Softwareleverancier Microsoft zou op het punt staan bijna veertig hectare grond te kopen op Agriport A7 in Middenmeer. Het bedrijf zou hier een hypermodern datacentrum willen bouwen. Dit blijkt uit documenten die de regionale krant het Noordhollands Dagblad in handen heeft. Microsoft zou twee miljard euro willen investeren in het datacenter.
Het datacentrum dat langs de snelweg tussen Hoorn en Den Oever moet komen zou zijn energie gaan halen uit de restenergie van de plaatselijke glastuinbouw. Daar krijgen de kassenkwekers de warmte die het datacenter produceert voor terug. Het Noordhollands Dagblad meldt dat de vergunningen nog niet rond zijn en dat de betrokken partijen Agriport, rijk, provincie, gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord de kaken stijf op elkaar houden.
Microsoft-woordvoerder Julie de Widt-Bakker vindt dat raar, zij heeft het afgelopen weekend geen vragen hierover ontvangen. ‘Microsoft heeft het beleid om niet over zijn datacenters te communiceren, of het is een showcase zoals in Dublin. Of dit datacentrum er komt, weet ik niet. Ik ben er niet van op de hoogte en ga het intern uitzoeken.’
Parthenon en Datahouse
De plannen voor een datacenter dat zijn stroom haalt uit de kastuinbouw en zijn warmte daarvoor teruggeeft, zijn niet nieuw. Zeker niet op de locatie Agriport A7. De afgelopen jaren zijn er namelijk al twee datacenterbouwers geweest die dit wilde gaan realiseren. In 2009 was dit Parthenon Data Centres. De warmte van dit datacentrum was bedoeld voor de paprikateelt. De eerste paal moest in 2010 de grond in gaan, maar dit werd uitgesteld. Uiteindelijk werd het hele plan in de ijskast gezet. Concurrent Datahouse zag echter wel wat in het concept en blies het in 2012 nieuwe leven in. Dit bedrijf verkeert op dit moment in faillissement. Het is niet bekend of Microsoft hetzelfde idee zelf wil gaan uitvoeren of dat er met Datahouse, Parthenon of een andere partij gaat worden samengewerkt.
Een aantal jaar geleden moesten er overal kantoorgebouwen uit de grond gestampt worden, die nu overal weer leeg staan. Met het tempo waarop er nu datacenters uit de grond gestampt worden kan je er gif op innemen dat er straks overal weer lege ruimten staan. En die plekken zullen bijna nooit voor woningbouw of andere zaken gebruikt kunnen gaan worden.
In het noorden en oosten is nog meer dan plek zat, en met de NDIX om de hoek zou er beter in die regio gekeken kunnen worden.
@Erwin ik begrijp jouw scepticisme wel en je mag ook best kritisch zijn hoe er omgesprongen wordt met dit soort grote bedrijfsgebouwen. Aan de andere kant zijn er ook grote economische belangen (zeker nu) en zullen er veel economische transacties plaatsvinden dankzij deze gigantische investering. Het is belangrijk om top technologie naar ons land te halen en ook wordt er aan duurzaamheid gedacht. De plaatsing van dit datacenter wordt zo uit gekozen dat het erg energie efficiënt is. Waar we wel voor moeten oppassen is dat we dit niet allemaal zomaar gaan weggeven en dat er allerlei fiscale “tricks” worden uitgehaald om geen enkele euro aan de Nederlandse staat te hoeven betalen.
Misschien krijgen de buitengebieden dan ook eens glasvezel!!!
@M. de Ruiter
Het zou heel leuk zijn voor de Wieringermeer (en overige buitengebieden) als de plaatsing van een DC voor verdere uitrol van glasvezel in de regio zou zorgen.
Maar helaas zal dit een dedicated glaslijn zijn naar een regiopunt toe zal lopen en zal er niet verder gelegd gaan worden.
Dit ondanks dat er zo’n 10 jaar geleden langs alle hoofdwegen in de Wieringermeer de groenstrook helemaal werd vol gelegd met kabels en buizen.
Tjsa…
Waarom zo sceptisch en negatief als een bedrijf twee miljard in werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie investeert in de Nederlandse economie en dit zelfs buiten de randstad. We moeten binnen Nederland dit soort initiatieven toch eens leren waarderen.