Componentenleverancier Intel gaat de samenwerking aan met het open source-hardwareplatform Arduino. Dit platform is populair bij educatieve instellingen en bij mensen die zelf elektronische systemen maken. Gekoppeld hieraan onthulde Intel het Galileo-systeembord, een complete microcomputer op een compact systeembord, gebaseerd op de nieuwe Intel Quark SoC X1000. Galileo is het eerste product van een nieuwe familie van Arduino-compatibele systeemborden voor ontwikkelaars, gebaseerd op de Intel-architectuur.
Met de Arduino-ontwikkelkits en programmeerinterfaces kunnen creatieve mensen, ontwerpers en doe-het-zelvers interactieve systemen of omgevingen bouwen. Intel en de Arduino-gemeenschap blijven het Galileo-ontwikkelbord doorontwikkelen. De komende achttien maanden gaat Intel vijftigduizend Galileo-systeemborden doneren aan duizend universiteiten over de hele wereld.
Ondersteunen met Intel-producten
‘Dankzij onze inspanningen op het gebied van onderwijs, weten we dat praktisch, ‘hands-on’ leren de interesse in wetenschap, technologie en wiskunde stimuleert’, zegt Intel-ceo Brian Krzanich. ‘Ik ben enthousiast over de mogelijkheden van technologie en wat daarmee gecreëerd kan worden. We kijken uit naar de samenwerking met Arduino en zijn blij dat we deze gemeenschap kunnen ondersteunen met Intel-producten waarmee ze hun creativiteit verder de vrije loop kunnen laten.’
Intel werkt op dit moment samen met zeventien universiteiten op zes continenten aan de ontwikkeling van een curriculum op basis van het nieuwe Intel Galileo-bord. Het bedrijf verwacht de komende maanden meer universiteiten aan deze lijst toe te kunnen voegen. Intel Galileo komt eind november 2013 beschikbaar.
Het Intel Galileo-ontwikkelbord: wat kan je ermee?
Intel Galileo is de eerste in een reeks van Arduino-compatibele ontwikkelsysteemborden op basis van de Intel-architectuur, gericht op onderwijs en mensen die zelf systemen maken. Het platform is gemakkelijk te gebruiken en combineert de prestaties van Intel-technologie met het gemak van de Arduino-software-ontwikkelomgeving.
Het ontwikkelbord draait op een open source Linux-besturingssysteem met Arduino-softwarebibliotheken. Dit zorgt voor meer schaalbaarheid en maakt het mogelijk om bestaande software,‘sketches’ genaamd, te hergebruiken. Intel Galileo kan geprogrammeerd worden via Mac OS, Microsoft Windows en Linux. Het bord is zowel hardware- als softwarematig compatibel met het Arduino-ecosysteem.
Intel Galileo is uitgerust met de Intel Quark SoC X1000, het eerste product in de Intel Quark-familie van energiezuinige en kleine producten. Intel Quark-technologie zal de Intel-architectuur uitbreiden naar snel groeiende gebieden; van het internet of things tot toekomstige draagbare apparaten. De Quarc SoC X1000 is een 32-bit, single-core, single-thread processor die compatibel is met de Pentium Instruction Set Architecture (ISA) en die draait op een snelheid van maximaal 400 MHz.
Het Intel Galileo-ontwikkelbord is uitgerust met verschillende standaard i/o-interfaces, waaronder ACPI, PCI Express, 10/100 Mb Ethernet, sd, usb 2.0 en EHCI/OHCI usb host-poorten, een hoge snelheid UART, RS232, 8 Mb programmeerbaar NOR flash en een JTAG-poort voor eenvoudige debugging. Daarnaast combineert Intel Galileo de voordelen van de Arduino IDE met de softwareontwikkelmogelijkheden van een volledige, niet gemodificeerde Linux-softwarestack in één platform, ondersteund door een gemeenschappelijke set van open source-tools.
Het Intel Galileo-ontwikkelbord is geschikt voor het snel ontwikkelen van prototypes van eenvoudige interactieve technologie, zoals led-displays die reageren op social media. Maar ook voor complexere projecten, uiteenlopend van automatisering van huishoudelijke apparatuur tot het bouwen van levensgrote robots die bestuurd worden via een smartphone.