It-professionals beschikken over weinig informatie met betrekking tot software defined infrastructuren. Dit blijkt uit online onderzoek van ict-dienstverlener Telindus. Het bedrijf vroeg de deelnemers of zij denken dat software defined infrastructuren mogelijkheden bieden om de bedrijfsvoering te verbeteren. Maar liefst 50 procent gaf aan hier geen antwoord op te kunnen geven, omdat er nog te weinig informatie beschikbaar is.
Van de 117 respondenten denkt 29 procent dat software defined infrastructuren de toekomst zijn. Daarnaast ziet 3 procent wel de mogelijkheden voor het verbeteren van de bedrijfsvoering maar niet voor henzelf, verwacht 16 procent verbeteringen over enkele jaren en is 2 procent van mening dat software defined infrastructuren geen mogelijkheden bieden voor het verbeteren van de bedrijfsvoering.
Revolutie
‘Software defined infrastructuren zijn nog volop in ontwikkeling, maar wij merken dat er een grote informatiebehoefte is in de markt’, zegt Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus. ‘En terecht. Er zijn de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen de revue gepasseerd om de flexibiliteit in het datacenter te vergroten, maar met de komst van software defined kunnen we echt spreken van een revolutie. Net als we hebben gezien met cloud en de diverse as a service-variaties is er over de term ‘software defined’ nog veel verwarring. Simpel gezegd wordt de logica van de it-infrastructuur (de software) losgetrokken van de hardware en centraal beheerd. Dit heeft gevolgen voor de gebruikerskant, maar ook voor de leveranciers. Software defined is een ontwikkeling die de it-manager van nu zeker in de gaten moet houden.’
Ik kan me voorstellen dat ITer weinig van SDI weet! Moet je kijken wat een arme ITer tegenwoordig allemaal moet weten.
SDI moet je eigenlijk op een holistische manier bekijken. Daar zit zoals Ewout zegt wat meer in dan alleen virtualisatie van een onderdeel.
@Ewout: Gefeliciteerd met je 1000e reactie op deze site!
Ewout, 90% weet niet wat een URI is, maar wel wat een URL is vandaar dat ik dit maar gebruikte omdat je in een cloud scenario vaak ook URL’s gebruikt in plaats van URI (DNS, Route 53).
Pascal, SDI is dan meer een kapstok begrip zoals Cloud computing een kapstok begrip is. SDI is een hele verzameling van technieken die overigens *niet* de hardware voor software vervangt (hardware blijft nodig), maar je maakt dus hardware abstracter door er een laag overheen te leggen.
Neem nu eens een account aan op Computable, want je reactie komt veel later dan de andere reacties waardoor ie steeds buiten het zicht veld komt.
Prachtig dat u dit hier roept mijn beste….
Het zou al een heel ding zijn als u gewoon de bietenbrug eens op ging en ‘de IT-ers’ uit gaat leggen wat ‘software defined infrstructuren’ zijn. het komt mij een beetje voor als dat de hypemachine hier nog even niet goed is ingericht.
Er word weer eens geroepen dat er iets bestaat en dat dat steeds belangrijker aan het worden is maar verder mis ik de gehele onderbouwing. In de schappen ligt ’triovla’…. wees er snel bij want het uitverkocht voor je er erg in hebt…. 8mesjes scheren beter als 5. Het is maar dat u het weet. Ook al wilt u het niet…. het is straks all you can get.
Ik ga even aan de lunch…. met alle Respect overigens.
@Henri,
Je hebt volkomen gelijk en ook ik vind het vervelend, maar ik heb de redactie laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de voorwaarden voor registratie en ik ben geen MicroSoft gebruiker die dan toch maar aanvinkt en vervolgens tegen de voorwaarden handelt.
De voorwaarden die ik hieronder aanvink zijn daarintegen mijns inziens allerzinds redelijk.
@Redactie, Hernri heeft dus een punt, ikzelf denk ik ook (zie eerdere email correspondentie).
Heeft Computable haar lezers nodig of hebben de lezers Computable nodig ?
Ik denk dat we allen gebaat zijn bij Synergie (om het even in buzzwords te houden)
Hey Pascal,
Ik vind de voorwaarden on par met de voorwaarden zoals deze vaker worden gesteld en op zich redelijk.
Het enige wat ik me voor kan stellen waar je bezwaar tegen hebt is deze:
8.4 Door het plaatsen van Content op Computable.nl;
a.verleent de Geregistreerde onherroepelijk toestemming aan Persgroep Nederland om deze Content zonder vergoeding te publiceren, aan te passen en commercieel te exploiteren via Computable.nl of andere online of print media, gelieerd aan de titel Computable;
b.verleent de Geregistreerde toestemming aan andere Geregistreerden en bezoekers van Computable.nl om deze Content te raadplegen en daarvan kopieën te maken voor eigen gebruik;
c.geeft de Geregistreerde toestemming aan Persgroep Nederland voor de openbaarmaking van zijn portret, voorzover dit voorkomt in deze Content; en
d.doet de Geregistreerde, voorzover wettelijk mogelijk, afstand van de op de Content rustende persoonlijkheidsrechten.
Eerder staat echter wel dat je eigendom blijft. Deze voorwaarden lijken mij ook nodig omdat artikelen en reactie bijvoorbeeld ook op print uitkomen.
Maar aangezien Pascal het enige stukje uit je profiel is, zie ik zelf geen verregaande bezwaren.
Ik snap de redactie ook wel dat ze voor niet registraties eerst een staging area hebben om spam en andere ellende te voorkomen.
Het grootste kritiek punt vind ik dat username en wachtwoord onversleuteld over het internet gaan (niet https), maar aangezien ik voor elk account een ander wachtwoord heb, maar ik me daar niet zo druk over.
@Henri,
Wacht maar tot je account en wachtwoord gejat worden en namens jou op deze site anti cloud/MS/AWS/Google etc zaken geroepen worden (zelfs voor een aantal uren publicatie) Dan zou je zien dat je je best hierover druk gaat maken. Vooral jij als ZZPer bent hier extra kwestbaar voor.
@Redactie dank voor de reactie, voel me nog eens vereerd ook 😉
@Henri, mijn bezwaren heb ik reeds geruime tijd geleden aan de redactie voorgelegd en zijn een aangelegenheid tussen de redactie en mijzelf.
Zoals de redactie zelf al weet te melden: Ik heb zelf deze keuze gemaakt, en heb de consequenties daarvan te accepteren.
Ik deel deze visie, ondanks dat die voor mij een kleine handicap oplevert.
Voorzover ik het heb kunnen bevatten, betekent “software-defined” dat je je legacy naar de cloud brengt, grotendeels ongewijzigd in een gevirtualiseerde omgeving laat draaien en je je eigen OS & netwerk beheerders ontslaat. Je krijgt vervolgens het root/admin password en mag het dan zelf allemaal uitzoeken voortaan.
Kan iemand misschien eens een artikel schrijven over het kostenplaatje van de cloud, gebaseerd op echte ervaringen? Want ik zie niet goed waar de besparingen precies in zitten. Mensen praten over “de cloud” alsof het een nieuw platform is. In feite huur je alleen een eigen stukje runtime omgeving waar nog steeds onderhoud op plaats dient te vinden.
KJ: Wat betreft besparingen, dit is niet de enige en belangrijkste drijfveer, maar ik zal je een paar praktische voorbeeld geven van besparingen die zeer snel te realiseren zijn.
1) Overdag 6 servers nodig voor het draaien van mijn online applicatie, ’s nachts slechts twee servers
2) Tijdens evenementen kan een hele site met alle toeters en bellen worden opgetuigd om duizenden bezoekers te faciliteren, na het evenement wordt de boel weer ontbonden.
3) Mijn hele infrastructuur is dubbel uitgevoerd. Valt een datacenter uit, kan ik uitwijken, dit zou me anders heel veel geld gekost hebben
4) Een bedrijf dat nieuwe mailservers moest aanschaffen en licenties moest bijkopen en tijd en geld kwijt was aan de boel beheren stapte over op Google Apps. Grote mailboxen voor de gebruikers, veel minder kosten, betere gebruikers ervaring, meer mogelijkheden. Die MS licenties waren ook niet meer nodig (Office e.d.)
5) In de cloud wordt mijn storage drie keer gerepliceerd, deze wordt actief en gratis gemonitord en neemt pro-actief actie als er iets gebeurd en al die extra’s kosten niets. Oja, voor het aanschakelen van een TB’tje meer (of minder) behoeft geen vergaderingen, advies en door een capaciteitsmanagement (itil) proces.
6) Bij grote incidentele data analyses hoef ik geen dure hardware te kopen, deze “leen” ik even in de cloud.
7) Een centrale beheer plek met alle toeters en bellen vrij van kosten, veilig en 24/7 bewaakt, zonder kosten!
8) Ik wil e-mails versturen naar grote groepen mensen maar ik wil zeker weten dat e-mail niet in SPAM boxen terecht komt… dit kun je nagenoeg niet zonder cloud regelen zonder hoge kosten.
et cetera
Sommige berekeningen zijn wat lastiger te maken, maar cloud is meer dan alleen wat virtuele servers, van de 37 diensten die Amazon aanbiedt middels AWS zijn er maar een paar waarbij je zelf echt servers virtualiseert.
Besparingen zijn niet evident overigens. Als je in de cloud doet, wat je eerst in je eigen serverruimte doet dan heb je dikke kans dat de cloud zelfs duurder is. Als je een bedrijf bent met 2 servers en je hebt al jaren 6 man in dienst dan zal een verplaatsing naar de cloud qua kosten niet veel opleveren, hooguit wat gemak, veiligheid en redundantie.
Maar KJ, cloud computing is geen mistig iets. Het is gewoon IT zoals je het altijd gedaan hebt, maar dan een beetje anders in de opzet en beheerbaarheid. Schermpjes met knoppen waarop je kunt klikken of scripts om dingen gedaan te krijgen. Ik werk er dagelijks mee en bij sommige klanten zijn de besparingen niet zo groot maar wordt er om andere redenen voor cloud computing gekozen. Andere klanten zouden nooit meer terug willen.
Als laatste nogmaals: Cloud computing is veel meer dan virtuele servers. Er is genoeg materiaal te vinden, alleen de echte details worden daar vaak uitgehaald.