De kersverse Benelux-ceo Joris van Oers van ict-dienstverlener BT heeft als opdracht de groei van het bedrijf aan te zwengelen. ‘Mijn taak is de groei te laten versnellen, BT sneller te laten groeien dan het deed.’ Van Oers trad per 1 september 2013 aan als ceo Benelux en ontving de afgelopen weken een hele rits klanten om een nieuw dienstenportfolio te presenteren.
Op de begane grond naast het pand van BT in Amsterdam klinkt het sonore geronk van een zwaar dieselaggregaat. Het geluid komt uit een oplegger die naast het gebouw staat opgesteld. De oplegger is een mobiele expositieruimte voor de nieuwste technologie die BT in de Benelux aan de man brengt. De vrachtwagen is op tournee door Europa en doet gedurende enkele dagen Amsterdam aan. Elke minuut is volgeboekt met groepen medewerkers, business partners of klanten.
Van Oers ontvangt zijn gasten met een grote vanzelfsprekendheid. Toch is hij pas enkele weken aan de slag als ceo van BT in de Benelux. Het is voor hem vertrouwde materie. Zijn carrière speelde zich gedurende vijftien jaar af bij concurrent KPN. In 2009 stapte hij over naar DTF, toen nog bekend als De Telefoongids. ‘Vooral de transformatie die de wereld van de directories doormaakt vond ik interessant’, zegt Van Oers. Na een kort intermezzo als commercieel directeur bij softwareleverancier Raet werd hij benaderd voor de baan bij BT. ‘Toen heb ik gekozen voor een terugkeer naar mijn roots’.
Het bezoek van de demotruck aan de Benelux is een goede manier voor Van Oers om in contact te komen met de belangrijkste relaties van BT. Het klantenbestand bestaat uit internationale accounts, waarmee de onderneming ook in andere regio’s zaken doet. Daarnaast zijn er flink wat lokale spelers, zoals het Utrechtse ziekenhuis St. Antonius. Voor een project bij dit ziekenhuis is BT genomineerd voor een Computable Award 2013. ‘De Benelux is voor BT een volwassen markt. Doordat wij beschikken over eigen datacenters en glasvezelnetwerk kunnen wij klanten hier het volledige BT-pakket diensten bieden.’
HD-kwaliteit
Voor de presentatie van de nieuwe technologie in de truck is vice-president Unified Communication & Collaboration Andrew Small samen met een assistente uit Engeland overgekomen. Zij demonstreren in de oplegger de hd-kwaliteit van het BT-netwerk bij gebruik van de nieuwe mobiele clients van de unified communications-pakketten Jabber (Cisco) en Lync (Microsoft).
Een andere vernieuwing is de toevoeging van Dolby-technologie aan het geluid van teleconferenties. Met koptelefoons laat Small zijn proefpersonen ervaren wat het verschil is wanneer de Dolby-software elke beller in de teleconferentie een ‘eigen plekje’ in het stereogeluid geeft. Opeens zijn de opmerkingen van twee deelnemers die door elkaar praten wél te volgen. ‘Dit is een verademing als je een groot deel van de dag in teleconferenties doorbrengt’, weet ceo Van Oers.
Ik denk dat ze de dienstverlening eerst op orde moeten hebben. Quotes duren nu veel te lang (maanden), facturatie gaat vaak mis en dat duurt ook weer maanden om dit op orde te krijgen. Daarnaast is de levertijd veels te lang (16 weken voor een SDSL-lijn, die overige leveranciers wel binnen enkele weken en met dezelfde garanties kunnen leveren). Ze hebben een log internationaal apparaat met (in ieder geval voor de quotes) niet de juiste informatie.