Prince2-trainer Tanja van den Akker van opleidingsinstituut Forsa Advies in Den Haag heeft een lesboek geschreven over de Prince2-methode. Het boek voldoet aan de Foundation-examenrichtlijn, maar is ook bedoeld als naslagwerk in de praktijk. Drie Computable-lezers lazen het boek en geven hieronder op persoonlijke titel hun mening over het studieboek. Zij geven het boek gemiddeld als rapportcijfer een acht min.
Hans van Buuren, projectmanager, Proact
Mijn Prince2-certificering heb ik gehaald op basis van Prince2 1999 en sindsdien heb ik de methodiek geïmplementeerd bij de twee bedrijven waar ik heb gewerkt. Momenteel willen wij alle projectmanagers certificeren en daarom zijn we op zoek naar materiaal en een trainer om hierbij te ondersteunen.
Het boek ziet er netjes en verzorgd uit en is gelukkig geen dikke pil. De omslag is eenvoudig en ziet er niet direct zakelijk uit. Het gaat bij een boek toch om de inhoud en er is een groot lettertype met een ruime opzet en voldoende plaatjes gebruikt, waardoor het boek uitnodigt om te lezen en makkelijk weg leest. Het boek bevat voldoende info per onderwerp, anders dan bij andere boekjes over dit onderwerp.
Al bij de beschrijving wat een project is op de allereerste pagina’s, loop ik tegen een continu issue aan als het gaat om projecten en projectorganisaties. Bij het bedrijf waar ik werk is een aparte afdeling voor de projecten. Alles wat niet onder support valt wordt als project bij de projectenafdeling belegd. In 80 procent van de gevallen gaat het ook daadwerkelijk om een project volgens de definitie van dit boek, maar in 20 project van de gevallen niet. De helft kan als gewoon project opgepakt worden, maar bij 10 project wordt er veel te veel overhead toegepast omdat dit nu eenmaal onze werkwijze is. Ik zal toch eens kijken wat we hier aan kunnen aanpassen.
Wat voor mij al snel duidelijk wordt is dat het bekende dilemma de kop op steekt tussen theoretisch correct blijven en de praktijk zo dicht mogelijk benaderen. Omdat het boek als leerboek voor het foundation-examen moet kunnen dienen, wordt soms gekozen voor de theoretische Prince2-benadering, terwijl de praktijk toch wat anders is. Mijn indruk is dat dit niet storend is en dat een ervaren projectmanager dit direct herkend. Een beginnend projectmanager zal aan den lijve ondervinden dat het in de praktijk soms anders is.
Dit onderdeel geeft inderdaad een bijzonder goede uiteenzetting wat Prince2 inhoud en waar het uit bestaat. Het is wel een redelijk groot stuk tekst, maar daarna heb je direct een beeld van Prince2 als methodiek. Het is uiteraard niet voldoende om alles te doorgronden, maar dat volgt verderop in het boek.
Het boek leest makkelijk weg en er staan voldoende voorbeelden in om duidelijk te maken wat er bedoeld wordt. Zelf vond ik het erg prettig om per keer een hoofdstuk te lezen en tot me door te laten dringen voor ik het volgende hoofdstuk ging lezen. De hoofdstukken zijn niet te lang en sluiten dat onderwerp ook echt af, waardoor het boek uitermate geschikt is om op deze manier te lezen, maar vormt daardoor ook een uitstekend naslagwerk. Je kunt op het moment dat je in de praktijk over een bepaald onderwerp twijfelt dit hoofdstuk nog even op je gemak nalezen.
Het is een prettig boek om te lezen en behandelt alle onderdelen van de methodiek. Voor ervaren projectmanagers die Prince2 gebruiken is het een goede opfrissing en voor startende Prince2’ers is het een goede start die de gehele methodiek toelicht. Terecht wordt in het begin aangegeven dat het boek het meest oplevert als je de theorie zelf direct in de praktijk kunt toetsen. Ik geef het boek dan ook een acht.
Wel moet rekening worden gehouden met het feit dat de Nederlandse termen gebruikt worden en dat is iets lastiger als jij of het bedrijf waarvoor je werkt internationaal (Engels) georiënteerd is. Zelf heb ik gedurende het lezen van het boek steeds gekeken naar de theorie en de manier waarop wij deze toepassen. Hierbij mij steeds de controle vraag stellend of wij dit correct toepassen. Vaak was aanpassing niet nodig, maar een aantal onderwerpen ga ik zeker met het team bespreken.
Peter Heek, ict-specialist, Rijkswaterstaat
Dit boek is bedoeld als lesboek voor de Prince2 Foundation. Na dit boek gelezen te hebben, is mijn conclusie dat het een goede Nederlandse aanvulling geeft op het standaard boek over Prince2: Managing Succesful Projects with Prince2 van het Britse Office of Government Commerce. De theorie komt vrijwel overeen met dit boek, maar is uiteraard vertaald in het Nederlands.
Daarnaast worden tips gegeven over bepaalde problemen die je tegen kunt komen aan de hand van een case. Of deze echt uit de praktijk komen, waag ik te betwijfelen. Daarvoor mis ik toch een aantal belangrijke zaken. Een voorbeeld: hoe manage je meerdere opdrachtgevers (van verschillende bedrijven ook nog) met verschillende agenda’s (en dat komt toch redelijk vaak voor). Handig zijn de productbeschrijvingen, die in een oogopslag aangeven welke onderwerpen daarin aan de orde moeten komen.
De schrijfstijl is bewust simpel en populair gehouden, daardoor leest het boek gemakkelijk weg. Voor een eerste kennismaking met Prince2 en gebruik in een basiscursus is dit boek prima geschikt. Ik geef het boek een zeven.
Pavake, configuration manager, Computable-expert
Het boek leest als een goed schoolboek. Veel voorbeelden, diagrammen ter verduidelijking en ook hier en daar wat tips. Ook wordt er in de bijlagen aandacht besteed aan de diverse rollen binnen een Prince2-project en aan de diverse documenten die je als project op dient te leveren. Hiermee geeft de auteur een duidelijk beeld over wat er van betrokkenen wordt verwacht als je een project uitvoert volgens deze methodiek.
Jammer genoeg richten de voorbeelden zich vooral op de diverse plannen en het administratieve papierwerk wat van het project verwacht wordt. Het echte managen van het project en de problemen die je daarbij tegen kunt komen worden niet genoemd. Hierdoor ontstaat ten onrechte de indruk dat projectmanagement volgens Prince2 vooral een administratief proces is. Dit kan mensen die het vak ambiëren mogelijk afschrikken.
Wat ik mis zijn praktijkvoorbeelden van hoe om te gaan met een stuurgroep die niet functioneert, teams die hun werkpakketten niet op tijd of met onvoldoende kwaliteit opleveren, et cetera. Het ontbreken hiervan maakt het vooral een boek over projectadministratie volgens Prince2, niet over projectmanagement. Ondanks deze kritiekpunten geef ik het boek een acht.
Meer weten over Pavake? Bekijk hier zijn profiel.
@PaVaKe
Herkenbaar. Misschien is het handig om naar mijn laatste reactie op het eerdere artikel hieromtrent terug te kijken:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/detachering/4778074/3484209/boek-prince2-voor-professionele-projecten.html