Ict-dienstverlener Ctac heeft in de afgelopen periode ruim vijftig bedrijven, waaronder groothandelaren, retailorganisaties en woningcorporaties, alsook universiteiten en hogescholen, SEPA-proof gemaakt. Het bedrijf heeft dit onder andere verzorgd voor Talis, HaagWonen en Dela Vastgoed. Hun SAP-systemen voldoen hierdoor aan de regels voor SEPA, de Single Euro Payments Area. Een jaar geleden richtte Ctac een SEPA-team op, dat klanten en andere organisaties ondersteunt bij hun voorbereiding op SEPA.
Het doel van SEPA is om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren, zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling vanuit of naar Europese landen. SEPA zal in werking treden op 1 februari 2014. Alle financiële instellingen, bedrijven en consumenten in 33 Europese landen ontvangen dan een Europees rekeningnummer, het zogenoemde International Bank Account Number (IBAN).
Wijzigen pain-formaat
Bedrijven die in een vroeg stadium hun systeem SEPA-proof hebben gemaakt, kunnen per 1 februari 2014 toch te maken krijgen met het niet kunnen doen van betalingen doordat het pain-formaat voor zowel Credit Transfer (uitgaande betalingen) als Direct Debit (inkomende betalingen) door de banken is gewijzigd naar een volgende versie. De bedrijven die nu nog aan de slag moeten gaan met SEPA, dienen rekening te houden met het mogelijk moeten updaten van hun huidige SAP-release.
‘Consumenten zullen weinig merken van deze veranderingen, behalve dat hun bankrekeningnummer langer wordt’, zegt Richard de Jong, programmamanager SEPA bij Ctac. ‘Maar voor bedrijven ligt dat anders. Automatische handelingen als salarisuitbetaling en de verwerking van bankafschriften kunnen gevolgen hebben voor de interne verwerking van financiële gegevens. Het is dus belangrijk om op tijd de financiële administratie en boekhoudsoftware aan te passen. Daarnaast worden de binnenlandse formaten, voor Nederland het zogenaamde clieop03-formaat, vervangen door verschillende pain-formaten voor zowel uitgaande als inkomende betalingen.’
Volledig voorbereid
‘Deze belangrijke ontwikkelingen hebben ons ertoe gebracht een speciaal SEPA-team samen te stellen’, zegt Ctac-ceo Henny Hilgerdenaar. ‘Klanten en ook andere bedrijven kunnen bij ons terecht voor bijvoorbeeld een inventarisatie of een update van hun SAP-systeem, zodat ze op 1 februari 2014 volledig voorbereid zijn op SEPA.’
Wat ben ik blij dat wij als AFAS-gebruiker zowel qua Sepa Credit transfer als Sepa debet transfer (internationaal!) incl. Sepa salarisbetalingen in ons AFAS Profit ERP pakket allemaal zelf, zonder dure consultants hebben kunnen regelen(dus onze kosten uitsluitend interne uren mijnerzijds).
@Henry: Er staat in het artikel niet vermeld over welke SAP versie het gaat? Misschien betreft het een oudere versie die door SAP niet meer gesupporteerd wordt en waarvoor de partner zelf de fix geschreven heeft…
Hetzelfde zal bij AFAS ook gelden.
@Philippe: bij AFAS kun je altijd (“gratis”) mee op de laatste versie, dat zit daar nl. in je jaarlijkse abonnement/onderhoud inbegrepen. Is gewoon zelf down te loaden en te installeren via het klantportal. Dus ook hier geen consultantkosten.
Ik zou nog willen toevoegen dat ons bedrijf een distributeur in goederen voor Nederland, Belgie, Luxemburg en Frankrijk is en importeert uit Denemarken. Wij hebben dus zowel bij betalingen als incasso’s ( honderden Debet Transfers per week in voornoemde landen) volop met SEPA te maken. Het betrof geen simpele binnenlandse overgang met uitsluitend credit transfers.
Aan de bankzijde zijn er nog volop problemen. Niet iedere bank zit al op het nieuwste formaat zoals AFAS Profit dat genereert, met name in Frankrijk waar een paar grote banken geen debet transferts met amendement (als bijv. gewijzigd kenmerk) kunnen verwerken. In Belgie/Nederland ondervinden we hier geen problemen mee.