De aankondiging van de Canadese ict-dienstverlener CGI om de arbeidsvoorwaarden van het overgenomen Logica aan te passen, heeft tot emotionele reacties geleid bij de Nederlandse medewerkers. Hr-directeur Marcel Hermsen begrijpt dit, maar wijst erop dat bij een overname de overgenomen partij zich naar het nieuwe concern moet schikken. ‘We moeten naar een nieuw pakket dat past binnen de internationale standaarden van CGI.’
Hermsen is de bedenker van het nieuwe arbeidspakket van het voormalige Logica Nederland en hij wilde reageren op eerdere berichtgeving op deze website. ‘Als je aan iemand zijn zekerheden gaat komen, dan roept dat weerstand op. Dat is logisch, maar het totaalpakket is in balans. Het is niet zo dat wij als CGI Nederland alleen maar van onze medewerkers willen afpakken. Als medewerker geef je iets aan ons, maar je krijgt er ook weer iets voor terug.’
PPP, SPP en loonronde
Hermsen legt uit dat CGI het oude bonussysteem gaat stoppen en dat daarvoor in de plaats een PPP-model (profit participation plan) komt. Dit houdt in dat elke Nederlandse medewerker 2 procent van zijn bruto jaarsalaris krijgt als winstuitkering. We compenseren achteruitgaan in het hele pakket met compensatiemaatregelen. Zo kunnen medewerkers vrijwillig meedoen aan een SPP-programma (share puchase plan). Hierin kunnen zij aandelen kopen waarbij CGI de inleg van de medewerker tot 1,5 procent van het jaarsalaris matcht en worden zij mede-eigenaar van het bedrijf. Zij die dit doen, delen dan ook mee in een eventuele winst.
Maar er is meer, volgens Hermsen. ‘De totale rekensom moet geheel budgetneutraal zijn. We zijn niet gek, we hebben alles goed doorgerekend. Als je iets van iemand afpakt, moet je hem ook compenseren. We hebben daarom een flink budget vrijgemaakt en gaan ook een loonronde doorvoeren. Hierin wordt gekeken naar de positie van een medewerker in de schaal ten opzichte van het ijkpunt en zijn prestaties. 2350 van de 3150 medewerkers gaan daarom een loonsverhoging krijgen, sommigen wel met 4 tot 5 procent.’
Pensioen, onkostenvergoeding en verlofdagen
De nieuwe modellen en de salarisronde zijn niet de enige wijzigingen in de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Voorheen deed Logica de volledige pensioenafdracht van zijn medewerkers, maar dit gaat stoppen. Medewerkers moeten in het nieuwe pakket 23 procent aan hun eigen pensioen bijdragen. Dit bedrag is aftrekbaar bij de belastingdienst waardoor het netto op ongeveer 15 procent komt. Daarnaast gaat CGI een flexibel component in de pensioenregeling aanbieden. Dit houdt in dat bijvoorbeeld vakantiegeld in het pensioen kan worden gestoken.
Ook gaat CGI de onkostenvergoeding aanpakken en wordt het aantal verlofdagen teruggebracht. Daar staat tegenover dat iedere medewerker eenmalig zevenhonderd euro inzetbaarheidsbudget krijgt. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een cursus. ‘Dit soort zaken zijn niet onbekend in Nederland’, meent Hermsen. ‘Andere bedrijven hebben vergelijkbare regelingen. Hierin staat kostenneutraliteit centraal.’
Veel mensen aannemen
Volgens Hermsen zullen sommige medewerkers er vooruit op gaan, anderen gaan achteruit. Het bedrijfsbelang is volgens hem in ieder geval dat de productiviteit gaat stijgen en er meer omzet en winst gaat worden gedraaid. ‘Volgend jaar willen we veel mensen gaan aannemen en dan moet je er voor zorgen dat je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hebt. Het nieuwe plan is met recruitment doorgesproken en daar is het in ieder geval goed gevallen. We willen competitief in de markt zijn, maar ook een goed gevoel houden bij onze medewerkers.’
Marcel Hermsen doet nu net of hij slachtoffer is van werknemers die er niets van snappen. CGI geeft inderdaad veel mensen een opslag, maar door de andere maatregelen komt vrijwel iedereen netto fors lager uit.
Tel daar bij op dat er heel veel open eindjes in het contract staan (veel is nog helemaal niet gerealiseerd, maar de waarde die er tegenover staat mag je wel vast inleveren) en dan is het niet gek dat er onrust ontstaat.
Slechts 3% van de medewerkers was postifief over het voorstel, 16% van de medewerkers gaf aan neutraal te staan t.o.v. het voorstel en maar liefst 81% heeft het voorstel afgewezen.
Vraagje: Zou Marcel Hermsen bij de 5% groep horen? Of zal hij voor deze actie zoals vaker buitenproportioneel gewaarderd worden? Ik vrees het laatste
Als het volgens Hermsen kostenneutraal is en de meerderheid van de medewerkers zijn tegen, waarom moet er dan zo nodig wat veranderd worden???
Het Getronics alumni bewijst bij CGI dat mislukken in het verleden een garantie is op falen in de toekomst.
De loonsverhoging wordt volledig bekostigd uit de verminderde pensioensbijdrage. De hoge heren hebben wel lef, 100 euro bezuinigen op pensioenbijdrage, 50 euro erbij en dit dan een loonsverhoging noemen.
Hoe serieus neem je dan je werkenemers, het enige kapitaal dat je als CGI heb?
Leuk hoor zo’n loonsverhoging. Maar misschien wel zo eerlijk om er ook bij te vertellen dat deze volledig bekostigd wordt door de korting op de pensioensregeling.
De juiste vraag is: “Als ze zo’n riant pakket arbeidsvoorwaarden aanbieden, waarom wijst dan 80% van het (hoogopgeleid en intelligente) personeel deze van de hand.
De werkelijkheid is nog erger dan een sigaar uit eigen doos.
SPP/PPP/Loonsverhoging wordt door de medewerker meer dan 2x zelf betaald door inleveren van sec arbeidsvoorwaarden…..
@ron/marcel: this is not america nor canada, wellicht handig dit eens aan serge/michael duidelijk te maken!! Ipv hier op computable mooi weer te spelen.
Vreemd dat bijna alle cgi mensen er NETTO op achteruit gaan en hij het tegendeel roept.
Dit is echt te belachelijk voor woorden!
Enige nuancering op deze propaganda is op zijn plaats. Zie de ==> in de tekst.
De aankondiging van de Canadese ict-dienstverlener CGI om de arbeidsvoorwaarden van het overgenomen Logica aan te passen, heeft tot emotionele reacties geleid bij de Nederlandse medewerkers. Hr-directeur a.i. Marcel Hermen begrijpt dit, maar wijst erop dat bij een overname de overgenomen partij zich naar het nieuwe concern moet schikken. ‘We moeten naar een nieuw pakket dat past binnen de internationale standaarden van CGI.’
==>Personeel moet niets. Die hebben een arbeidsovereenkomst die ook na de overname (wettelijk) gerespecteerd dient te worden.
Hemsen is de bedenker van het nieuwe arbeidspakket van het voormalige Logica Nederland en hij wilde reageren op eerdere berichtgeving op deze website. ‘Als je aan iemand zijn zekerheden gaat komen, dan roept dat weerstand op. Dat is logisch, maar het totaalpakket is in balans. Het is niet zo dat wij als CGI Nederland alleen maar van onze medewerkers willen afpakken. Als medewerker geef je iets aan ons, maar je krijgt er ook weer iets voor terug.’
==>De zekerheden die medewerkers moeten inleveren:
==> Parkeerkosten tot 10 euro per keer voor rekening werknemer. Stel je wordt gedetacheerd bij een klant waar parkeren in de buurt 8 euro per dag kost, dan is de netto achteruitgang 160 per maand op dit punt.
==> De onkostenvergoeding wordt per drect met 65% gekort onder het mom van fiscale wijzigingen in 2015 die niet relevant zijn.
==> Opgebouwde ancienniteitsdagen (maximaal 15 dagen na 25 jaar loyaliteit) worden afgepakt; 3 mag je er houden, 6 ben je direct kwijt en de andere 6 worden 4 jaar deels gecompenseerd en ben je daarna ook kwijt. Schade netto per jaar afhankelijk van salaris en loyaliteitstermijn: enige duizenden euro’s. Overigens geldt dit niet voor managers en directors; die houden de dagen.
==> CGI betaalt nu een pensioenpremie waarmee ongeveer een half middelloon aan pensioen wordt opgebouwd. De werknemer mag (om te beginnen) 23% van de premie gaan betalen. Dit kost tientallen tot honderden euro’s netto per jaar.
==> De leaseautoregeling wordt voor minimaal de helft van het personeel vervangen door een veel lagere mobiliteitsvergoeding; Dit alles onder het mom van reductie CO2. Dat de directie Audi’s A7 en BMW5’s rijdt, wordt verzwegen evenals dat de leaseautovergoeding voor managers wordt opgehoogd en die voor directors nog veel meer.
==>Wat geeft Hermen daarvoor terug:
==> Een winstdelingsregeling (waarvan de helft van et budget naar het NL MT gaat) die afhankelijk is van zoveel factoren dat het de vraag is of dat tot enige uitkering gaat komen. Voor het gemak wordt dit door Hemens in zijn voorbeelden als een vast component voorgesteld.
==> De mogelijkheid om aandelen te kopen waar Hermes eenmalig iets bijlegt. Ook dat iets wordt in de voorbeelden van Herens als vast component voorgesteld.
==> En passant wordt ook nog een relatiebeding toegevoegd en het concurrentiebeding aangescherpt.
1 PPP, SPP en loonronde
Heermsen legt uit dat CGI het oude bonussysteem gaat stoppen en dat daarvoor in de plaats een PPP-model (profit participation plan) komt. Dit houdt in dat elke Nederlandse medewerker 2 procent van zijn bruto jaarsalaris krijgt als winstuitkering.
==>Misschien… Dat hangt af van een hele batterij voorwaarden. Managers krijgen overigens 5% en directors 10% (van hun toch al niet lage salaris).
We compenseren achteruitgaan in het hele pakket met compensatiemaatregelen. Zo kunnen medewerkers vrijwillig meedoen aan een SPP-programma (share puchase plan). Hierin kunnen zij aandelen kopen waarbij CGI de inleg van de medewerker tot 1,5 procent van het jaarsalaris matcht en worden zij mede-eigenaar van het bedrijf. Zij die dit doen, delen dan ook mee in een eventuele winst.
==>Eenmalig maximaal 1.900 euro (en de medewerker moet ditzelfde bedrag inleggen en loopt koersrisico enz).
Maar er is meer, volgens Ermsen. ‘De totale rekensom moet geheel budgetneutraal zijn. We zijn niet gek, we hebben alles goed doorgerekend. Als je iets van iemand afpakt, moet je hem ook compenseren. We hebben daarom een flink budget vrijgemaakt en gaan ook een loonronde doorvoeren. Hierin wordt gekeken naar de positie van een medewerker in de schaal ten opzichte van het ijkpunt en zijn prestaties. 2350 van de 3150 medewerkers gaan daarom een loonsverhoging krijgen, sommigen wel met 4 tot 5 procent.’
==>Ongeveer 50 medewerkers die enige honderden euro’s onder het minimum van hun schaal zitten, worden opgehoogd. De andere 2.300 is voorgerekend dat ze erop vooruitgaan door de eenmalige variabele compensatie als vast component op de ‘voorbeeldsalarisstrook’ te zetten.
==>Overigens moet je voor die ‘verhoging’ wel het hele pakket tekenen.
2 Pensioen, onkostenvergoeding en verlofdagen
De nieuwe modellen en de salarisronde zijn niet de enige wijzigingen in de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Voorheen deed Logica de volledige pensioenafdracht van zijn medewerkers, maar dit gaat stoppen. Medewerkers moeten in het nieuwe pakket 23 procent aan hun eigen pensioen bijdragen. Dit bedrag is aftrekbaar bij de belastingdienst waardoor het netto op ongeveer 15 procent komt.
==>De aftrekbaarheid wordt door nieuwe belastingwetgeving zwaar ingeperkt vanaf 2015.
Daarnaast gaat CGI een flexibel component in de pensioenregeling aanbieden. Dit houdt in dat bijvoorbeeld vakantiegeld in het pensioen kan worden gestoken.
==>Dat kan een werknemer zelf ook, zonder daarbij de kosten te moeten betalen die bij de verzekeraar van CGI geldt (van de pensioenbijdrage worden de kosten van de verzekeraar ‘afgeroomd’)
Ook gaat CGI de onkostenvergoeding aanpakken en wordt het aantal verlofdagen teruggebracht. Daar staat tegenover dat iedere medewerker eenmalig zevenhonderd euro inzetbaarheidsbudget krijgt. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een cursus.
==>Als een werknemer het van een dergelijk budget moet hebben om bij te blijven in zijn vakgebied dan ziet het er somber uit voor iedereen.
Dit soort zaken zijn niet onbekend in Nederland’, meent Hermsen. ‘Andere bedrijven hebben vergelijkbare regelingen. Hierin staat kostenneutraliteit centraal.’
==>Het is ondertussen iedereen duidelijk dat Hermsen hiermee miljoenen wil besparen
3 Veel mensen aannemen
Volgens Hermsen zullen sommige medewerkers er vooruit op gaan, anderen gaan achteruit. Het bedrijfsbelang is volgens hem in ieder geval dat de productiviteit gaat stijgen en er meer omzet en winst gaat worden gedraaid. ‘Volgend jaar willen we veel mensen gaan aannemen en dan moet je er voor zorgen dat je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hebt. Het nieuwe plan is met recruitment doorgesproken en daar is het in ieder geval goed gevallen. We willen competitief in de markt zijn, maar ook een goed gevoel houden bij onze medewerkers.’
==>Dat is dan de enige plek waar het goed gevallen is, als we Harmsen mogen geloven tenminste…
==>Dat dit aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn, is de vraag; slechts 3% van het personeel zou willen tekenen. Niet zo gek als je bedenkt dat dit hele voorstel niet meer is dan een ordinaire wisseltruc waarbij salaris van medewerkers wordt afgepakt om de winst van CGI verder te verhogen.
==>Terecht dat de OR van CGI dit voorstel unaniem heeft afgewezen!