Dataplace stelt na een eerste proefopstelling geïnteresseerde partijen in staat om in zijn datacenter in Alblasserdam een nieuwe koelingsmethode uit te proberen. Het betreft het zogeheten submerged koelen op basis van niet geleidende olie. Volgens de datacenterexploitant zorgt deze in de Verenigde Staten ontwikkelde methode voor een energiebesparing van 45 procent tot 85 procent ten opzichte van een traditioneel datacenter. Een uitgebreide test moet uitwijzen of deze claim terecht is.
Dataplace heeft eind augustus zijn proefopstelling in zijn locatie in Alblasserdam voor submerged koeling afgerond. Het bedrijf stelt klanten en andere geïnteresseerde partijen nu in de gelegenheid om een server in deze omgeving te plaatsen en te ervaren welke energiebesparing deze vorm van koeling met zich mee brengt. Aan het plaatsen van de server zijn geen kosten verbonden. Stroomverbruik en bandbreedte is op basis van fair-use inbegrepen.
Pue 1.03
Het concept van submerged koeling bestaat uit grote horizontaal geplaatste koelbakken. Een koelbak wordt gevuld met een elektrisch niet geleidende minerale olie. In deze koelbak worden de servers in een rechtopstaande positie gepositioneerd en volledig ondergedompeld in deze vloeistof. De olie wordt via een pomp rondgepompt in de bak, waardoor de warmtelast wordt afgevoerd, de olie op temperatuur blijft en continue wordt gefilterd.
Volgens het bedrijf zou dit nieuwe koelsysteem forse energiebesparingen opleveren met een te verwachten pue 1.03. Pue staat voor Power Usage Effectiveness en is een kengetal waarmee de energie-efficiency van datacentra wordt uitgedrukt. Gerben van der Veen, directeur Dataplace: ‘Deze methode van koeling is zeer energiezuinig doordat er feitelijk geen sprake meer is van koeling maar eerder van verwarming.’
Aanpassen
Om de methode te gebruiken voor bestaande servers moeten deze apparaten worden aangepast, legt Dataplace uit. Zo worden alle ventilatoren uit de server gehaald en wordt de processorkoeling gewijzigd omdat de aanwezige koelpasta op processoren oplost in de toegepaste olie. Maar, beweert het bedrijf, het ombouwen zorgt ervoor dat een traditionele server naar verwachting gemiddeld 20 procent energiezuiniger werkt. Bij het inzetten van nieuwe, ‘submerged-ready’-servers is ombouwen niet nodig. Op basis van de testresultaten en het in gebruik nemen van de techniek over een langere periode wil Dataplace bepalen of de claims terecht zijn en of er geen grote nadelen aan zijn verbonden.
Een lamp van 100 Watt verbruikt 100 Watt op de Evenaar, en 100Watt op de Zuidpool. Een server die twee CPU’s van 80 Watt heeft, zal dus ook 2x 80 Watt verbruiken als de CPU’s voluit draaien. Dat ze wellicht makkelijker of beter gekoeld worden, dat doet niets af aan het verbruik van de server zelf. Tevens denk ik dat harddisks bijvoorbeeld een probleem krijgen (Breather Hole werkt niet meer), dus zal je ssd’s moeten gebruiken.
Wellicht wordt de besparing gehaald op het koelen van de omgeving, maar dat is dan voor de datacentereigenaar en niet voor de servereigenaar.
Als een server echt 20 procent stroom verbruikt in ‘draaiende’ onderdelen (fans etc) dan zitten er flinke zware fans in 😉
De kWh prijs wordt vaak doorberekend, kostprijs vermenigvuldigd met de PUE, PUE omlaag is dus de doorberekende kWh prijs omlaag….