Van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen in de mid- en grootzakelijke markt wordt door 84 procent gebruik gemaakt van netwerkapparatuur van Cisco. Het gaat hierbij om switches, routers, wireless netwerkapparatuur en eventueel firewall-apparatuur. Hiermee is Cisco met ruime voorsprong de leverancier van netwerkapparatuur met de grootste reikwijdte.
De nummer twee in Nederland is HP, deze apparatuur wordt gebruikt door 38 procent van de bedrijven. De top drie wordt gesloten door Juniper. Apparatuur van deze leverancier is in gebruik bij 9 procent van de locaties. De markt voor netwerkapparatuur kent vooralsnog een zeer groot aantal leveranciers. Bij de bedrijven is netwerkapparatuur in gebruik van meer dan zestig verschillende merken. Toch is er de laatste jaren al sprake van veel overnames en consolidatie-activiteiten onder de leveranciers.
Sectoren
Voor alle branches geldt dat Cisco met ruime voorsprong de meest voorkomende leverancier van netwerkapparatuur is. Alleen in de non-profit sectoren zorg en onderwijs scoort Cisco onder de 80 procent. HP kent in de transportsector een uitschieter naar beneden. Juniper laat in de zorgsector een hoger aandeel zien vergeleken met de andere sectoren. Dell scoort bij de overheid bovengemiddeld vergeleken met de overige segmenten.
Als naar de omvang van het bedrijf wordt gekeken, dan blijkt dat Cisco bij 96 procent van de locaties van multinationals en Fortune 500-bedrijven voorkomt. Dat is 12 procent meer dan het gemiddelde in Nederland voor Cisco (84 procent). HP komt bij deze locaties slechts voor in 20 procent van de gevallen, wat beduidend lager is dan de 38 procent voor heel Nederland. Juniper scoort hier 2 procent onder het landelijk gemiddelde, met een penetratie van 7,3 procent. Dell moet het duidelijk niet hebben van multinationals en Fortune 500-locaties. Netwerkapparatuur van Dell komt voor op 1,3 procent van deze locaties, tegenover 6,6 procent in totaal. Dell lijkt het vooral goed te doen in sectoren waar Cisco minder prominent aanwezig is. Dit is voornamelijk in de publieke sector en locaties van bedrijven tot 250 medewerkers.
Installed base per product
De weergegeven installed base-cijfers zijn gebaseerd op het aantal netwerkapparaten per fabrikant als percentage van het totaal aantal geïnventariseerde netwerkapparaten. Daarbij is gekeken naar het totaal van switches, routers, wireless netwerkapparatuur en hardware firewalls. Voor het totaal van deze netwerkcomponenten geldt dat de apparatuur van Cisco 60 procent van het totaal vormt. HP-apparatuur behelst 26 procent van het totaal en netwerkapparatuur van Avaya 3 procent. Het aandeel van Juniper en Dell ligt bij beide op ongeveer 2,5 procent van het totaal. Het resterende deel van circa 4 procent wordt gevormd door de apparatuur van alle andere fabrikanten.
Voor de vier verschillende producttypen kent Cisco iedere keer het grootste aandeel in de installed base. De overige top vijf posities variëren per producttype.
Dat aandeel zal wel langzaam teruglopen als er apparatuur vervangen moet worden. Chinese apparatuur is goedkoper en heeft waarschijnlijk minder last van achterdeurtjes dan Amerikaans fabrikaat.
uit het artikel: Gebruik netwerkapparatuur van Cisco blijft stijgen.
Dit is helaas een openstaande draaideur. Het gebruik van data neemt nog steeds bijzonder sterk toe namelijk. dat geldt dan defacto voor de markt top 3. Het gebruik en de apparatuur staat echter geheel los van elkaar qua beoordeling, gebruikt etc.
Gebruik en installede base zijn twee echt heel verschillende zaken.
Kortom het artikel zou met een betere en wel relevante analyse kunnen komen.
@Maarten eens.
Met hun agressieve marketing en ‘you never get fired for choosing cisco’ is het logisch dat ze hoog in de lijst staan.