Het merendeel van de werkende Nederlanders vindt het belangrijk om niet alleen op kantoor maar ook thuis of op andere plekken te kunnen werken. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder duizend respondenten in Nederland, in opdracht van softwareleverancier Citrix. Uit het onderzoek blijkt dat met name werknemers in de leeftijdsgroepen met thuiswonende kinderen belang hechten aan flexibel werken.
Van de werknemers tussen de 35 en 44 jaar vindt 45 procent buiten kantoor werken erg belangrijk. In de groep 45 tot en met 54 jaar is dat percentage iets lager met 43 procent. Het gemiddelde van alle leeftijdscategorieën ligt op 36 procent. Opvallend is ook dat mannen (50 procent) het prettiger vinden om mobiel te werken dan vrouwen (33 procent).
Glasvezel
Om thuis, of anderszins buiten kantoor, te kunnen werken, is de toegang tot betrouwbare internetverbindingen een vereiste. Hierin wordt steeds beter voldaan door de betere bereikbaarheid van glasvezel- en 4G-netwerken. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende groepen andere voorkeuren hebben als het gaat om de toegang tot internet. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter het belang is dat wordt gehecht aan beschikbaarheid van glasvezel in de eigen woning.
43 procent van de respondenten van 55 jaar of ouder geeft aan glasvezel belangrijk of zelfs heel belangrijk te vinden bij de keuze van een woning. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar is dit 35 procent. Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vinden toegang tot een glasvezelnetwerk belangrijker dan mensen die in de overige delen van Nederland wonen: 52 tegenover 42 procent. Van de respondenten die graag gebruik maken van glasvezel is het grootste deel mannelijk; 49 procent tegenover 36 procent van de vrouwen.
4G
Als het gaat om 4G, de vierde generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden, laten de resultaten een ander beeld zien. 42 procent van de jongere respondenten (tussen de 18 en 24) vindt de beschikbaarheid van 4G belangrijk of erg belangrijk, terwijl 31 procent van de oudere respondenten (55 jaar of ouder) hier belang aan hecht. Overigens is prijs ook belangrijk bij de beslissing om al dan niet voor 4G te kiezen. Onder jongeren geldt dat voor 40 procent van de respondenten de kosten een belangrijke overweging is.
‘Het onderzoek laat zien dat werkgevers eigenlijk niet meer om mobiel werken heen kunnen’, zegt Peter van Leest, country manager Nederland bij Citrix. ‘Dit is met name belangrijk voor de leeftijdsgroep die veel waarde hecht aan een goede werk/privé-balans: ouders met thuiswonende kinderen. Het is dan goed om te zien dat de steeds snellere internetverbindingen om thuis of mobiel te werken voldoende mogelijkheden bieden voor mobiel werken.’
Het is prachtig dat ‘werknemers’ dit erg graag willen, maar laten we wel zijn, het zijn niet de werknemers die bepalen hoe een organisatie er uit zal komen te zien en wat de outlines en merite zakelijk zullen zijn.
Hoe hart de commerciële partijen dit ook roepen. Dat zijn namelijk nog altijd de ondernemers zelf en laat ik wel zijn, de vele ondernemers die ik vrij regelmatig spreekt, worden een beetje moet van dat commenrciële gedicteer.
Misschien dat een beetje weldenkend en nuchter het een stuk beter zou doen…. ook in uw hypes?
Het lijkt er op dat de reclamepraat van de glasvezel boeren ook hier in dit artikel is doorgedrongen. Ik heb via de kabel 150 down en 15 up.
Dit is ruim voldoende voor kantoor applicaties.
Daarbij blijft ook nog altijd de snelheid van de server van de leverende partij een mogelijke bottleneck. Dan kan je nog zo’n snelle verbinding hebben.
Kortom noem hier alle opties en fixeer je niet alleen op glasvezel.
Het is vooral een advertentie voor glasvezel, maar afgezien daarvan (of juist daarom) een onsamenhangend artikel.
De eerste alinea pikt wat krenten uit de statistieken voor mobiel werken in de leeftijdsgroep 35 – 55. Als het om de voorkeur voor glasvezel en 4G gaat blijkt ineens ook 35- en 55+ aanwezig in het onderzoek – die daar vervolgens ook op de kosten let. Wat 35 – 55 daarvan vindt ontbreekt, waarmee de uitspraak over verband tussen leeftijd en glasvezel geen basis heeft.
Het interessantste is dan ook het restje waaruit blijkt dat mannen naast de verbinding meer dan vrouwen kijken naar de techniek – glasvezel.
Het nadeel van glasvezel is dat je niet zo mobiel bent. Je hebt immers nog steeds een kabel nodig …
Maar wel grappig te zien dat men zich blind staart op een techniek en niet op het totaalplaatje. Kijk bij thuiswerken eerst eens wat de zwakste schakel is in de communicatie-keten alvorens te stellen dat glasvezel alles op zou lossen.
Los van de teksten over glasvezel en over 4G,
Onmiskenbaar is dat veel mensen zich afvragen waarom ze privé gebruik kunnen maken van geavanceerdere IT technologie/apparatuur dan op kantoor. En dus ook op de bankt thuis, of in het park, of in op het station (terwijl je wacht op de vertraagde trein) hun werk willen kunnen doen.
Het argument dat de bedrijfs IT veel veiliger etc zou zijn, is vaak niet meer van toepassing.
@Mic … de vraag is of ze op kantoor wel zo’n geavanceerd apparaat nodig hebben.
Als jij thuis graag zware spellen speelt op je computer, of veel aan video- of fotobewerking doet, zul je je hardware daar op afstemmen.
Maar als jij op je werk alleen maar financiële transacties hoeft te doen, heb je dan echt een octacore met 16 GB geheugen en SSD-disk nodig?
Er komt een tijd dat we onze onbereikbaarheid gaan organiseren in plaats van onze bereikbaarheid……
@Maarten
In (gok ik zo, sorry als ik je daarmee beledig) jouw jonge jaren was er een populair Nederlandstalig bandje, Doe Maar.
Die hadden een liedje dat ging als volgt:
Hé … er zit een knop op je TV … die helpt je zo uit de puree …
Op al onze (mobiele) devices zit nog steeds zo’n knop, maar er zijn maar weinig mensen die deze in durven drukken 🙂
@paveke
Het is niet de vraag wat iemand nodig heeft, maar wie vaststelt wat iemand mag gebruiken, is dat de IT of de gebruiker.
De bakker bepaalt toch niet dat je deze week alleen maar bruinbrood met zemelen mag eten omdat hij een mooi partijtje zemelen tegen een mooie prijs heeft kunnen inkopen.
Misschien moeten we ook voor die financiele transactie verwerker een rantsoen vaststellen voor het aantal koppen koffie, heeft hij er echt 1 per uur nodig om zijn werk te doen, of kan het ook met minder (want dat is wat je eigenlijk suggereert).
De gebruiker betaalt, dus .. de gebruiker bepaalt (en laat zich adviseren door deskundigen). Of anders gezegd: de IT(afdeling) moet in heel veel gevallen nog de slag maken van sleepanker naar facilitator.
@mic
Het gaat erom dat je platform onafhankelijk kan werken en dan is het niet meer interessant op welke hardware je werkt en hoe de inrichting daar van is. Oftewel de oplossing ligt in zaken als Virtual Desktop, Cloud en SAAS. Hiermee kan je de beveiliging ook meer centraal vasthouden en ben je niet afhankelijk van de mate van beveiliging die een gebruiker hanteert.