KPN staat niet te koop. Het bedrijf kan zelfstandig verder en heeft geen nieuwe partner nodig om zijn toekomstplannen uit voeren. Dat benadrukte bestuursvoorzitter Eelco Blok in een toelichting op de afgeketste overnamepoging door América Móvil. Volgens Blok liepen de onderhandelingen met América Móvil niet alleen stuk op de prijs, maar om het totaalpakket wat het bedrijf bood. Hij kreeg de indruk dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten.
Volgens bestuursvoorzitter Blok heeft het telecombedrijf zich de afgelopen tijd zowel operationeel als financieel versterkt, waardoor KPN in staat is zijn strategie zelfstandig door te zetten. Hij sluit overigens niet uit dat het bedrijf in de toekomst weer met América Móvil rond de tafel zal zitten. Tenslotte is het Mexicaanse telecomconcern voor bijna 30 procent aandeelhouder.
KPN verwacht midden volgend jaar toestemming te krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten voor de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. Aan de verkoop van het Belgische dochterbedrijf Base wordt volgens de bestuursvoorzitter niet gedacht.
Verstandig
Vakbond De Unie noemt in een reactie het intrekken van het overnamebod op KPN een verstandig besluit van América Móvil. De Unie vindt dat de Mexicaanse telco een inschattingsfout heeft gemaakt met zijn plan de aandelen van KPN te willen overnemen. ‘Door niet vanaf het begin in alle openheid het overleg te zoeken is er veel weerstand ontstaan bij alle belanghebbende partijen. KPN heeft het spel wel ‘slim’ gespeeld door te streven naar een hogere prijs’, aldus De Unie. Eerder betitelde diezelfde vakbond América Móvil nog als beste optie voor KPN.
Of KPN en de medewerkers in de toekomst gebaat zijn bij zelfstandigheid blijft nog de grote vraag. Er zijn grote investeringen in de telecominfrastructuur noodzakelijk en of KPN de beschikking heeft over deze gelden is onduidelijk. Daardoor blijft het gevaar bestaan dat KPN wordt overgenomen, meent de vakbond.
Voorlopig staat de prijs van het aandeel fors onder wat A. Movil bood. Misschien is het wat voor KPN om eens te streven naar een hogere prijs van het aandeel op de beurs, in plaats van aan de onderhandelingstafel te organiseren, met het bekende effect.
KPN kan waarschijnlijk de nodige toekomstige investeringen niet gefinancierd krijgen en blijft daardoor overname kandidaat. Een andere oplossing zou zijn om strategische allianties te zoeken op Europees of globaal niveau.
@bizzmaxx
De huidige aandelen prijs staat ruim onder de 2,40…. en in een dalende trend, dat zegt enerzijds dat KPN goedkoper wordt dan CS er voor geboden heeft, en anderzijds dat de belegger er afnemend vertrouwen in heeft. Het gevolg is ook minder investeringsruimte etc etc. Blijft over je laatste oplossing om een “opkoper” voor te zijn.
@bizzmax
omzet is in Q3 weer, voor de zoveelste keer dus, lager, winst gehalveerd en de CEO zegt dat ze zelfstandig verder kunnen. De reden; onder o.a afnemend sms verkleur. Dat verkeer gaat de komende 2 jaar nog meer afnemen.
Dus de komende 2 jaar nog verlies, want sms verkeer is 99% winst voor ze en 1% kosten.
…Whatsapp is niet alleen een vervangende dienst, maar een dienst die juist veel meer dimensies biedt…en daardoor sms al functioneel outperformed, nog los van de financiën.
De redding: nieuwe en vernieuwende diensten in 4G ipv sneller of “meer van het zelfde”, want daar zit echt niemand op te wachten.