Van het natte en koude weer in Nederland naar het zonnige Barcelona voor een drietal dagen hands on labs, breakout sessies en de Solution Exchange. VMworld 2013 is begonnen en via Computable was ik erbij. Via Twitter maakte ik kans op een gratis toegangskaart en ik werd door VMware geselecteerd om naar Barcelona af te reizen. Ik heb ervan genoten en ben blij dat ik ben geweest. Hieronder lees je mijn verslag van deze drie enerverende dagen. It’s time to defy convention.
Dag 1
De eerste dag VMworld begint voor mij met de keynote. Na een spectaculaire opening met lasers en veel muziek vertelt ceo Pat Gelsinger over hybrid cloud, software defined datacenter en end user computing. Nieuwe aankondigingen zijn onder meer VMware vCloud Suite 5.5, vCenter Operation Management Suite 5.8, vCenter Log Insight en de overname van Desktone (desktop as a service). VMware NSX is wel het belangrijkste onderwerp waarover gesproken wordt. VMware’s Bill Fathers heeft vervolgens nog een belangrijke mededeling voor Europa: vCloud Hybrid Service is beschikbaar met een eerste datacenter in Slough, Engeland.
Het is tijd voor mijn eerste breakout-sessie. Mijn aandacht zal in deze drie dagen voornamelijk liggen bij het software defined datacenter, aangezien ik daar in mijn werk als freelancer ook het meeste mee te maken heb. Ik volg twee sessies over VMware NSX. Aangezien het een nieuw product voor mij is, volg ik eerst een introductiesessie waarin NSX uitgebreid wordt besproken. Mooi om te zien dat VMware het voor elkaar heeft gekregen om het netwerk te virtualiseren en layer 2- en 3-verkeer in de hypervisor te trekken om zo communicatie tussen virtuele machines binnen de host te houden.
Uitgelegd wordt hoe onafhankelijkheid van de fysieke netwerklaag kan worden gecreëerd met het nieuwe NSX-platform. Verschillende scenario’s worden besproken over hoe netwerkverkeer wordt gerouteerd en hoe een high available-platform kan worden gebouwd. Jammer vind ik wel dat er in deze sessies weinig live demo’s worden gegeven en dus bezoek ik de hands on labs voor een lab over NSX Networking om een beter beeld te krijgen. Het volledige hands on lab bevat negen modules en duurt zo’n negen uur om af te ronden. Ik kom niet verder dan module één. Gelukkig kunnen alle labs ook thuis worden gestart via een speciale website van VMware.
Mijn eerste indruk van VMworld is goed. Er is van alles te doen naast de gebruikelijke sessies, hands on labs en de Solution Exchange. Een ontmoeting met de VMware Experts is mogelijk, maar er zijn ook pooltafels, arcade spelletjes en flipperkasten aanwezig. Je kunt er schaken of de VMware Store bezoeken of gewoon lekker relaxen op een van de hangout plekken. Je kunt zelfs buiten een Skydive Experience boeken.
Wat me opvalt zijn de vele bezoekers die aanwezig zijn, zo’n 8500, waardoor veel break out-sessies snel vol zitten. Uiteindelijk kun je de sessie wel volgen maar je moet wel wachten tot het begin van de sessie. Vooraf kon je via de website of de VMworld-app je plaats reserveren voor een sessie die je wilde volgen. Veel mensen wisten dit niet of konden vanwege het laat verkrijgen van een kaart de meest interessante sessies niet reserveren omdat deze allemaal al vol zaten. De populaire sessies worden ook in de loop van de dagen herhaald.
Dag 2
De tweede dag begint wederom met een keynote. Carl Eschenbach opent en in samenwerking met Kit Colbert en Joe Baguley wordt het een zeer vermakelijke sessie. Er wordt niets nieuws besproken maar er wordt dieper ingegaan op de producten die gisteren zijn aangekondigd.
Vandaag ligt mijn focus iets meer op vCenter Operations Management Suite. vCOM zorgt voor de monitoring van de virtuele omgeving. Het product verzamelt performance-data van elk onderdeel binnen de virtuele omgeving en gebruikt deze gegevens voor real-time monitoring, maar ook voor risico-analyses van elk onderdeel binnen de omgeving. Mijn huidige klant draait momenteel een trial versie en wil dit uiteindelijk gaan implementeren. Uiteraard ben ik zelf ook geïnteresseerd in het product en het gebruik hiervan, dus komt het goed uit dat er vele sessies gepland staan over dit onderwerp. De eerste sessie gaat over een klant van VMware die reeds gebruikt maakt van dit product en laat zien hoe een bedrijf hiermee kan profiteren van een betere performance, capaciteit- en configuratiemanagement. Wederom vind ik dat er weinig gewerkt wordt met live demo’s.
Dat is in de tweede sessie over dit onderwerp van Eric Sloof en Duco Jaspars (vCenter Operations and the Quest for the Missing Metrics) wel anders. Dit is een zeer interessante sessie waarin wel demo’s worden getoond. De sessie is mijns inziens gericht op het maken van custom dashboards en bevat veel handige tips over het monitoren van de performance en het voorkomen van problemen met behulp van allerlei in te stellen metrics. Ze laten zien hoe je bepaalde widgets zoals de Google Maps-api kan integreren in het dashboard. Naast de sessies over vCOM volg ik ook weer een sessie over NSX, aansluitend op de sessies van gisteren over hetzelfde onderwerp.
Aan het einde van de dag is het wederom tijd voor een feestje en VMware heeft groots uitgepakt voor de VMworld-party. Hoogtepunt van de avond is het optreden van Taio Cruz, maar je kunt ook virtueel graffiti spuiten, een tatoeage laten zetten, rolschaatsen op de muziek en er is volop eten en drinken aanwezig. Kortom, iedereen kan zich vermaken.
Dag 3
Alweer de laatste dag van VMworld is aangebroken. Vandaag geen keynote dus meteen beginnen met een technische deep dive-sessie over het ontwerpen van een DMZ-architectuur voor optimalisatie en performance met behulp van de NSX Distributed Firewall en de NSX Gateway Services. De beveiliging van een DMZ wordt onder de loep genomen en hoe dit te vereenvoudigen met de Distributed Firewall. Een pittig begin zo in de vroege morgen na een leuk feestje gisteravond. De rest van de dag vliegt echter voorbij met een paar interessante sessies.
Zo is daar de vCenter deep dive. Een deep dive in de managementserver van vSphere 5.x met alles wat je wilt weten sinds de release van vCenter 5.1. De presentatie gaat over vCenter Single Sign On, de vCenter Database, de vSphere Web Client en de inventory service. Best practices voor één of meerdere vCenter-omgevingen en welke mogelijkheden je hebt tijdens de installatie van vCenter.
Dan is daar ook nog de sessie over Distributed Switches. De sessie gaat over het ontwerpen en de best practices van de datacenter-wide netwerkswitch. Verschillende ontwerpen worden getoond over het koppelen van de fysieke en de virtuele omgeving. Tevens wordt er in de ontwerpen verschil gemaakt tussen rack server en blade server en ook tussen 1Gb- en 10 Gb-netwerken. Omdat klanten steeds vaker een 10 Gb-netwerk krijgen, zijn quality of services, vlan tagging en traffic management steeds belangrijker geworden. Ook zijn in deze versie 40 Gb-netwerkkaarten ondersteund. Voor belangrijk netwerkverkeer kan met behulp van quality of service tagging een bepaalde hoeveelheid bandbreedte worden gereserveerd. Voor troubleshooting is er een uitgebreide host-level packet capture tool toegevoegd aan de huidige monitoringtools.
Tot slot keer ik terug naar een eerder gevolgd hands on lab over NSX Networking. Ik ga verder met module twee en laat de rest van de modules over voor thuis.
Voor ik het weet sta ik weer op de Solution Exchange en wordt het einde van VMworld 2013 aangekondigd. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad de afgelopen drie dagen en wil dan ook graag van deze gelegenheid gebruik maken om Computable en VMware Nederland te bedanken voor deze mogelijkheid.
Irving de Vries, zelfstandig VMware-specialist