Telecomleverancier KPN en de gemeente Eindhoven hebben een convenant ondertekend waarin beide partijen de intentie uitspreken om te gaan samenwerken aan innovatie. De partners zien mogelijkheden om nieuwe diensten te ontwikkelen in een samenwerking tussen KPN en (lokale) partijen als de Technische Universiteit Eindhoven en het bedrijfsleven op High Tech Campus Eindhoven.
Het telecombedrijf beschouwt Eindhoven als een Living Lab, een proeftuin waar het bedrijf kan zien hoe nieuwe vindingen uitwerken. KPN gaat om te beginnen na of nieuwe en bestaande diensten, die op andere plekken al wel beschikbaar zijn maar in Eindhoven nog niet, versneld naar Eindhoven gehaald kunnen worden. Allereerst wordt gekeken naar diensten op de domeinen zorg en welzijn, veiligheid, mobiliteit en educatie. Later kan ook nog gekeken worden naar diensten die betrekking hebben op energie, openbare ruimte of mens en maatschappij.
Opgetogen
Beide partijen zijn opgetogen over de voorgenomen samenwerking. ‘Eindhoven kiest niet alleen voor KPN vanwege zijn uitstekende marktpositie’, zegt burgemeester Rob van Gijzel. ‘Ook gezien de faciliteiten die het bedrijf al in Eindhoven heeft neergezet. We zijn al enige tijd bezig met de gezamenlijke uitrol van glasvezel en onlangs introduceerde KPN supersnel mobiel internet in Eindhoven via 4G. Hiermee heeft het bedrijf al getoond een speciale interesse in Eindhoven te hebben.’
KPN kiest volgens ceo Eelco Blok inderdaad heel bewust voor Eindhoven. ‘Deze stad heeft in Nederland al jaren een bijzondere positie als het gaat om aanwezige kennis en de wereldwijde pioniersfunctie op het vlak van technologische innovatie.’
Innovatiestad met 4G
Als innovatiestad heeft KPN al een goede band met Eindhoven. Op 25 september ging in Eindhoven het supersnelle mobiele 4G-netwerk van KPN live. Met betrekking tot 4G werkt KPN al nauw samen met partners en ondernemers in de regio Eindhoven om de kansen die 4G hen biedt verder te ontdekken. Zo werkt KPN met enkele bedrijven van High Tech Campus Eindhoven aan het gezamenlijk uitwerken van nieuwe toepassingen voor 4G bij deze bedrijven. De bedrijven zijn onder meer uitgerust met mobiele Wi-Fi-routers waarmee verschillende mobiele apparaten kunnen worden voorzien van 4G-snelheid. Hun mogelijkheden voor slimme en snelle communicatie en samenwerking worden zo gefaciliteerd. Dat vergroot volgens KPN de innovatiekracht van de bedrijven.