KPN heeft vandaag in samenwerking met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het Overheidsdatacenter Noord in Groningen geopend. Dit nieuwe datacentrum is een van de vier grote rijksdatacentra die overblijven nadat het consolidatieprogramma is afgerond. De opening liep bijna drie maanden vertraging op, omdat KPN eerst een andere aannemer moest vinden. Dat werd de Amerikaanse datacenterbouwer Digital Realty Trust.
In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk 66 datacentra terug tot vier grote locaties. Overheidsdatacenter (ODC) Noord is het tweede datacenter dat nu is geopend. Het gaat in eerste instantie ruimte bieden aan de servers van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het betreft dus een housing-deal waarbij KPN vierkante meters, stroom en koeling aan de deelnemers van ODC Noord aanbiedt, alsmede aanvullende diensten, zoals glasvezelverbindingen en floormanagement. Het beheer van hun computeromgevingen doen de partijen zelf.
In het aanbestedingsdocument voor ODC Noord stond dat het om een contractduur van twintig jaar gaat (tien jaar met twee keer vijf jaar verlenging) met een geraamde waarde voor het garantiescenario van dertig miljoen euro. Volgens KPN kan de omzet bij voldoende belangstelling in de eerste tien jaar oplopen zelfs tot vijftig miljoen euro oplopen. Ook bedrijven en instellingen uit andere sectoren kunnen namelijk ruimte en diensten huren in dit KPN-datacenter in Groningen.
Vertraging
KPN won in het najaar van 2012 de aanbesteding voor de bouw, de inrichting en het beheer van het ODC Noord op het industrieterrein Westpoort in Groningen. IGRE zou het datacenter bouwen, waarna KPN het datacenter zou huren. Onderaannemer IGRE kreeg de financiering voor het bouwplan voor het nieuwe rijksdatacenter echter niet rond. Huisbankier ABN Amro haakte op het laatste moment af en IGRE kon ook geen andere financier over de streep trekken.
KPN moest vervolgens noodgedwongen de financiering van de bouw op zich nemen. Eind juli vond het ict-concern in Digital Realty Trust een nieuwe partner waarmee het een langdurig huurcontract heeft gesloten voor het gebouw van zevenduizend vierkante meter (met 2.600 vierkante meter datavloeroppervlak). Na oplevering van het pand gaat KPN als huurder van Digital Realty het datacenter zelf inrichten en exploiteren. De bouwperikelen zorgden voor een vertraging van zo’n drie maanden. Volgens de oorspronkelijke planning zou het ODC Noord op 1juli van dit jaar zijn deuren openen.
Aardbeving
KPN zegt 100 procent groene stroom te gebruiken in het ODC Noord. Volgens risicoanalyses ligt het datacenter buiten de aardbevingsgebieden in Noord-Nederland. De constructie van het datacenter is echter zodanig dat het bestand is tegen aardschokken, aldus het ict-concern. Het datacenter werd gebouwd in vier fasen met in totaal een oppervlakte van 2600 vierkante meter. Daarbij is het datacenter ISO 14001 en ISO 27001 gecertificeerd.
De openingshandeling werd verricht door Max van den Berg, de Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, Maarten Hillenaar, directeur Informatiseringsbeleid Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Rob Kerstens, directeur-generaal DUO en John van Vianen, directeur KPN Zakelijke Markt.
Andere rijksdatacentra
Het consolidatieprogramma wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doelstelling is de totstandkoming van een rijksbrede ict-infrastructuur, ondergebracht in vier datacenters en verspreid over Nederland. Dit moet leiden tot forse kostenbesparingen en een efficiëntere manier van werken.
Afgelopen juni werd in Amsterdam het eerste nieuwe Rijksoverheid Datacenter geopend. Het is gerealiseerd door Rijkswaterstaat en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en gehuisvest bij twee datacenters van Equinix: een in Science Park en de andere in Amsterdam-Zuidoost. Ze vormen elkaars backup.
De andere twee datacentra zijn die van SSC-ICT, de ict-beheerder van het Rijk, en de Belastingdienst. Het datacenter van SSC-ICT komt in de Rijswijkse Plaspoelpolder te staan. Voor de realisatie en inrichting hiervan wordt nog een bedrijf gezocht. De Belastingdienst blijft in zijn datacenter in Apeldoorn. Er moet nog wel een partij worden aangetrokken om dit datacenter aan te passen en te moderniseren.