Er lijkt in 2014 wat meer ruimte te komen in de it-bestedingen van organisaties. Uit een enquête van ict-dienstverlener Nobel onder klanten blijkt dat 48 procent verwacht dat hun budgetten in 2014 hoger zullen zijn dan 2013. Voor 31 procent blijven de budgetten naar verwachting gelijk en 21 procent denkt minder geld te gaan uitgeven aan it.
Nobel vroeg zijn klanten ook naar de verwachte it-strategie. Hieruit blijkt dat 38 procent kiest voor een breed scala aan it-oplossingen, zowel on-premise als in de cloud. 31 procent antwoordde vooral te gaan uitbreidingen in de bestaande infrastructuur. ‘Je volledige it-infrastructuur uitbesteden is een grote stap’, meent Nobel-ceo zegt Piet van Vugt. ‘Maar door delen ervan als clouddiensten af te nemen, maak je een begin om legacyplatformen te vervangen en te besparen op beheer. Ik zie nog te veel bedrijven die 90 procent van hun it-budget kwijt zijn aan het in stand houden van oude systemen. Dan houd je slechts 10 procent over voor innovatie. Stel dat je pakweg 30 procent kunt besparen op je it-kosten door IaaS- en clouddiensten te gebruiken, dan kun je pas echt meters maken op het gebied van innovatie.’
Naarmate organisaties wennen aan het uitbesteden van hun it, groeit volgens Van Vugt het besef dat de vrijkomende it-budgetten beter ingezet kunnen worden. ‘Steeds meer bedrijven verwachten deze financiële ruimte te gaan gebruiken om hun innovatievermogen te vergroten en te investeren in nieuwe oplossingen die waarde toevoegen aan hun business. Het bevestigt de gedachte dat it-projecten in feite businessprojecten zijn geworden. Als de verwachtingen over de it-bestedingen in 2014 uitkomen, zou er wel eens een ware innovatiegolf op komst kunnen zijn.’
Stel dat je 50% op IT operations kunt besparen door te investeren in het automatiseren van beheertaken?
De kosten voor voor het in de lucht houden van legacy systemen zitten voor een groot deel in IT operations om IT beheertaken uit te voeren en te controleren enerzijds en anderzijds het uitwisselen van informatie tussen de verschillende systemen om het master data management op een acceptabel peil te houden en om te controleren of de interfaces wel goed hebben gelopen.
Door alle afhankelijkheden in het beheerproces is het een kostbare taak geworden.
De oplossing; automatiseer je handmatige en repetatieve taken in het beheer proces.
Voor de eindklant is dit interessant omdat er kosten mee worden bespaard en voor de outsourcer is het interessant omdat je je klant helpt in een wederzijds partnership en behoudt voor het leven!
Het artikel gaat er vanuit dat uitbesteden defacto zal besparen op geld.
Dat is nu net maar de vraag, die juist niet zo maar van te voren te beantwoorden is, omdat dat in veel gevallen juist niet zo is, maar dan met de wijsheid van achteraf.
Daarnaast is het nog maar de vraag of de besparingen, dus niet uitgegeven geld in die organisaties gebruikt mogen gaan worden voor innovaties, een ander doel dus dan waar ze oorspronkelijk voor geoormerkt waren in een begroting en budgettering.
Dat maakt dit onderzoek, gezien de vragen enigszins tendentieus.
De verwachting voor IT in 2014 is goed, in 2015 weten we weer beter. Innovatiegolven in de IT in Nederland bestaan niet. Behoudendheid viert hoogtij, net als jobprotection.
Het adagium is al jaren om door investeringen besparingen op met name beheer te behalen. In de praktijk gebeurt dit ook, maar oude systemen worden niet uitgefaseerd en blijven in werking.
Ik vraag mij af hoe je door clouddiensten af te nemen nu ineens van je legacysystemen kan afkomen?
Het is natuurlijk ook nooit een alles of niets verhaal.
Feit blijft dat bedrijven moeite hebben om te innoveren omdat (voornamelijk) standaard IT processen nog steeds handmatige handelingen (en dus geld) kosten. Het automatiseren van dit soort processen is natuurlijk goed, alleen wordt door de bedrijfsvoering vaak niet begrepen dat ook dit weer een investering verlangt. Dit terwijl Cloud providers deze investering al gedaan hebben en door schaalgrootte financieel voordeel behaald kan worden. Het geld dat overblijft kan door organisaties beter gebruikt worden voor innovatie. Tevens bemerk ik dat doordat IT middelen economisch zijn afgeschreven en organisaties zichzelf steeds meer afvragen of er nog wel in ‘ijzer’ geïnvesteerd moet worden, dit ook het moment is om de legacy systemen tegen het licht te houden. Het simpel weg onderhouden zoals we dat jaren geleden al deze is niet meer van deze tijd. En dan nog is het maar de vraag of alles naar de Cloud kan….