Nederland wil in 2020 mondiaal tot de top vijf van kenniseconomieën behoren. Momenteel wordt een achtste plaats ingenomen. Doel is dat jaar 2,5 procent van het nationaal inkomen aan onderzoek en ontwikkeling (r&d) uit te geven. Nu bedraagt dat percentage 2 procent.
Bovendien is het de bedoeling dat de overheid en het bedrijfsleven in 2015 voor ten minste vijfhonderd miljoen euro deelnemen in Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI). De bijdrage van het bedrijfsleven moet ten minste 40 procent bedragen. Dit jaar is met de TKI-toeslag die de overheid geeft, 56 miljoen euro gemoeid. Volgend jaar wordt de honderd miljoen gepasseerd.
Dit stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken) in zijn nieuwe begroting. Qua innovatie is Nederland het binnen de Europese Unie relatief beter gaan doen, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Binnen het Innovation Union Scoreboard van die instelling is Nederland tussen 2007 en 2012 opgerukt van de tiende naar de vijfde plaats. Het aandeel innoverende bedrijven is fors toegenomen.
Een deel van het geld voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) gaat naar ict. Doel van de MIT is innovatieve bedrijven zo veel mogelijk te laten samenwerken. Tevens wil men meer ondernemers laten aansluiten bij de topsectoren. In totaal is in 2014 voor de MIT 22 miljoen euro beschikbaar, evenveel als dit jaar.