
@Anko Eens dat DevOps geen methode is maar ik denk dat je DevOps niet vager moet maken dan het al is en er allerhande afdelingen bij te betrekken. Development en Operations, het zegt het al. Het is naar mijn mening wel degelijk iets wat technische IT aangaat, het gaat erom dat ontwikkeling en beheer met elkaar verbonden zijn. Wat ontwikkelt wordt moet ingevoerd en beheerd worden. Beheer heeft haar voorwaarden en wijze van werken, iets om bij het ontwikkelen rekening mee te houden. Dit wordt ook in 1 adem genoemd met het automatiseren van het testen en het invoeren van de software (en geautomatiseerde roll back..!). De grote geautomatiseerde software ontwikkelstraat. Gaf het in een eerdere reactie aan, denk dat het zowel een organisatorisch als een it probleem is. Maar maakt het niet vager dan het al is, het IT vak heeft behoefte aan helderheid. Dan ga ik nogmaals eens nadenken wat Agile nu eigenlijk precies betekent…..
@Louis: Ja en nee 🙂 Want we kennen in de IT hele heldere functieomschrijvingen en als je je daar strikt aan houdt denkt iedereen nog maar in zijn eigen straatje / discipline / verantwoordelijkheid.
De IT heeft mijns inziens juist behoefte aan een *integrale* benadering van software ontwikkeling. Geen hokjes en vakjes, maar doelen en resultaten.
Dus: helderheid in doelen is waar we naar op zoek zijn. Het proces hoe we daar integraal naar toekomen moet ook helder zijn. Maar wie wat wanneer iets hoe doet – laat dat lekker aan het zelforganiserende team over. Kunnen ze prima als de organisatie daar de juiste randvoorwaarden voor schept. Zoals een DevOps aanpak 😉