We zijn allemaal bekend met de grote fabrikanten van netwerk apparatuur zoals Cisco en HP. Wat minder bekend is, is dat de meeste fabrikanten een eigen refurbished programma hebben. De refurbished producten uit deze programma's worden niet actief door de account managers aangeboden. Door refurbished in te kopen draagt de koper niet alleen bij aan een beter milieu, maar spaart ook op de aanschafkosten. Een win-win situatie dus.
Het grootste deel van de milieuvervuiling en kooldioxide (CO2)-uitstoot vindt plaats tijdens de productie van de producten. Recentelijk is hier meer en meer aandacht voor, ook door de fabrikanten zelf. Apple is zelfs zo ver gegaan om op zijn website aan te geven dat ruim 66 procent van de totale CO2-uitstoot, waarvoor hun producten verantwoordelijk zijn, tijdens de productiefase plaatsvindt, en maar 30 procent tijdens de gebruiksfase. Wanneer we dit op productniveau gaan bekijken dan zijn de getallen veelal dramatischer, zo vindt bij de Iphone 5S ruim 81 procent van de totale CO2-uitstoot tijdens de productiefase plaats, en maar 12 procent tijdens de gebruiksfase. En dan mag men niet vergeten dat dit eigen onderzoek van de fabrikant is, en dus de cijfers waarschijnlijk aan de conservatieve kant liggen.
Mijn bedrijf heeft, samen met Prof. Dr. Ir. Harold Krikke van de Open Universiteit de Greener Network Calculator ontwikkeld, die klanten inzicht geeft in de reductie van CO2-uitstoot die plaatsvindt op het moment dat men netwerkapparatuur gaat hergebruiken in plaats van nieuw te kopen. Ook hier wordt duidelijk dat het overgrote deel van de totale CO2-uitstoot tijdens de productiefase plaatsvindt, en dat de gebruikersfase maar voor een heel klein deel bijdraagt aan de totale CO2 uitstoot van het product. Wil je dus iets goeds voor het milieu doen, dan moet je tweedehands of refurbished inkopen. Het is een misconceptie dat tweedehands of refurbished netwerkhardware verouderd is. De meeste refurbished apparatuur die verkocht wordt, betreft gewoon courante modellen die nog altijd door de fabrikant geproduceerd worden. Dit betekend dus, dat men precies hetzelfde apparaat koopt, maar alleen refurbished.
Probleem van supply chains
In de meeste gevallen kan de fabrikant totaal geen inzicht en grip krijgen op de supply chain die achter zijn producten staan. Cisco geeft dit in hun jaarrapport ook min of meer toe :
‘At Cisco, we rely on more than sixhundred suppliers worldwide to manufacture, test, ship, and recycle the products we design. We demand the same high standards from our suppliers, and their suppliers, that we practice every day with regard to ethics, labor practices, health and safety, and the environment.”
De verantwoording wordt dus gewoon doorgegeven, maar er kan feitelijk niets gecontroleerd worden omdat er zoveel schakels in een supply chain zijn. Hetzelfde geldt voor het eerder gegeven voorbeeld van Apple’Ook hier is, zoals bij alle grote fabrikanten, de productie en de daaraan gekoppelde supply chain bijna geheel uitbesteed.
Relevantie aankoopprijs
We weten allemaal dat de aankoopprijs de grootste kostenpost is bij it-apparatuur. Onderhoud is wel duur, maar draagt relatief weinig aan het totale kostenplaatje bij. Je kunt het een beetje zien zoals de aankoop van een auto – wanneer men afschrijving en onderhoudskosten meerekent, is de grootste factor die het totale kostenplaatje beïnvloed de aankoopprijs. Kijk maar eens op de calculator op de website van de Anwb.
Volgens de eigen documentatie die Cisco op zijn website heeft staan, staat het bedrijf helemaal achter het principe van ‘Reduce, Reuse, Recycle, and Remanufacture’. En terwijl zij zelf aangeven dat er meer dan 2800 verschillende courante en end-of-sale producten via het Cisco Remarketing Programma te verkrijgen zijn, geven ze ook aan dat ze dit alleen aanbieden aan hun klanten waar nieuwe apparatuur geen optie is.
Nu is de vraag, waarom wordt dit alleen maar aangeboden als nieuwe apparatuur geen optie is? Als het precies hetzelfde apparaat refurbished kan kopen, wat je anders nieuw zou hebben aangeschaft, dan is het toch al puur uit financieel perspectief interessant om dit te doen? Zo bespaar je immers kosten en je krijgt toch hetzelfde apparaat. Het zou dus eigenlijk deel uit moeten maken van ons begrip van goed bestuur, en dus dient er eigenlijk altijd eerst gekeken te worden of men de gewenste apparatuur refurbished kan inkopen.
Maar uit ervaring blijkt dat deze optie bijna nooit door accountmanagers wordt aangeboden. Sterker nog, een heleboel klanten zijn niet eens bekend met het feit dat veel fabrikanten eigen refurbished programma’s hebben. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verdienmodel – bonus wordt meestal berekend op de omzet, en dus is het niet in het interesse van de accountmanager om de goedkopere, refurbished versie van het product aan te bieden.
Kortom, we zouden allemaal eerst moeten kijken of we het product dat we willen aanschaffen ook als refurbished of tweedehands product kunnen inkopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee!
@ Samuel Korfmacher
Je zou als cloudaanbieder gebruik kunnen maken van een megadeal van HP of om het even welke andere grote hardwareboer die nog een heleboel ‘handel’ ongebruikt op de planken hebben liggen. WinWin toch?
@NumoQuest
Klopt. En uit onze ervaring blijkt ook dat veel cloudaanbieders (en andere bedrijven) die in hun infrastructuur investeren refurbished apparatuur meer en meer als een volwaardige optie zien. De technici zien immers geen verschil tussen een router of switch die al een tijdje gedraaid heeft en een die helemaal nieuw uit de doos komt.
@ Samuel Korfmacher
Zolang een leverancier pal staat te leveren wat die zegt te leveren, namelijk beschikbaarheid van infrastructuur, applicatie en data, is het voor de rest helemaal niet zo spannend of de gebruikte peripherals een eerder leven heeft gehad of niet.
Lijkt mij dan tenminste. Als het prijskaartje dan ook nog eens aantrekkelijker word is het helemaal waar ik graag naar kijk. Kostenreductie bij eenzelfde kwaliteit. Precies waar IT voor moet staan.