Het Nederlands privacy-adviesbureau Considerati blijkt de ‘Privacy Innovation Award’ te hebben gewonnen. Dit is een internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan organisaties die op een innovatieve wijze de bescherming van privacy en persoonsgegevens stimuleren. De award werd door een vakjury van de IAPP – International Association of Privacy Professionals – aan het Amsterdamse bureau toegekend voor de website Privacychecker.eu. Hier kunnen ondernemers en overheden nagaan hoe zij ervoor staan op het gebied van privacy en gegevensbescherming.
De jury van de HP-IAPP Awards, bestaande uit vakspecialisten, kende Considerati begin deze maand de prijs in de categorie ‘Technologische innovatie’ toe omdat in haar ogen ‘Privacychecker.eu op innovatieve wijze technologie inzet om ingewikkelde nieuwe privacywetgeving inzichtelijk te maken voor het bedrijfsleven en overheden.’ Privacychecker.eu is gratis en anoniem te gebruiken en bevat een zogeheten Privacy Impact Assessment (PIA) Quickscan, een Wbp Quickscan en een Boetemeter.
Aanleiding voor Considerati om Privacychecker.eu te ontwikkelen was de complexiteit van bestaande privacy-wetgeving en de aankomende nieuwe Europese privacyverordening. ‘Zeker nu er boetes van 2 procent van de groepsomzet zijn voorgesteld voor privacy-inbreuken, is het belangrijk dat organisaties goed inzicht krijgen in hoe zij er qua privacy voor staan’ aldus Bart Schermer, partner bij Considerati en assistent-professor Internetrecht aan de Universiteit van Leiden. ‘Privacyschendingen leiden, afgezien van boetes, tot steeds grotere reputatieschade en verlies van vertrouwen. Wij willen organisaties helpen privacy onder controle te krijgen en beheersbaar te maken.’
Overige prijzen
Andere winnaars van de door HP gesponsorde prijzen waren Johnson & Johnson en de Canadian Primary Care Sentinel Surveillance Network (Cpcssn). De multinational Johnson & Johnson (126.000 medewerkers), een fabrikant en groothandel in farmaceutische, medische en persoonlijke verzorgingsproducten, won de prijs in de categorie ‘grote organisaties’ met een databeveiligingstool voor het personeel in Europa (European Economic Area Interactive Privacy Tool: EEA IPT).
De Cpcssn, een onderzoeksproject van huisartsen en huisartspraktijken in Canada, kreeg de prijs in de categorie ‘kleine organisaties’ (minder dan vijfduizend medewerkers) voor het privacyprogramma dat onderdeel vormt van het dataplatform voor langdurig onderzoek naar chronische ziektes onder de bevolking.