De kascommissie van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) zet vraagtekens bij het financiële beleid van haar commerciële dochteronderneming TGG (Telegrootgebruik BV) uit Driebergen. De kascommissie heeft herhaaldelijk om opheldering gevraagd, maar tot nu toe nul op het rekest gekregen. Aankomende dinsdag 8 oktober 2013 vindt de algemene ledenvergadering van BTG plaats. Daar staat het onderwerp opnieuw op de agenda.
Volgens bronnen rond BTG heeft de kascommissie medio september een aantal vragen over het gevoerde financiële beleid gesteld aan TGG-directeur Cees Tromp. Zo zet de commissie vraagtekens bij het rendement van TGG. Over 2012 behaalde de telecomdienstverlening een resultaat van ruim 485 duizend euro bij een vermogen van 9,5 miljoen euro. De deadline voor de antwoorden lag op 4 oktober jongstleden maar TGG heeft tot nu toe niet gereageerd. Op de komende ledenvergadering van dinsdag 8 oktober in het Utrechtse Geldmuseum staat het onderwerp op de agenda.
Opmerkelijk is dat het jaarverslag van 2012 van de BTG nog steeds niet raadpleegbaar is. Dat zou te maken hebben met de weigering van de kascommissie om de financiële stukken van de BTG goed te keuren zolang TGG geen klaarheid schenkt. Dit is ook een onderwerp dat op de algemene ledenvergadering ter tafel komt.
BTG en TGG
BTG behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen die op grote schaal gebruikmaken van bedrijfscommunicatie. De vereniging vertegenwoordigt haar leden bij (internationale) toezichthouders en bevordert kennisdeling tussen de leden onderling. BTG telt een paar honderd leden, waaronder zowel grote telecomgebruikers als telecom- en ict-leveranciers. Uit het jaarverslag van 2011 blijkt dat de vereniging ruim 700.000 euro aan abonneegeld en aanvullende inkomsten binnenkrijgt.
De bulk van de inkomsten wordt echter gegenereerd door de besloten vennootschap TGG, het commerciële vehikel van BTG. Deze 100 procents-dochteronderneming levert exclusief voor de leden van BTG diensten rondom de gezamenlijke inkoop van telecommunicatieproducten en -diensten bij telecomoperators. Ook handelt TGG de administratieve verwerking van complexe facturering af.
De TGG- en BTG-organisaties zijn operationeel van elkaar gescheiden. Voordelen uit de activiteiten van TGG zouden ten gunste van de leden moeten komen. De afgelopen jaren heeft BTG het beleid gevoerd dat beide organisaties zich scherper van elkaar moesten onderscheiden. Zo zouden medewerkers zich beter kunnen richten op de taken die van hen worden verwacht: TGG als commerciële tak en BTG als tak voor lobby en kennis van de vereniging.
Verschil van inzicht
Ingewijden spreken van een stammenstrijd tussen de oude en nieuwe garde binnen de twee organisaties. De vernieuwingen die de in 2012 aangestelde directeur/bestuurder Richard den Uijl wil doorvoeren vallen namelijk niet in goede aarde bij het TGG-onderdeel. Den Uijl is vorig jaar door de leden aangesteld om de vereniging, die kampt met een teruglopend ledenaantal, nieuw leven in te blazen en zichtbaarder te maken in de markt. Bij TGG zou minder de nadruk moeten komen te liggen op het bundelen van inkoopkracht en het sturen van een factuurtje naar leden na het sluiten van bulkcontracten met telecombedrijven als KPN. Deze commerciële poot van BTG zou zich juist moeten transformeren tot een organisatie die leden ondersteunt met kennisintensieve diensten met toegevoegde waarde.
Bovendien uitten sommige leden kritiek op de kostenstructuur van TGG, dat is gehuisvest in een dure villa in Driebergen en er een weinig efficiënte, papieren administratie op na houdt. TGG telt tien voltijdsarbeidsplaatsen, volgens de jaarrekening van 2012.
BTG-directeur/bestuurder Den Uijl zegt geen uitspraken over bestuurlijke aangelegenheden te kunnen doen. ‘Dat zijn interne zaken die we met onze leden bespreken, zoals op de algemene ledenvergadering.’ Hij wil ook niet reageren op het gerucht dat de raad van toezicht van BTG een stichting Beheer in het leven wil roepen die als dam tussen beide organisaties fungeert.
uit het artikel:Aankomende dinsdag 8 oktober 2013 vindt de algemene ledenvergadering van BTG plaats. Daar staat het onderwerp opnieuw op de agenda.
Beste redactie wat is inmiddels de follow up van dit nieuws?