De gemiddelde ict-kosten van gemeenten zijn in 2012 met 6 procent gedaald, volgens een benchmark van M&I/Partners. Niemand is tegen goedkoper, dus 6 procent goedkoper klinkt altijd goed. Met zo’n benchmarkgetal kan een ict-manager dus goed voor de dag komen.
Toch kan het organisaties ook op het verkeerde been zetten, want door ict alleen als een kostenpost te zien verlies je het doel uit het oog. Het kan elk jaar nog goedkoper, waardoor kostenreductie een doel op zich wordt, terwijl ict juist is bedoeld om het bedrijf te ondersteunen en de business te ‘enablen’. De kosten alleen zeggen niks, de voordelen moeten juist tellen. Ict mag dus best wat kosten!
Neem het voorbeeld van de drie gemeentelijke decentralisaties, opgesteld door de overheid. De overheid geeft gemeenten steeds meer taken en verantwoordelijkheden, zoals de uitvoering van de Awbz, de Participatiewet en de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Dit alles betekent dat er geïnvesteerd moet worden in de informatiehuishouding van de gemeente; niet alleen op het gebied van infrastructuur en hardware, maar vooral op de ondersteunende applicaties om grip te krijgen op de nieuwe taken. We zien dat gemeenten hierdoor een enorme behoefte hebben aan dashboards om de stand van zaken te monitoren en om grip op de zaak te krijgen.
Daarnaast betekent decentralisatie dat elke gemeente zelf verantwoordelijk is om keuzes te maken, zoals de mate waarin en de manier waarop ict een rol krijgt om processen te ondersteunen. Elke gemeente kiest dus een eigen pad en daarom zullen de kostencijfers in de toekomst verder uit elkaar gaan liggen.
Is dat erg? Nee, maar het vraagt wel om meer toelichting van de ict-manager.
Kortom, maak meer grip op de ict-kosten van gemeenten mogelijk door te investeren in een goed kostenmodel en dashboarding door middel van business intelligence. Dit maakt het inzicht in de situatie via indicatoren een stuk helderder en bevordert de sturende rol van de manager. Staar je dus niet blind op kostenreducties, maar kijk goed naar de voordelen.
D.B. van der Meer, adviseur bij ilionx
*ZUCHT*
Een statisticus is iemand die, als hij met zijn hoofd in een brandende kachel en met zijn voeten in een emmer ijs staat, verklaart: ‘Gemiddeld genomen, voel ik me wel lekker’.
Zolang lagere ICT kosten niet leiden tot minder gemeentelijke heffingen en lagere leges blijft het gewoon dweilen met de kraan open. Een mooie benchmark die de verschillen duidelijk maakt is de digitale atlas lokale lasten van COELO: http://www.coelo.nl/digatlas3/index.html
Even voor de duidelijkheid, het verschil tussen een simpele dienst als uittreksel GBA kan Euro’s schelen tussen gemeenten, wie het verschil kan verklaren mag het zeggen.
Verder klinkt het aardig om een dashboard te promoten zodat we inzicht krijgen in de kosten maar na Rijks ICT dashboard is er nog wel een probleem met de geloofwaardigheid. Statistiek en boekhouden zijn dan ook vooral de kunsten van die de koe in de kont kijken…..