Mensen hebben tegenwoordig veel meer zelfvertrouwen dan vroeger. Die ontwikkeling zie je het sterkst bij vrouwen. Als je bijvoorbeeld een aantal jaren terug midden op straat mijn vrouw een microfoon onder haar neus had geduwd en je had haar gevraagd om haar mening, dan had ze geantwoord: dat weet ik niet, dat moet u aan mijn man vragen. Als er nu op straat iemand een microfoon onder mijn neus duwt en men vraagt mij om mijn mening, dan is de kans heel groot dat mijn vrouw naast me zegt: laat mij maar antwoorden want die prutser weet helemaal niks!
Gebruikers van ict-middelen hebben precies hetzelfde. Zij hebben ook meer zelfvertrouwen gekregen. En als je zelfvertrouwen groter wordt dan je IQ, dan gaat het mis. Dan denk je dat je het allemaal zelf wel kunt. Dan volg je geen opleidingen meer, dan lees je geen handleidingen, dan klik je op akkoord bij de vraag ‘Gaat u akkoord met de 166 pagina’s tellende voorwaarden?’ en dan wordt je boos als je het nieuwe systeem niet direct snapt. Het ligt dan aan het systeem en niet aan de briljante gebruiker natuurlijk.
Flut spel
Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik te veel zelfvertrouwen heb. Ik begin me ook te ergeren aan gebruiksaanwijzingen. Een poosje terug kocht ik een nieuwe sjoelbak. Ik pakte hem thuis uit en het eerste wat me opviel was dat er een gebruiksaanwijzing bij zat.
Ik dacht meteen: ‘Welke idioot stopt er nou een gebruiksaanwijzing bij een sjoelbak?’ Zijn er mensen die, als er geen gebruiksaanwijzing bij zit, de blokjes met een boogje gaan gooien? Of dat ze de sjoelbak tegen de muur aan spijkeren en dan vervolgens roepen dat het een flut spel is?
Flut ict’er
En dit is precies wat er vaak met automatisering gebeurt. Gebruikers volgen geen opleiding, de handleiding verdwijnt in de la en het systeem wordt oneigenlijk gebruikt. Waarna de gebruikers roepen dat het een flut product is. Met andere woorden ben jij dus dan een flut ict’er!
Daar gaat je zelfvertrouwen.
Zo jammer, 1 typefoutje en de hele column klopt niet meer 🙁
Zat er nu wel of niet een handleiding bij?
Touché!
Eén typfoutje? En die andere taalfouten dan?
“de 166 pagina tellende voorwaarden” – pagina moet meervoud zijn
“ik begin me ook te irriteren aan” – “ik begin me te ergeren aan” of “ik raak geïrriteerd door”
Inhoudelijk: ik heb nog nooit meegemaakt dat een gebruiker een handleiding leest. En ik zit al 25 jaar in dit vak. Een gevolg hiervan is is een andere trend: Als ik zelf in een handleiding van bijvoorbeeld een tv of dvd-speler een detail opzoek staat het er nooit meer in. Fabrikanten leveren alleen informatie op hoofdlijnen, en de rest zoekt de gebruiker zelf maar uit. De handleiding wordt voor de vorm meegeleverd, maar men gaat er niet van uit dat je die ook echt leest. Dat doen gebruikers namelijk nooit.
Tip: Met het taalgebruik van ICT-ers zijn meerdere columns te vullen.
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/431/
Overigens: ik geniet altijd van je columns!
2 punten:
1. Je vrouw heeft kennelijk geleerd van vroegere ervaringen. Dat lijkt me een gunstige ontwikkeling. Misschien moet je haar vragen om deze stukjes te gaan schrijven, kunnen we misschien weer eens lachen;
2. Wie zegt dat de sjoelbak-handleiding iets zegt over de montage van de sjoekbak? Wellicht staan er de regels in van het sjoelen voor wat betreft de puntentelling in de diverse toernooi-varianten. En wellicht eindelijk een goede uitleg of je sjoel-stenen die terug zijn gegeleden nu wel of niet mag pakken als je ‘m zou kunnen aanraken onder het stop-houtje door….
Ach, gebruiksaanwijzingen die vanuit het chinees naar het Engels en van daaruit naar het Nederlands zijn vertaald vragen juist wel om een hoog IQ.
Ik vraag me eigenlijk alleen nog of er nog idioten zijn die een sjoelbak kopen. Daar is toch allang een app voor!
Interessant dat Jacob zich ‘ergert’ aan een gebruiksaanwijzing en er een hele column aan wijdt maar niet vermeldt of die gebruiksaanwijzing nou nuttig is of niet. Wie weet staat er toch iets nuttigs in.
Een contract accoord vinden zonder de inhoud te kennen heeft niets met zelfvertrouwen te maken, maar alles met stupiditeit. Bekend is dat in sommige gebruikersvoorwaarden (dat zijn geen gebruiksaanwijzingen, trouwens) ook de regel is opgenomen dat de ondertekenaar zichzelf voor gek verklaart. Bijna geen mens die het merkt.
Bekende kreet:
“If everything else fails: READ THE MANUAL”