De ondernemingsraad van CGI Nederland gaat niet akkoord met het gewijzigde arbeidsparket van de Canadese ict-dienstverlener. Dit is zojuist bekend geworden. De or heeft niet definitief de deur voor CGI dicht gegooid, want beide partijen gaan verder met de onderhandelingen.
Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de nieuwe situatie precies inhoudt. Over eventuele gevolgen van de afwijzing is nog niks bekend. ‘Het klopt dat het pakket is afgewezen’, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ‘Maar in hetzelfde overleg vanmiddag is besloten dat de bestuurder en de or constructief verder gaan met de onderhandelingen.’
Inmiddels heeft ook de ondernemingsraad kunnen reageren. ‘Het klopt dat we het voorstel hebben afgewezen, maar we gaan wel verder met onderhandelen’, zegt voorzitter Cuno Duursma. ‘Het waarom hiervan is veelzijdig. Het voorstel van CGI was niet goed genoeg en we gaan nu kijken of we toch tot een passend voorstel kunnen komen. Het is nog een kwestie van fijnslijpen, we zijn niet ver van een akkoord. We gaan nu de alternatieven doorrekenen en ik weet niet hoe lang dat gaat duren. We hebben het namelijk wel over de arbeidsvoorwaarden van meer dan drieduizend medewerkers, dat moet je dus niet overhaast doen.’
Loonsverhoging
Nog vlak voordat het bestuur en de ondernemingsraad van CGI Nederland met elkaar in gesprek gingen, startte hr-directeur Marcel Hermsen een charmeoffensief. Hij hamerde erop dat in de nieuwe situatie 2350 van de 3150 medewerkers een loonsverhoging zouden krijgen. Hiervoor moesten wel andere zaken opgegeven worden, zoals het bonussysteem, enkele verlofdagen en een volledige onkostenvergoeding.
Hermsens reactie volgde op berichtgeving op deze website dat CGI de arbeidsvoorwaarden wilde aanpassen van het overgenomen Logica Nederland. De Canadese ict-dienstverlener wil het arbeidspakket in lijn brengen met internationale standaarden. Dit houdt in dat er een Amerikaans model gaat worden doorgevoerd. Hierin worden enkele zekerheden uit het Nederlandse arbeidspakket ingeruild voor risicovollere zaken zoals participatie door het inkopen van aandelen.
Het kopje loonsverhoging is onjuist gekozen. Grosso modo gaan de medewerkers er op achteruit. Dat is ook de reden waarom de OR meer tijd wil voor onderhandelen.
En los daarvan het streven naar het Amerikaans model is nogal pervers. Dat model houdt nl. in dat je als werkgever een onzekere toekomst krijgt waarbij het gros van de Nederlandse verworvenheden over boord worden gekieperd. Daar hebben onze voorvaderen bijzonder hard voor moeten vechten. Dit af laten nemen dient minstens net zo hard voor gevochten moeten worden. En ja het is crisis en iedereen moet pijn leiden. Maar dan ook iedereen incluis het bestuur en de aandeelhouders.
Het vervelende is dat het hele beloningsmodel eenzijdig veramerikaniseert, de voor werkgever uitermatige handige elementen als relatiebeding gaan er NIET uit. Dit soort paragrafen zijn niet gebruikelijk in Angelsaksische werknemers-contracten. Sterker, CGI voegt in het nieuwe contract zelfs een concurrentiebeding toe. Het lijkt er derhalve op dat CGI wel degelijk bang is niet concurrerend genoeg te zijn tov andere werkgevers.
Er is ook wel wat voor CGI te zeggen in deze. Ik snap ook wel dat ze naar een uniform model streven, ofwel standaardisatie. Dit lijkt me een logisch onderdeel na een fusie. Dat die veranderingen op weerstand stuiten lijkt mij evident, maar er zit in ieder geval een visie achter.
@JohanDuinkerken Voor een Amerikaanse model heb je geen Canadees bedrijf nodig, kijk maar naar de medewerkers in bijvoorbeeld de thuiszorg of bij de post. Dat is pas medewerkers als vuilnis behandelen.
De hele economische crisis is bedoeld om medewerkers uit te wringen en het MKB kapot te maken.
He, die Marcel Hermsen ken ik nog van KPN.
Daar was hij ook HR Directeur. En als ik het zo lees is er nog niet veel veranderd. Advies voor de OR van Logica, neem contact op met de OR van KPN Corporate Market.
Als je dan toch Amerikaniseert, pas dan ook even de lonen aan. USD 150.000 (EUR 120.000) voor een goede senior engineer is niet buitensporig.
@Henri – de logica van standaardisatie is schijnlogica. CGI kiest ervoor een ondereel in een ander land over te nemen, met afwijkende sociaal-economische systemen. Ik stel voor dat ze voor harmonisatie eerst met de regeringen in beide landen gaan onderhandelen over harmonisatie van het economisch model volgens Amerikaan kapitalistisch model. Als ze dat voor elkaar hebben is er alle ruimte het bedrijf te harminoseren.
De realiteit is natuurlijk dat de managers en aandeelhouders meer willen verdienen en dat daarvoor de medewerkers in moeten leveren. Moeilijker is het niet. Harmonisatie in onveergelijkbare omstandigheden is een drogreden.
Ik heb voor twee Canadese bedrijven gewerkt die geen cao in Nederland hadden. Je wordt uitgeknepen en je kan niet terugvallen op Nederlandse zekerheden. Ik zou de arbeidsvoorwaarden niet ondertekenen.
Wat een ongelooflijke hoeveelheid energie kost dit het bedrijf en haar medewerkers! Deze emoties gaan ten koste van waar de medewerkers zich echt mee bezig moeten houden: oplossen van klantvraagstukken.
Ik vraag mij af of de klanten van CGI hier nog last van hebben of zich door deze inproductiviteit gedupeerd voelen.