Begin jaren 80 had je op tv een programma geheten 'wie van de drie'. De details zal ik jullie besparen, maar als de ontknoping naderde werd altijd de vraag gesteld: Wil de echte … opstaan?
In diezelfde begin jaren 80 zette ik mijn eerste schreden op het computer-pad. De havo waar ik destijds zat bood de mogelijkheid om een kennismakingscursus te doen, gegeven door een student van de Technische Universiteit Eindhoven. De praktijkoefeningen werden gedaan op een Exidy Sorcerer met 8 KB geheugen en 5,25-inch floppy disks waar je 180KB op kwijt kon.
Computers waren nog zeldzaam en vooral duur in die tijd. Maar zeker zo zeldzaam in die tijd was iemand die verstand had van computers. Computers was iets voor universiteiten en grote bedrijven, en dan nog was het verstand er van hebben slechts weggelegd voor een kleine groep.
Nu, twintig jaar later, heeft vrijwel ieder huishouden wel één of meerdere computers, tablets, smartphones en dergelijke. Jong en oud weet hoe ze deze apparaten moet bedienen, software installeren is doorgaans een fluitje van een cent. Mijn zoon van twaalf kan vandaag de dag heel wat meer met laptop /smarthpone dan ik destijds op de Exidy.
Of… toch niet?
Daar waar ik na moest gaan denken over registers, flowcharts, hexadecimale codes op moest zoeken en hopen dat ik geen typefout maakte bij het coderen, gaat zoonlief naar internet en zoekt op Google naar iets wat hij kan gebruiken.
Eigenlijk is dit niet te vergelijken natuurlijk, maar wat ik aan wil geven: twintig jaar geleden wist een it’er nog hoe een computer werkt. Na opstarten kon je nog niet veel met de computer. Je moest nog echt programma’s laden en/of zelf schrijven. Software was vaak nog systeem-specifiek, dus ‘even’ software kopiëren van je buurman had doorgaans geen zin.
Vandaag de dag hebben we in ons landje miljoenen mensen die met een computer of tablet om kunnen gaan. Software installeren stelt weinig meer voor, en als iets niet werkt hebben we Google. Maar hoeveel mensen weten nog echt hoe een computer werkt? Wanneer ik de adviezen van sommige vermeende en/of zelfbenoemde experts op de diverse website lees, dan zie ik vooral veel klepels, maar weinig klokken.
Helaas zie ik regelmatig iets vergelijkbaars binnen ‘onze’ eigen sector. Het meest frappante voorbeeld vond ik onlangs in een artikel op deze site over Randstad die een ict-opleiding begon. Binnen deze opleiding leiden ze onder andere Scrum-masters op. Ik heb niets tegen Scrum-masters hoor, maar wat heeft dit nog te maken met bits, netwerken, hyperhreading enzovoort?
Ook het gemak waarmee detacheerders hun werknemers in het verleden gepromoveerd hebben tot senior (om zodoende een hoger uurtarief te kunnen incasseren) heeft het imago van ‘expert’ geen goed gedaan. Een paar cursussen maakt een schoolverlater mijns inziens nog geen expert of senior.
Op het gevaar af dat ik met dit artikel mezelf in de voet schiet, roept bovenstaande bij mij de vraag op: wat maakt iemand nu expert op ict-gebied? Telt het aantal ervaringsjaren, de grootte van de omgevingen waarin je gewerkt hebt, de diversiteit van sectoren waarin je gewerkt hebt, het aantal certificaten wat je hebt weten te behalen? Of gaat het om het aantal reacties of sterren wat je op fora als deze weet te behalen?
Wie het weet mag het zeggen…..
Vroeger toen de eerste auto’s gingen rijden (T-Ford bijv.), moest je alles weten van die auto. Sterker nog om de 10 a 15 kilometer moest je wel weer wat repareren om door te kunnen rijden…
Tegenwoordig weet bijna niemand meer hoe een auto werkt!!
Het is een schande..maar eigenlijk ook wel weer verklaarbaar op die manier
PaVaKe:
“Expert zijn” is een gevoel en erkening dat ik op maandag en donderdagavond binnen een second krijg of verlies, door 180 graden draai te maken!
Op die avonden doe ik Judo-training, Als iemand met een lager band tegenover me staat, dan ben ik “expert” want ik heb op dat moment meer kennis, ervaring en uiteraard hogere band dan hij/zij.
Bij de volgende oefening draai ik me om dan zie ik opeens iemand tegenover me staat die niet alleen een hoger band heeft maar ook meer kennis en ervaring (die hij al bewezen heeft)dan ik. Nou, dan is dat expert-gevoel en status weg!
Afhankelijk van het onderwerp, wie je om je heen hebt, wat je kennis en ervaring is en tot hoeverre je kennis en ervaring nut heeft kun je zeggen of je “op dat moment” een expert bent of niet.
Iets zoals ” in het land van blinden is eenoog……Expert” 😉
@Reza
Interessante vergelijking, en wel in 2 opzichten:
– Jij weet wanneer je mensen tegenover je hebt staan die ervarener zijn en bent respectvol naar die mensen toe en beschouwt hun als “de expert”. Was dat op de werkvloer ook maar zo. We kennen ze allemaal wel, die broekies die net van school afkomen en jou wel even denken te vertellen hoe het moet.
– Het andere opzicht is de vermeende bedrieglijkheid van de judoband, die je zou kunnen vergelijken met de veelbesproken certificeringen in ons vakgebied. Deze zegt niet altijd alles. Toevallig heb ik in mijn jeugd ook een aantal jaren aan judo gedaan, en zelfs een tijdje zwarte band training gehad. Ik droeg zelf echter een blauwe (door een gebroken arm en blinde darmontsteking had ik wat examens moeten missen). Ik had dan misschien wel niet het certificaat / band, maar dat wilde niet zeggen dat ik de kennis en expertise niet had.
PaVaKe,
Het is waar dat zijn hogere band/certificaat niks zegt over zijn kennis en ervaring. Daarom heb ik in mijn reactie gezegd:
” …..die niet alleen een hoger band heeft maar ook meer kennis en ervaring (>
@Reza: ik bedoel het net andersom: iemand met een lagere band heeft misschien niet het “certificaat” van de hogere band, maar wel de kennis en ervaring
Lees “the singularity is near” (Ray Kurzweil) en je zal leren begrijpen dat we steeds minder van computers zullen hoeven te begrijpen maar dat ze ons wel steeds verder zullen aanvullen. Een handjevol superexperts maakt dat mogelijk. Ik, al ben ik met 25 jaar integratie ervaring wel expert te noemen denk ik, hoor daar niet bij…
Oja, en met de komst van de garbage collector is het allemaal misgegaan. Scriptkiddies! 😉
@PaVaKe Vind het een zwaar woord ‘expert’ maar waar ik dan aan denk is iemand die zich al heel lang bezighoudt met 1 bepaalde applicatie/systeem/hardware en daar alles van weet. Die persoon met 15 jaar ervaring en die cursussen waar je het over hebt. En dat hoeft niet eens alles te zeggen. Vind zowel de opmerkingen van @Reza (judo) en @Henri (presentatie) allebei van toepassing.
Maar ja, senior, expert, zeer deskundig, het is toch ook een hoop oppomperij op niets af. Het valt ook niet te beoordelen. Maar moest ook denken aan andere beroepen bijvoorbeeld tandarts of de garagist. Iets waar je als klant geen bal verstand van hebt en maar hoopt dat het goed zit als je er gebruik van maakt. Maar dat er een hoop poeha verkocht wordt is wel zeker.
@JanvanLeeuwen Moeilijkste wat er is om iets ingewikkeld op een begrijpelijk manier uit te leggen.
@Louis: waar ik aan zat te denken bij het schrijven is een vergelijking in de richting van:
– iemand die “al” 3 jaar met computers werkt noemt zichzelf soms al expert
– iemand die al 10 jaar auto rijdt noemt zichzelf meestal geen monteur
Waar zit nu het verschil ?
@OudePascal leuk artikel helder en herkenbaar voor hen die net iets meer in huis hebben dan een certificaatje ‘gebakken lucht blaten’.
Ook de reacties zijn heel herkenbaar, kennelijk zijn alle vertrouwde namen bij Computable aardig richting looprek leeftijd aan het gaan.
Niet een reactie (Nochthans op het moment van mijn bijdrage) van mensen die snappen waar het over gaat en ook nog eens enige invloed kunnen uitoefenen.
Gijs geeft eigenlijk in een simpele zin aan wat daaraan ten grondslag ligt.
We zijn niet meer in staat om jonge mensen fatsoenlijk op te leiden, daardoor vinden we geen gekwalificeerde mensen meer, daardoor is de vraag naar competent personeel ook afgenomen, Waardoor kwaliteit ook niet meer als vanzelf hoeft te worden beschouwd…
Als ik aleen al op computable lees hoe onkunde met grote trots zegeviert dan hoeft niemand meer te vertellen wat hij of zij in de dagelijkse praktijk meemaakt.
Ik ben van oorsprong elektronicus en via een carrière in de luchtvaart in de ICT terecht gekomen. Dit laatste heeft tot gevolg gehad dat ik door Computable recent als Linux expert werd aangemerkt.
Nu zijn er wel wat meer tereinen waarop ik expert genoemd wordt, punt is dat ik van mezelf helemaal niet vind dat ik zo goed ben maar vooral vind dat zoveel vakgenoten wel eens wat vaardiger zouden mogen zijn.
Wat mij zelf betreft, zoals hierboven aangegeven ICT is mijn derde keuze, welicht tijd om weer eens een nieuw vak op te zoeken.. Goed koken kan ik niet, en als Pianist voldoe ik ook bij lange na niet… mischien iemand nog een tip voor welk vakgebied ik in aanmerking kom… liefst dit keer zonder expert te worden…. het levert mij immers niets op.