It-professionals beschikken over weinig informatie met betrekking tot software defined infrastructuren. Dit blijkt uit online onderzoek van ict-dienstverlener Telindus. Het bedrijf vroeg de deelnemers of zij denken dat software defined infrastructuren mogelijkheden bieden om de bedrijfsvoering te verbeteren. Maar liefst 50 procent gaf aan hier geen antwoord op te kunnen geven, omdat er nog te weinig informatie beschikbaar is.
Van de 117 respondenten denkt 29 procent dat software defined infrastructuren de toekomst zijn. Daarnaast ziet 3 procent wel de mogelijkheden voor het verbeteren van de bedrijfsvoering maar niet voor henzelf, verwacht 16 procent verbeteringen over enkele jaren en is 2 procent van mening dat software defined infrastructuren geen mogelijkheden bieden voor het verbeteren van de bedrijfsvoering.
Revolutie
‘Software defined infrastructuren zijn nog volop in ontwikkeling, maar wij merken dat er een grote informatiebehoefte is in de markt’, zegt Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus. ‘En terecht. Er zijn de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen de revue gepasseerd om de flexibiliteit in het datacenter te vergroten, maar met de komst van software defined kunnen we echt spreken van een revolutie. Net als we hebben gezien met cloud en de diverse as a service-variaties is er over de term ‘software defined’ nog veel verwarring. Simpel gezegd wordt de logica van de it-infrastructuur (de software) losgetrokken van de hardware en centraal beheerd. Dit heeft gevolgen voor de gebruikerskant, maar ook voor de leveranciers. Software defined is een ontwikkeling die de it-manager van nu zeker in de gaten moet houden.’
IT’er weet nog weinig van software defined = de titel moet zijn IT’er is nog niet op de hoogte van het laatste nieuwe buzz woord dat men weer uitgevonden heeft.
Net alsof men doet dat de cload iets nieuw was komen ze nu dus af met software defined. En voor de echte IT’er, men heeft het over virtualisatie voornamelijk op OS niveau (voornamelijk via VmWare) maar ook uitbreidbaar tot netwerk virtualisatie.
En voor de niet IT’er, dat is iets wat we al jaar en dag doen.
Maar bon, wij doen verder en laten de bussiness/sales kant maar doen met hun praatjes zeker?
Sander,
Hoewel de stelling in je titel ongetwijfeld waar is, beperkt je verhaal zich tot software defined infrastructure, terwijl er echt echt wel meer software defined IT bestaat.
Hiermee bevestig je dus wel je eigen stelling 😉
Beetje twijfelachtig ook om een dergelijke stelling te opperen op basis van een onderzoek van een bedrijf dat er direct belang nij heef…. Wij van WC-Eend ?
Voorts is het natuurlijk niet louter de IT-manager die zich met nieuwe modegrillen moet bezighouden, maar vooral de IT-techneut (ook wel eens It-specialisten genoemd) zal er voor moeten zorgen dat kennis op dit vlak bijgespijkert gaat worden. En dat dan niet aleen door een nieuw standaard pakketje te leren instaleren maar juist door te leren hoe de onderliggende technologie werkt. Of verlang ik nu (alweer) te veel ?
Dit was voor mij inderdaad ook een onbekende ontwikkeling. Waar kan er over dit concept meer in details gelezen worden?
Cloud en Agile ontwikkelen vereisen een hoge mate van automatisering aan de kant van deployment en provisioning. Dat heet tegenwoordig software defined…of is het werkelijk nieuw?
Software defined betekent dus dat je vanuit bijvoorbeeld een command prompt een netwerk op kan trekken met virtuele servers op basis van dynamische IP adressen.
Als je de “mapped” op Amazon Webservices zijn dit bijvoorbeeld deze diensten: Route 53, Elastic Beanstalk en SQS.
SDI betekent in mijn ogen dat je met URL’s in plaats van IP adressen werkt en dat je op basis van commando’s deze dienst uitbereid met servers load balancers en andere resources zoals storage of message queues. Doormiddel van DNS kun je dan de veiligheids certifaten (SSL, HTTPS) koppelen aan een naam en niet aan een spefieke resource.
Correct me if I am wrong, and if I am wrong the article is correct 🙂
Dit geeft vertrouwen in de toekomst. Tegen de markt zeggen dat je het niet weet.
Volgens mij heeft de CEO van Tibco het goed gezegd, beschaving 3.0 komt er aan, bedrijven die overleven leveren enorme waarde anders verdwijnen ze.
Wellicht dat deze twee punten ooit samengevoegd kunnen worden:-)
Henri, indeed you are wrong. jij bescrijft enkel een methode om dingen tot stand te laten komen. voor de kneuzen onder ons bestaan er voor de meeste zaken ook wel grafische tooltjes.
Iets in software doen betekend niets meer dat je hardware door software vervangt.
Bijvoorbeeld een netwerk vervangen door zoveel mogelijk software die dat virtualiseerd (lui die eens meer van virtualisatie weten dan het instaleren van VMware weten dat)
Speaking of virtualisatie is ook een vorm van een Software Defined oplossing
Zelf ben ik veel bezig met Software Defined Radio, een techniek waarbij veel electronica in communicatie apparatuur vervangen wordt door DigitalSignalProcessing (helmaal niet zo niche als je denkt, o.a. GSM, Tetra, C2000 maakt van dit soort technologie gebruik)
@Leendert, google eens.
SDI is maar een deel van het antwoord. Wat dan de volledige vraag is?
Hoe zou je een datacenter + infra + apps kunnen runnen zonder menselijke tussenkomst?
Anders dan de initiele inrichting, capaciteit uitbreiding (of afbouwen) en vervanging van eventuele defecte harde-ware. Dus compleet met changes en al.
Twee voorbeelden:
Een AppDev team kan een nieuwe ontwikkelstraat in het leven roepen, de app ontwikkelen en na test/acceptatie in productie brengen en overdragen aan het DevOps team.
In een dergelijke situatie is het hele proces verregaand geautomatiseerd – op ok klikken is voldoende voor een overdracht (bij wijze van).
Of stel je eens een bedrijfsovername voor. Dan moeten een aantal infrastructurele zaken in elkaar geschoven worden – nu vaak nog een heel gedoe.
Met SDx is het mogelijk om vanuit een fabriekssituatie een hele infra + apps om te trappen naar een “nieuwe” standaard.
Toekomstmuziek? Vernieuwend? Schokkend?
Och – valt allemaal wel mee – eerder een vorm van evolutie. In alle deelgebieden is al het nodige geautomatiseerd. Nu alleen nog de zaak aan elkaar lijmen en klaar…
🙂
Je definieert je infrastructure abstract en dan kun je shoppen bij de Cloudleveranciers. Ik denk zoiets als Henri voorstelt. In een keer je hele bedrijfsautomatisering porten naar AWS of MS Azure 🙂
De term Software Defined Data Center is bedacht door VMware, de leverancier van virtualisatie software. Stellen dat IT-ers niet weten wat virtualisatie is lijkt mij dus even onnozel als zeggen dat Zwarte Piet blauw is. En aangezien server virtualisatie ondertussen volwassen is geworden zijn hier behalve de keus van hypervisor ook niet echt veel ontwikkelingen meer. Iets anders ligt het nog met de omringende service als netwerk, opslag of automatisering en beheer die min of meer ook basis van het cloud concept bepalen.
Terug naar de cijfers zeggen respondenten dus dat ze niet weten hoe de nieuwe mogelijkheden bijdragen aan verbeteringen van de bedrijfsprocessen. Da’s eigenlijk ook niet zo gek als we kijken naar virtualisatie 1.0 waar oude applicaties en servers 1-op-1 gevirtualiseerd zijn zonder vooraf te rationaliseren omdat vooral gezocht werd naar een besparing in het ijzer. Architectuur technisch is alles dus min of het meer hetzelfde gebleven met enkel de toevoeging van een abstractielaag waardoor de kosten alleen maar van CapEx naar OpEx zijn verschoven. En wie denkt dat de cloud hiervoor een oplossing geeft kan straks weleens bedrogen uitkomen.
@Henri
Euh… Bedoel je misschien URI?