Wat Sharepoint is hoef ik vast niet meer uit te leggen. Daar zijn genoeg artikelen over te vinden. Wat ik leuk vind aan Sharepoint is dat er zoveel werelden bij elkaar komen. Deze zijn deels technisch en deels functioneel. Een heel team kan werken aan Sharepoint zonder dat er overlap is. Hierbij een kort artikel over de installatie van Sharepoint.
Microsoft Sharepoint server bestaat uit allerhande verschillende onderdelen ieder met een specifieke taak. Vaak zijn deze taken verdeelt over meerdere servers vanwege schaalbaarheid en /of beschikbaarheid. Het installeren van Sharepoint server, en in minder mate Sharepoint foundation, is een complexe en vaak tijdrovende zaak. Zeker wanneer er meerdere identieke omgevingen worden ingericht zoals bij een ontwikkeling test acceptatie en productie (otap) of ontwikkelstraat. Naar mijn mening moet je Sharepoint installeren middels scripting. Als je de wizard gebruikt krijg je een werkende maar onbruikbare omgeving.
Een geparametriseerd installatie script biet uitkomst. De installaties verlopen altijd consequent en autonoom door tot het einde. Wanneer het script, om wat voor rede dan ook toch struikelt, kan je het probleem vaak snel verhelpen en het script door laten lopen. De (fout)meldingen zijn in de meeste gevallen zeer duidelijk.
Op CodePlex is een dergelijke scripting te vinden onder de naam AutoSPInstaller en is zelfs kosteloos. Aangezien het scripting betreft kan je deze zelf aanpassen wanneer nodig of gewenst. Hierdoor ontstaat er een goed herbruikbare set van tools die meegroeit met de ontwikkeling van Sharepoint en de eisen en wensen die je er aan stelt.
Op het moment dat Sharepoint 2013 uitkwam was deze scripting nog niet geschikt voor deze versie. Ik heb deze op dat moment geschikt gemaakt, maar inmiddels is AutoSPinstaller aangepast voor Sharepoint 2013.
Naast de voordelen dat Sharepoint snel en voorspelbaar wordt geïnstalleerd zijn ook de database namen beter herkenbaar voor het doel waarvoor ze zijn aangemaakt en voorzien van een prefix. Hiermee wordt het mogelijk om de Microsoft SQL database server te delen met meerdere Sharepoint farms. Wanneer databases geen duidelijke prefix hebben of zelf een Globally Unique Identifier (GUID) is het op voorhand niet duidelijk welke database bij welke omgeving hoort.
Ik heb zelf niet zo te spreken over AutoSPInstallerGUI en gebruiker bij voorkeur NotePad++ voor het aanpassen van XML en Powershell bestanden.
Uiteindelijk zal misschien alles verdwijnen in de cloud maar tot die tijd ben ik erg geholpen met deze scripting.
Jeroen,
Even kijken of ik het begrijp: Er was een script dat installatie automatiseert maar welke nog niet geschikt was voor laatste versie, jij hebt tijd gestoken in aanpassingen zodat deze wel gebruikt kon worden maar wat eigenlijk verspilde moeite was nu de laatste versie wel Sharepoint 2013 ondersteund en zegt daarom dat SharePoint installeren een heidens karwei is.
Als bovenstaande een correcte samenvatting is mag ik je dan misschien verbeteren door te stellen dat configuratie management een heidens karwei is. Sharepoint is tenslotte niet het enige systeem dat allerlei afhankelijkheden kent, specifieke database installingen nodig heeft en nogal veel parameters gebruikt. Maar uiteindelijk geef je best een mooie praktijk case van DEVOPS wat ons leven toch iets makkelijker lijkt te maken, KiXtart on steroids!
Ewout,
Klopt, SharePoint 2013 was er eerder en vervolgens is het script na enige tijd hiervoor aangepast. In de tussentijd moesten er SharePoint servers worden geïnstalleerd. Als je daarvoor de SharePoint wizard gebruikt kan je bepaalde zaken niet instellen. Alternatief is om al deze zaken middels Powershell te configureren want dan kan je deze zaken wel configureren. Als je al deze Powershell commando’s samenvoegt in een script heb je een pointsolution.
Dit is mijn inziens geen development werk maar er kunnen wel dezelfde regels worden gehanteerd. Anko Tijman heeft een goed stuk geschreven over DevOps.