De rechtbank van Amsterdam heeft ING Bank aangewezen als werkgever van een it-specialist die via bemiddelaar Iterra werd ingehuurd. De bank wilde via een payroll-constructie werkgeverschap voorkomen, maar dit werd door de kantonrechter afgewezen. De it-specialist was werkzaam bij ING Bank, de werkzaamheden werden verricht onder leiding en toezicht van de bank en voor de payroll-constructie is enkel gekozen om ontslagbescherming te ontlopen.
Payrolling is niet bij wet geregeld. In de praktijk komen verschillende varianten voor. De inlener werft de werknemer vaak zelf, vervolgens sluit de werknemer niet met de inlener, maar met de payroll-onderneming een arbeidsovereenkomst en wordt hij exclusief aan de inlener ter beschikking gesteld. De inlener besteedt het werkgeverschap volledig uit aan de payroll-onderneming. Zo is er dus geen arbeidsovereenkomst met de inlener en heeft hij geen ‘rompslomp’. Daarnaast kan de payroll-onderneming werknemers eenvoudig ontslaan.
Gezagsverhouding en allocatiefunctie
‘Payrolling is echter niet zelden een gekunstelde constructie’, zegt Marion Hagenaars, advocaat bij Cordemeyer & Slager Advocaten. ‘Tussen de werknemer en de payroll-onderneming bestaat vaak geen gezagsverhouding. De inlener en niet de payroll-onderneming geeft werkinstructies, houdt functioneringsgesprekken en bepaalt de werktijden. Het bestaan van een gezagsverhouding is echter wel noodzakelijk voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst. Het betoog dat er dan sprake is van een uitzendovereenkomst tussen de werknemer en de payroll-onderneming houdt vaak ook geen stand. De payroll-onderneming heeft namelijk niet tot doel om tijdelijke vraag en aanbod van arbeid bij elkaar te brengen en heeft dus geen allocatiefunctie.’
Contract niet altijd leidend
Als er sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst, dan is het in dit geval dus met ING Bank en niet met de payroll-onderneming Iterra. ‘Dat is prettig voor de it-specialist, maar minder prettig voor de inlener’, vervolgt Hagenaars. ‘De it-specialist met een arbeidsovereenkomst heeft een sterke arbeidsrechtelijke positie. Zo geniet hij ontslagbescherming en wordt het loon tijdens ziekte doorbetaald. Inleners proberen om die reden het ontstaan van werkgeverschap vaak te voorkomen. Een beproefd middel hiertoe is de payroll-constructie, maar de rechtbank van Amsterdam is hierover echter nu kritisch. Dus it-specialisten en inleners opgelet. Rechters prikken door gekunstelde constructies heen. Wat je contractueel afspreekt, is niet altijd wat je krijgt. Voorkom verrassingen en toets contracten en de feitelijke situatie zorgvuldig.’
De volledige uitspraak is hier te lezen.
@Ewout, helemaal eens. Zeker met inachtneming van je laatste constatering, heeft de Duitse politiek met Hartz-4 dan heel wat meer realiteitszin getoond. Hoelang gaan we dit nog volhouden? Op termijn kent ons privilege-beleid helemaal geen winnaars (behalve dan de gluiperds die nooit ergens weggaan zonder zoveel mogelijk geld op te strijken).
De politiek en werkgever/opdrachtgever hebben het perfect voor elkaar als we het even sec bezien.
‘Langdurige contracten zijn niet meer van deze tijd….’ zeiden Balkenende, Bos, Donner en o.m. Kamp. Kort daarna aanvaarden deze hoofdrolspelers een puissante warme en zeer goed betaalde stoel elders en zitten de rest van hun werkzame leven er ‘lekker’ bij.
Wat achter werd gelaten is een juridisch mijnenveld die vrijwel altijd in het nadeel zal uitpakken voor ondernemer en zzp-er. Die mag het verder wel uitzoeken en heeft die wensen/eisen, mag die zelf de stappen zetten zonder enige garantie en vrijwel geen enkele bescherming meer.
Ik heb wat dit betreft zo mijn persoonlijke gedachten en kwalifiicatie voor de toenmalige politieke hoofdrolspelers. Het venijn zal hem in de staart gaan zitten. Organisaties beginnen de pijn van de te korten al te voelen en men doet er alles aan wegen te bedenken om maar niet in HR of HC te hoeven nvesteren en tegelijkertijd komen zij heel graag met de meest ridicule eisen op tafel.
Heet van de pers van de dag……
Algemene omschrijving
Standplaats: Den Haag
Jouw uitdaging
Als Technical IT Auditor draag je vanuit KPN Audit bij aan specifieke IT audit werkzaamheden zoals het het beoordelen van IT beheer, netwerkomgevingen en PKI omgevingen, maar ook vanuit quality assurance perspectief bijdragen aan de totstandkoming en implementatie van een adequaat IT Security beleid binnen KPN.
Jouw profiel:
Voor de rol van Technical IT-auditor zoeken wij een IT (security) specialist die beschikt over de volgende eigenschappen en vaardigheden:
• Een volwaardige gesprekspartner voor onze IT Managers en IT security specialisten, waaronder de hackers uit het red team van KPN Security;
• HBO/WO opleiding, bij voorkeur op het gebied van (bedrijfs)informatica of computerwetenschappen
• Aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van; besturingssystemen (zoals Unix, Linux, Windows), Databases (Oracle en MS SQL), netwerkcomponenten (waaronder firewalls en routers) en webomgevingen en IT best practices en standaarden zoals ITIL, COBIT en ISO2700x.
• Ontwikkelt kennis door het volgen van trainingen en het bijhouden van actuele ontwikkelingen op het gebied van IT security.
• Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in IT-audit of IT Security.
• Kennis van en ervaring met programmeertalen (waaronder SQL) en/of data-analyse (tools) is een pré.
• Een afgeronde RE opleiding of een CISA of CISSP kwalificatie zijn een pré doch geen vereiste. Binnen KPN Audit bieden wij de mogelijkheid om een relevante (postdoctorale) opleiding te volgen.
Onze afdeling en de werkzaamheden die wij uitvoeren binnen KPN vragen om professionals met impact.
Gestelde eisen
Je bent daarom:
• Analytisch (hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden);
• Resultaatgericht;
• Zelfstandig;
• Ondernemend;
• Proactief;
• Kritisch;
• Communicatief zeer vaardig;
• Teamspeler;
• Ambitieus;
• Bereid tot reizen (10%).
Onze Cultuur
KPN verandert. Van telefoonbedrijf zijn we uitgegroeid tot een multimedia-onderneming en ICT-dienstverlener. Er gebeurt veel en het gaat razend snel. We zoeken daarom mensen die tussen de mensen staan en oog hebben voor wat er speelt en kan. Dat is de uitdaging: hoe zet KPN alle ontwikkelingen zo in dat de klant ‘aangesloten’ blijft.
Over de afdeling:
KPN Audit voert met een team van ongeveer 16 professionals een breed scala van audits uit binnen de gehele KPN groep. De KPN groep bestaat naast KPN onder meer uit ITS (voorheen Getronics), Telfort, E-Plus (Duitsland), en iBasis (VS). De afdeling is hiermee voor de RvB en RvC van KPN een volwaardige assurance-functie op de besturing en inrichting van KPN en de uitvoering van de strategie voor KPN.
De audits variëren van financial, operational en IT-audits tot fraude-onderzoeken, risico-inventarisaties en compliance-onderzoeken. Binnen ons internal control framework voor financiële verslaggeving (voormalig SOx) en voor compliance met de Telecomwet (CRA) hebben wij een belangrijke ‘quality assurance’-rol.
Het team bestaat uit jonge hoogopgeleide, enthousiaste professionals, waarvan een aantal deel uitmaakt van het potential-programma van KPN. Je werkt in teams die, al naar gelang de audit, uit de benodigde competenties worden samengesteld. KPN Audit heeft nadrukkelijk een doorstroomfunctie, waarbij de teamleden in korte tijd veel aspecten van de business leren kennen en beoordelen.
De cultuur binnen KPN Audit is informeel, open en direct en zeer resultaatgericht. Hierbinnen is er ruimte voor een high-performer met een ‘getting things done’ mentaliteit. Alle werkzaamheden dienen zonder enige uitzondering op een uitmuntende wijze uitgevoerd te worden binnen de gestelde deadline.
Wij bieden jou:
Een dynamische omgeving en een plek in een enthousiast team waarbij je volop de ruimte wordt gegeven om jezelf technisch of in de breedte te ontwikkelen.
……
Neemt u de loempia mee of eet u hem hier op….?