De wereld van de it verandert de laatste tijd snel. Heel erg snel. Zo snel dat we het niet allemaal meer bij kunnen houden soms. Dit geldt voor zowel it’ers als eindgebruikers. Eén ding staat als een paal boven water: cloud computing gaat niet alleen over uitbesteding van computers, software en beheer. Het is een paradigma verandering die alles verandert in onze wereld.
Cloud computing is natuurlijk een gemakkelijke, maar tevens verwarrende paraplu benaming voor een aantal zaken die te pas en te onpas door elkaar worden genoemd. Nog even in het kort:
– IaaS (infrastructure-as-a-service) is leuk, maar weinig vernieuwend en spannend; virtual machines kunnen we ook gewoon bij onze aloude hosting provider draaien.
– PaaS (platform-as-a-service) is al een stuk interessanter, met name om je maatwerkoplossingen te laten landen en gebruik te maken van out-of-the-box platform mogelijkheden op het gebied van databases en middleware om zodoende sneller oplossingen te kunnen ontwikkelen.
– SaaS (software-as-a-service), natuurlijk veruit het belangrijkste deelgebied in cloud computing; multi-tenant software, voor je gehost en beheerd in de cloud en waarmee je zeer snel oplossingen kunt configureren en in productie nemen.
Oervormen van SaaS, zoals outlook.com of dropbox.com waren en zijn ook nog steeds bruikbaar, maar eigenlijk ieder een one-trick-pony. SaaS is pas echt interessant als het gaat om applicaties die uitgebreid geconfigureerd kunnen worden om zich aan te passen aan je eigen business wensen en eisen, zodat echte bedrijfsprocessen ondersteund of zelfs uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan crm-, erp-, bpm- en ecm-systemen. Combinaties van deze SaaS-oplossingen zijn door middel van integratie ook mogelijk en bieden daarmee nóg meer mogelijkheden.
Rond het inzetten van deze vormen van SaaS, waarbij echte (delen van) primaire of secundaire bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd nemen we in de praktijk op dit moment drie belangrijke dingen waar. Er is een duidelijk trend richting ‘standaard-tenzij’ oplossingen aan het ontstaan. Ook is de business véél directer betrokken bij het inzetten van deze oplossingen. Tot slot is goed genoeg beter dan perfect (denk aan de 80/20 regel).
Automatisering wordt steeds minder een it-feestje. SaaS is voor de business. Tegelijkertijd zien we in een trend om weg te bewegen van de traditionele waterval aanpak voor het uitvoeren van ontwikkel- en implementatieprojecten. Meer en meer worden deze projecten agile uitgevoerd en met name Scrum is hierbij een populaire vorm. Niet alleen bij softwareontwikkeltrajecten, maar zelfs op it-support- en -beheerafdelingen zien we dit de laatste tijd ook ontstaan. Het aanpakken van allerlei kleine of grote projecten door middel van een goed op elkaar ingespeeld team dat in een aantal korte of langere sprints werkt naar een ‘prima’ oplossing voor een business probleem, in nauwe samenwerking met die zelfde business.
Het creëren van geautomatiseerde oplossingen voor bedrijfsprocessen op basis van SaaS-platformen en in de vorm van Scrum-trajecten blijkt in de praktijk erg goed te werken. SaaS leent zich bij uitstek voor het snel leveren van ‘prima’ resultaten. Scrum is hierbij de ideale aanpak. Voor het grootste gedeelte ontstaan oplossingen door middel van configuratie. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de out-of-the-box mogelijkheden. Men integreert verschillende SaaS-producten waar opportuun. No code. Tenzij het écht niet anders kan. Maar telkens moet de business de afweging maken of het het echt waard is om precies dat stukje functionaliteit te creëren waardoor het traject en ook de oplossing zelf mogelijk een stuk complexer wordt en upgrade naar een nieuwere release moeilijker wordt. De consequenties moeten telkens helder zijn. Bijsturing kan snel. Hiervoor bieden SaaS en Scrum de perfecte combinatie. SaaS en Scrum zijn vrienden voor het leven!
Mauwerd, maatwerk heeft in mijn ogen drie oorzaken:
1) Men denkt dat een organisatie verandering moeilijker is dan maatwerk ontwikkelen.
2) Men is te lui / niet kundig genoeg om software als een commodity aan te vliegen
3) Men wil de “Jack of all trades” ( & master of none) zijn, ofwel de software moet alles kunnen.
Als apps traag zijn is de ontwikkelaar een prutser. No exceptions, ter onderbouwing; waarom is Google onmogelijk snel met een database van triljarden items?
En dit is de reden waarom scrum als implementatie methode mij wel aanspreekt, als zijn de termen “loosely coupled”.
@Henri wederom mooie conclusie die ik helemaal onderschrijf.
@Henri,
de 3 oorzaken die je noemt liggen allemaal aan de businesskant en die willen jullie (o.a. jij en Gijs) juist meer verantwoording geven. Dat haal ik tenminste uit het artikel en je reacties.
Dat jij en Gijs die verantwoording willen en risicos durven te onderkennen, dat maakt de business nog niet bekwaam in het kiezen van automatiseringsoplossingen.
Ik hoor 3 argumenten tegen business feestjes 🙂
App ontwikkelaar met zn bijbehorende time to market met Google imperium vergelijken is overigens ook niet helemaal fair he.
SaaS en Scrum omschrijven als een software implementatie methode levert wel enkele bekende risico’s.
Bijvoorbeeld: wat blijft er over van de software specificatie (ofwel: functionele documentatie) en in welke vorm wordt deze gegoten. Software ongedocumenteerd in productie nemen is je informatievoorziening bouwen op drijfzand.
In de tweede plaats de kans op eilandautomatisering, aangezien in het artikel niet wordt gerept over architectuur (SOA).
Tot slot de vraag of complexe bedrijfsfunctionaliteit – vroeger ook wel bedrijfslogica genoemd – uitsluitend tot stand kan worden gebracht op basis van configuratie.