Afgelopen jaren is op het gebied van software development in het algemeen veel veranderd. Zeker specifiek op het gebied van web development is verandering de constante factor geweest. Nieuwe technieken in combinatie met toenemende eisen in doorlooptijd, budget en kwaliteit waren leidend. Dit heeft veel invloed op het vakgebied en de rol van developers. De developers die meegaan met de tijd, spijkeren hun skills continu bij.
Werkgevers kunnen de helpende hand bieden. Sterker nog, goede werkgevers doen dat daadwerkelijk. Maar hoe?
Verandering als constante factor
Voordat ik inga op hoe werkgevers developers kunnen bijstaan, zoom ik eerst in op veranderingen die een grote impact hebben. De online revolutie waarin omni-channel, multidevice en social een grote rol spelen, is er zo eentje. Dit betekent voor developers niet alleen dat ze responsive moeten kunnen bouwen, maar ook dat ze kennis van meerdere platforms, technieken en kanalen nodig hebben. De groeiende complexiteit en eisen van opdrachtgevers vragen een meer iteratieve aanpak zoals agile en continuous delivery.
Naast technologische veranderingen is ook de rol van developers veranderd. Zij worden tegenwoordig eerder in het proces betrokken en zitten dichter op de klant. Communicatieve vaardigheden zijn hierdoor veel belangrijker geworden. De tijd dat developers een functioneel ontwerp in hun handen gedrukt kregen en het programmeerwerk uitvoerden, ligt al even achter ons. De developer van nu denkt mee over het eindresultaat. Het is belangrijk dat zij erg kundig zijn in hun eigen vakgebied en daarnaast in staat zijn om te denken en werken als collega’s in andere disciplines, oftewel dat zij zich ontwikkelen volgens het concept van T-shaped people. Volgens mij is er slechts een enkeling die het liever bij het oude had gelaten. Het overgrote deel van de developers vindt zijn nieuwe rol juist bijzonder uitdagend.
Werkgevers faciliteren learning on the job
Developers kunnen dus niet bepaald achterover leunen zodra ze hun papiertje hebben gehaald. Gezien de snelheid waarmee de veranderingen elkaar opvolgen, is het onmogelijk dat ze vanuit de schoolbanken alles mee hebben gekregen. Opleiders bedenken veelal hun lesprogramma al bij aanvang van de studie. Tegen de tijd dat de developer afstudeert, is een deel van de opgedane kennis dus alweer verouderd. Het echte klappen van de zweep leren developers kennen in de praktijk. Maar dit is niet voldoende. Het blijft belangrijk dat developers getraind en gecertificeerd zijn.
Learning on the job middels persoonlijke begeleiding aangevuld met opleidingen is een goed antwoord op de snelle veranderingen en de gap tussen opleiding en praktijk. Een in house academy biedt goede uitkomst om dit te faciliteren. Hier wordt de bestaande kennis in de organisatie gedeeld en kunnen trainingen op gebied van techniek en softskills elkaar afwisselen. Naast onmisbare kennis van de nieuwste technieken, zijn softskills als communicatieve en adviesvaardigheden tenslotte ook heel relevant geworden. Persoonlijke begeleiding kan worden aangeboden met drie type gesprekken, namelijk ontwikkel-, functionerings- en beoordelingsgesprekken. Natuurlijk zijn er daarnaast voortdurend gesprekken over allerlei onderwerpen die spelen tussen leidinggevende en medewerker, maar deze drie type gesprekken geven inzicht in de ambities van het individu. De developer wordt aangemoedigd om zelf na te denken over wat hij wil ontwikkelen en wat daarvoor nodig is. Werkgevers kunnen hier tevens op inspelen door concreet ontwikkelperspectief te bieden.
Vooruitlopen op ontwikkelingen
Ondanks dat ik het prototype developer omschrijf als ondernemend, geïnteresseerd en initiatiefrijk, is het goed als werkgevers developers de helpende hand bieden om bij te blijven. Zowel werkgevers als developers kunnen zich niet beroepen op het feit dat ontwikkelingen snel gaan en dat vroeger alles anders was. Nieuwe ontwikkelingen wil je niet alleen kunnen bijbenen, als innovatieve organisatie wil je het liefst op de nieuwste ontwikkelingen vooruit lopen.
Als ik developer was en in alle hierboven geschetste aspecten op professioneel niveau acteerde, dan zou ik geen enkel jobaanbod onder de euro 350.000,00 p/a serieus in overweging nemen (wat – in vergelijking met profvoetballers en beurshandelaren – nog steeds een enorm koopje is natuurlijk).
Anders gezegd: ik neem zonder meer aan dat er developers zijn die in alle hierboven geschetste aspecten acteren, maar vergeet maar dat het breed “op professioneel niveau” zal zijn (de incidentele homo universalis niet te na gesproken).