Van alle Nederlandse organisaties met meer dan 50 werknemers in dienst verwacht bijna de helft binnen nu en twee jaar compleet over te zijn op digitale werkplekken in de cloud (bron: Computable). Dat betekent dat werknemers bij die bedrijven geen vaste plekken meer hebben en dat iedereen waar en wanneer hij maar wil kan inloggen op de zaak. Zo wordt het mogelijk altijd en overal te werken, net waar en wanneer het uitkomt.
Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek ‘Slimme werkplekken in de cloud’, dat dit voorjaar werd uitgevoerd door Pb7 Research in opdracht van Macaw. Het onderzoeksbureau ondervroeg de IT-beslissers van 101 Nederlandse organisaties met 50 of meer werknemers. De verwachtingen onder hen zijn hooggespannen. Zo geeft 69 procent van de ondervraagden aan dat het werken in de cloud een einde kan betekenen voor capaciteitsproblemen, bij een digitale werkplek zal het aantal benodigde vierkante meters per werknemer naar alle waarschijnlijkheid gaan dalen, terwijl 72 procent verwacht betere mobiele toegang tot informatie te kunnen verschaffen aan zijn werknemers.
Vraag om flexibel
De laatste jaren is de drang naar meer flexibiliteit onder werkgevers alleen maar toegenomen. Dat weet ook Dirk Zekveld, senior consultant bij IT-dienstverlener Macaw (www.macaw.nl). “ We zien de laatste steeds meer een verschuiving ontstaat van inspanningsgericht werken naar resultaatgericht werken. De controle op de fysieke aanwezigheid van werknemers wordt minder, het belangrijkste is dat het werk afkomt. De verantwoordelijk komt daardoor steeds meer bij de werknemer te liggen.”
Dat laatste blijkt ook uit het onderzoek van Pb7 Research. Een van de opvallendste resultaten van het onderzoek stelt dat driekwart van de Nederlandse organisaties momenteel projectgedreven werkt. Er wordt vaker in wisselende teams gewerkt, waardoor werknemers regelmatig met anderen in een project-team zitten. Daardoor is het voor organisaties gunstig om te opereren binnen een werkomgeving die schaalbaar is en niet meer op fysieke teams maar op virtuele teams is gebaseerd.
Het flexibelere werken betekent overigens niet meteen dat er ook veel minder contact zal zijn tussen collega’s. Van de ondervraagde IT-beslissers verwacht 70 procent dat het werken in de cloud juist de samenwerking verbetert. Heel gek is die verbeterde samenwerking niet, volgens Zekveld, die namens Macaw organisaties advies geeft over de digitale werkplek en andere cloud-oplossingen. “Je zit misschien niet altijd meer fysiek bij elkaar op kantoor, maar virtueel zit je gewoon nog steeds ‘naast iemand’. Door samen te werken in de cloud kun je altijd en overal direct communiceren. Stop je ergens in een wegrestaurant waar wifi beschikbaar is, dan springt je werkstatus meteen op groen en weten je collega’s dat je benaderbaar bent voor vragen of zelfs een online vergadering.”
Even wennen
Altijd en overal beschikbaar zijn voor collega’s en klanten wordt steeds meer gemeengoed binnen grote, Nederlandse organisaties. Voor werknemers lijkt het overschakelen naar een digitale werkplek een grote stap, maar dat is volgens Zekveld alleen een kwestie van gewenning. “Wanneer wij nu een nieuwe oplossing bij klanten installeren waarmee ze bijvoorbeeld via een Skype-achtige dienst met elkaar kunnen communiceren, dan zie je heel vaak dat werknemers de eerste weken die nieuwe dienst vooral nog gebruiken om elkaar te vragen of ze even mogen bellen.”
Na een paar weken zijn werknemers meestal wel gewend aan het virtuele kantoor. Sterker nog: niet alleen werkgevers, maar ook steeds meer werknemers geven de voorkeur aan werkplekken in de cloud. Ze willen graag zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze hun werk doen. “We merken steeds vaker dat onze klanten aantrekkelijk moeten zijn om de juiste mensen aan zich te binden. Vaak is een goede digitale werkplek daarbij één van de belangrijkste eisen. Werknemers willen ook vooral weten wat ze allemaal mogen en eisen flexibiliteit.”
Angst voor veiligheid
Dankzij goede cloud-oplossingen kunnen werknemers werken op een apparaat naar keuze, waarbij het niet uit moet maken of dit een privé- of een zakelijk apparaat is.. Hoe handig dat ook is, het geeft sommige organisaties nogal de kriebels, vooral op het gebied van beveiliging. Het voorkomen van virtuele inbraken is per slot van rekening een stuk moeilijker wanneer niet alle werknemers met dezelfde uniforme apparaten werken. Een belangrijke ontwikkeling die juist goed gepaard bij een op cloud gebaseerde IT infrastructuur is de verplaatsing van de beveiliging van de plek waar de informatie staat, naar de informatie zelf.
Van alle in het onderzoek van Pb7 Research ondervraagde organisaties geeft één op de drie aan dergelijke security-angsten te voelen. Volgens Zekveld is die angst echter overbodig. Bij gesprekken met klanten legt hij vaak de link met de muziekindustrie. “Vroeger gebruikten we langspeelplaten. Er waren in die tijd maar weinig mensen die zulke platen konden kopiëren, dus moest de maker ervan vooral zijn fabriek goed beveiligen. Tegenwoordig weet bijna iedereen hoe hij muziek moet kopiëren. Daardoor zie je steeds vaker dat ook de bestanden zelf beveiligd zijn. Dat principe kun je één op één vertalen naar de cloud.”
Nederlandse organisaties die terughoudend zijn met het overstappen naar de cloud, vrezen naast een verlies van gegevens vooral voor hun privacy en mogelijke downtime. Maar hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij het voorbeeld dat werknemers elkaar via de Skype-achtige oplossing eerst vragen of ze mogen bellen, volgens Zekveld draait het ook hier om gewenning. “De enige manier is om organisaties zelf te laten ervaren hoe prettig en vooral efficiënt een werkplek in de cloud eigenlijk is.”
Geïnteresseerd in het hele onderzoek? Download het rapport hier.