Nu ook de commissie Justitie van het Europarlement pleit voor het gebruik van open source software, lijkt de weg helemaal open voor het open source cloudplatform OpenStack. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft woensdag een voorstel ingediend voor het stimuleren van een volwassen Europese cloudsector en een betere bescherming van onze privacygevoelige data.
Een belangrijk onderdeel in dit voorstel heeft betrekking tot het stimuleren van het gebruik van open source software in een cloudomgeving. Op deze manier kan men voorkomen dat er via de achterdeur ingebroken kan worden en bijvoorbeeld de NSA ongemerkt door data kan gaan spitten. Dankzij de openbare broncodes van open source software is voor iedereen inzichtelijk of er inderdaad achterdeuren in het systeem zitten.
Dit is bijzonder relevant voor OpenStack; Een open source oplossing waarmee schaalbare clouddiensten ontwikkeld, beheerd en uitgerold kunnen worden. OpenStack lijkt namelijk een enorm belangrijk platform binnen het cloudlandschap te gaan worden. In drie jaar tijd is OpenStack uitgegroeid tot de grootste open-source cloud community wereldwijd. Het grote voordeel voor cloudbouwers is dat het een open platform is, dat door iedereen op maat kan worden gemaakt. Gebruikers van OpenStack zitten daardoor niet meer vast aan één softwareleverancier. Zelfs grote bedrijven, die eigenlijk helemaal geen belang hebben bij een open cloudplatform, zoals VMware en Microsoft, duiken nu op OpenStack.
Steeds bredere acceptatie dankzij groeiende functionaliteit
OpenStack werd in 2010 door NASA en de Amerikaanse cloudprovider Rackspace geïnitieerd. In september 2012 is de OpenStack Foundation opgericht, waarmee het echt een onafhankelijk open source project werd. Op dit moment zijn RedHat, IBM, Rackspace en HP de grootste gebruikers. Onlangs kondigde ook Dell aan een private clouddienst gebaseerd op OpenStack te gaan ontwikkelen. Het laatste nieuws is dat grote fabrikanten van netwerkapparatuur, zoals Cisco en Brocade, OpenStack in hun productlijn gaan verwerken.
De reden dat al deze grote partijen gebruik gaan maken van OpenStack, is dat het steeds duidelijker wordt dat cloudgebruikers in het algemeen en grote bedrijven in het bijzonder behoefte hebben aan een open platform. De cloud gaat voor de inrichting van toekomstige it-infrastructuur zo belangrijk worden, dat bedrijven steeds minder geneigd zijn zich vast te leggen bij één enkele leverancier zoals Microsoft, Amazon of VMware. Leveranciers van hard- en softwarecomponenten (bijvoorbeeld switches en cloud-managementsoftware), hebben ook belang bij cloudstandaarden die zo open mogelijk zijn. Deze krachten zorgen ervoor dat OpenStack bijna verzekerd lijkt van een zeer prominente rol in het cloudlandschap.
Dit is ook te zien aan de enorm snelle ontwikkeling van de software. Er zijn steeds meer bedrijven en developers die bijdragen aan OpenStack en dat is aan de functionaliteit te merken. Elk half jaar lanceert het project een nieuwe versie die significant beter is dan de versie ervoor. De volgende sterk verbeterde versie, genaamd Havana, zal in november beschikbaar komen.
Lennard, hou zou je deze steun concreet voor je zien? In naam, of ook in daad? En hoe zou dat eruit zien?
WBSO Subsidie is mogelijk voor het bouwen van prototypes. Zou het opzetten van een OpenStack omgeving onder deze WBSO regeling moeten vallen?
Ik ben voor de gedachte achter OpenStack, maar heb nog wat twijfels aan de gebruikersvriendelijkheid, functionaliteit en leercurve die nodig is, daarnaast blijft zover ik weet de functionaliteit achter bij de commercieele alternatieven.
Ik denk dat een aanvullende subsidie pot vanuit NL of EU noodzakelijk is om OpenStack genoeg “leverage” te geven om in Europa breed gedragen te kunnen worden. Wachten tot commerciele EU partijen dit op gaan pakken is zonder *echte financiele* prikkels iets wat de komende jaren nog rommelen in de marge is.
Er ontbreekt nog slagkracht en persoonlijk ben ik dus ook nog terughoudend om me volledig in te zetten voor OpenStack. Substantiele veranderingen zouden dit wellicht kunnen veranderen,maar daar is lef en visie voor nodig.
Laten we hopen dat die er komt….
Beste Henri,
Dank voor je reactie. Steun voor de open source gebaseerde cloud oplossingen kan wat mij betreft het best via wetgeving en regels komen. Het geven van subsidie houdt toch altijd weer in dat de overheid individuele winnaars en verliezers gaat bepalen.
Wat enorm zou helpen is privacy wetgeving die eist dat de broncode van oplossingen die privacy gevoelige informatie bewaren publiek is. Hierdoor kan het gebruik van achterdeuren door buitenlandse overheden worden uitgesloten. Verder zouden EU overheden in hun eigen inkoopbeleid de voorkeur kunnen geven aan oplossingen waarbij de broncode publiek is. Deze maatregelen zouden een enorme stimulans geven aan alle open source projecten op cloud gebied.
OpenStack kan in Europa nog wel wat stimulatie gebruiken inderdaad. Het project heeft qua implementaties een enorm momentum in de US en het laatste half jaar ook in Azië voor zover we kunnen zien. Ook qua functionaliteit is het project de afstand met de commerciële varianten rap aan het inlopen. Er lijkt in Europa echter nog sprake te zijn van een afwachtende houding. Privacy maatregelen die open source bevorderen zouden hier het verschil kunnen maken.
Henri ik denk dat je een paar valide punten hebt.
Echter
QUOTE
maar heb nog wat twijfels aan de gebruikersvriendelijkheid, functionaliteit en leercurve die nodig is,
Zoals ik recentelijk weer eens op mijn bekende managersvriendelijke manier heb aangegeven: Het feit dat jij geen gekwalificeerd personeel kan vinden hoeft niet mijn probleem te zijn !
Verder QUOTE
daarnaast blijft zover ik weet de functionaliteit achter bij de commercieele alternatieven.
Heel wel mogelijk maar ik heb daar nog wel een hard hoofd in.
n.l. een van de mooie opties b.v. bij KVM is dat je heel erg veel functionaliteit zelf kan scripten…. ‘dat kunnen mijn mensen niet’ zeg je ? wel zie mijn eerdere opmerking.
Ofwel OpenSourceSoftware iha wil niet per se zeggen dat er een een op een replacement is voor bestaande commerciele software, die het idd moet hebben van muisridders. Er zijn gelukkig ook nog (helaas niet zo bijster veel) mensen die wel een manual kunnen lezen en aan de hand daarvan constructies kunnen maken die voor hen een veel efficientere setup kan bieden dan je met een ‘ik hoef niet te weten hoe het werkt’ API
Bij OSS is er tenminste nog de kans dat je vrijwaring hebt van de bewust ingebouwde achterdeurtjes itt Amerikaanse software. Niet voor niets dat a vele jaren lang van het westen onafhankelijke landen hun eigen software bouwen ipv het te kopen.
Dat het Europarlement zich sterk maak voor OpenStack zal op zijn hoogst een intentieverklaring worden. We weten allemaal wel dat ze zich liever laten ‘voorlichten’ door de lobbyisten van de grote software giganten.
Lennard,
Ik ben een beetje huiverig voor wetgeving die markt gaat regulieren, meestal bereik je daarmee het tegenovergestelde van je doel. Eerder werd al eens geprobeerd om op die manier de overheid te bewegen om meer aandacht te geven aan open source en ondertussen kiezen ze massaal voor Apple en Microsoft. Dat noemen ze dan de open standaard omdat iedereen het gebruikt.
OpenStack zal, gezien de groei die zij reeds hebben doorgemaakt, vanzelf boven komen drijven bij alle organisaties die aan de slag gaan met een private cloud. De basis wordt immers breed gedragen door vele leveranciers zoals VMware, IBM, Red Hat, SuSE etc. Dat is het hele concept van OpenSource. Reguliering kan ook verzet opleveren omdat het mensen verplicht om met iets te gaan werken waar zij zelf geen voorstander van zijn. Door de oplossing te vereenvoudigen, zoals bijvoorbeeld SuSE heeft gedaan, zal de leercurve worden verkort, het gebruik worden vereenvoudigd en zal de adoptie van OpenStack sneller verlopen… zonder regulering.