Tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering zijn de KPN-aandeelhouders bijna unaniem akkoord gegaan met de verkoop van het Duitse E-Plus een Telefónica Deutschland. Tijdens de vergadering heeft ceo Eelco Blok toegezegd dat het KPN-personeel niet om een loonoffer gevraagd wordt en dat andere beloningen niet ingetrokken worden.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de definitieve verkoop van E-Plus halverwege 2014 afgerond. Met de verkoop strijkt KPN vijf miljard euro in contanten op en een belang van 20,5 procent in het gecombineerde nieuwe telecombedrijf in Duitsland.
De stemming rondom de verkoop van E-Plus begon nogal rommelig. Doordat de Stichting preferente aandelen B KPN een beschermingswal heeft opgetrokken als reactie op het overnamebod van het Mexicaanse América Móvil op KPN zelf, waren zij ook ineens ter stemming bij de aandeelhoudersvergadering over het afstoten van E-Plus. Verschillende aandeelhouders voelden zich hierdoor geïntimideerd en vreesden voor halvering van de waarde van hun stemmen. De stichting onthield zich echter van stemming, zodat het woord volledig aan de aandeelhouders zelf was.
Geen salaris inleveren
Op de aandeelhouders vergadering werd er ook een aangepast vergoedingenplan voor de raad van bestuur goedgekeurd. Door een correctie krijgen ceo Eelco Blok en de overige leden van het bestuur meer prestatiegerichte aandelen in handen. Verschillende aandeelhouders keurden in eerste instantie de verhoging af, maar na toezeggingen van Eelco Blok zelf dat KPN-personeel geen salaris of andere beloningen hoeven in te leveren, gingen de aandeelhouders overstag.
Ook de retentiebonus van een jaarsalaris voor Thorsten Dirks als ceo van E-Plus is door de aandeelhouders goedgekeurd. Hij ontvangt deze bonus als de verkoop van E-Plus onverhoopt niet doorgaat.
Capgemini en CGI
Eerder vroeg KPN’s concurrent Capgemini een loonoffer aan zijn personeel. Ook CGI overwoog het.
Vooral bij Capgemini leidde dit tot grote onrust onder het personeel. Uiteindelijk is het plan door de dienstverlener in de ijskast gezet.
uit het artikel; KPN-personeel geen salaris of andere beloningen hoeven in te leveren,
en: ook uit het artikel: krijgen ceo en de overige leden van het bestuur meer prestatiegerichte aandelen
Hoe genant dat een directie zo’n tegenstelling zelf creëert.
Kleine correctie op bovenstaand bericht: Er is goedkeuring gegeven voor een retentiebonus onder voorwaarden voor Thorsten Dirks ingeval de verkoop van E-Plus onverhoopt NIET door gaat. Er is geen sprake van een bonus i.v.m. begeleiding bij de verkoop.
@Maarten, dan ga jij toch ook hard werken om lid te worden van het bestuur??
@jan anoniem,
hard werken is toch wat anders toch dan de goede dingen doen?
Begrijp ik goed dat hier staat dat het bestuur meer krijgt omdat ze hebben besloten dat het personeel niet hoeft in te leveren?
Hier zakt mijn broek van af, werkelijk.
@hk
exact zo heb ik het ook gelezen….. ongetwijfeld zullen ze het niet zo bedoelen, maar het staat er wel. Gezien de positieve inertie van reageren van KPN in sociale media zullen we het echter wel nooit echt te weten komen.