AppSense wordt de basis voor een nieuwe digitale werkplek in het Martini Ziekenhuis in Groningen. De werkplek zal vanaf december worden uitgerold. Snelheid, veiligheid en flexibiliteit zijn de belangrijkste kenmerken. In de nieuwe situatie kunnen medewerkers snel een computer opstarten, zijn niet meer gebonden aan één werkplek en kunnen heel eenvoudig sessies meeverhuizen van het ene naar welk ander device dan ook.
Met het project ‘Nieuwe Digitale Werkplek’ heeft het Martini Ziekenhuis als doel de snelheid, veiligheid en flexibiliteit van it voor medewerkers te verhogen. In de oude situatie duurde het opstarten vrij lang. Dat was met name lastig voor artsen en verpleegkundigen, die vaak van kamer naar kamer lopen.
Het Martini Ziekenhuis bekeek verschillende technologieën en zette meerdere ‘proof of concepts’ neer om de mogelijke oplossingen in de praktijk te kunnen testen. De keus viel op AppSense. Deze software zorgt ervoor dat elk aspect van een digitale identiteit onmiddellijk beschikbaar is op elk device en op elke locatie. AppSense ontkoppelt de gebruikerslaag, met daarin ook de applicatie-instellingen, van applicaties, besturingssystemen en devices. Door alle aspecten van een gebruiker centraal op te slaan en te beheren, krijgt de gebruiker veel meer flexibiliteit in welke devices hij wil gebruiken, terwijl het voor de it-afdeling een sterke vereenvoudiging van beheer betekent. De beveiliging van de werkplek blijft onverminderd hoog.
‘De nieuwe digitale werkplek komt volledig tegemoet aan de specifieke eisen en wensen die een ziekenhuis heeft’, zegt Martini-projectleider Swen van Beveren. ‘AppSense zorgt ervoor dat het inloggen op een computer snel gaat omdat alleen die systemen worden opgestart die je direct nodig hebt. Door de koppeling aan Imprivata, een oplossing voor single sign-on en authenticatie, kunnen medewerkers straks met hun Martini-pas binnen enkele seconden op iedere computer inloggen, waarbij ze hun sessie automatisch meenemen. Dit maakt het werk van met name artsen en verpleegkundigen veel makkelijker.’
Door de gebruikerslaag los te koppelen van de applicaties, besturingssystemen en devices kunnen duizenden gebruikers worden beheerd met de inspanning die nodig is om er slechts één te beheren. Al het handwerk is nu namelijk volledig geautomatiseerd. Manager Technische Infrastructuur Martini Ziekenhuis, Catrinus van der Meer: ‘We hebben als it-afdeling nu tijd om proactief mee te denken met de business. Het zorgt ervoor dat it straks een andere rol kan gaan spelen in de organisatie.’
In december gaat de eerste afdeling live met de nieuwe werkplek. De verdere uitrol staat gepland voor de periode januari 2014 tot en met zomer 2014.