Uitzendorganisatie Randstad in Diemen stoomt ict’ers van ING en HP die hun baan verliezen binnen een halfjaar opnieuw klaar voor de arbeidsmarkt. Zij worden in het kader van een zogeheten outplacementtraject omgeschoold tot Java-programmeur of Scrum-master. Na de opleiding zijn zij verzekerd van een nieuwe baan.
Een eerste groep met vijftien ex-ict’ers van ING Bank en ict-leverancier HP is inmiddels aan een opleidingstraject van vijf maanden begonnen. Het gaat daarbij om een pilot, vertelt directeur innovatie Alje Kuiper van Randstad Nederland. ‘Bij gebleken succes willen wij de opleiding uitbreiden en deze dienstverlening aan meer werkgevers aanbieden.’ Het uitzendconcern krijgt van de deelnemers een vergoeding per deelnemende werknemer. Na de opleiding worden zij ingezet voor ict-klussen via Randstad IT Professionals.
HintTech en Bits of Mind
De deelnemers hebben allen een carrière achter de rug bij ING of HP en zijn ouder dan veertig jaar. Eén van hen heeft een arbeidshandicap en komt uit de Wajong-regeling. De oudste deelnemer is zestig-plus. ‘Hij had gebruik kunnen maken van een regeling om vervroegd met pensioen te gaan, maar daarvoor vond hij zichzelf nog te jong. Hij wil dolgraag weer aan de slag’, zegt Kuiper.
De opleiding wordt de cursisten aangeboden in het kader van een zogeheten outplacementtraject omdat hun baan bij hun vorige werkgever is komen te vervallen. De feitelijke opleiding wordt verzorgd door HintTech in Delft. Voorafgaand aan het opleidingstraject worden de deelnemers beoordeeld door de onderneming Bits of Mind. ‘Zij onderzoeken voorafgaand aan het traject of mensen echt uit de bunker de wijde wereld in willen, of zij voldoende flexibiliteit hebben om bij een andere werkgever aan de slag te gaan.’
Baangarantie
Eerder maakte Randstad bekend ict’ers een opleiding te bieden met baangarantie, onder de naam Cool IT. Dat leidde tot verwarring bij werkloze ict’ers die zich hiervoor wilden inschrijven. HP en ING werden opgevoerd als participant in dit project, zonder dat duidelijk werd dat het om een outplacementtraject ging in opdracht van deze werkgevers.
Een werkloze ict’er die zich bij Randstad wilde aanmelden voor de opleiding kreeg daardoor nul op rekest. ‘Dat is wel een afknapper zeg, ik ben al een tijdje werkzoekend en het artikel over de opleiding met baangarantie klonk bijzonder hoopvol. Ik had ook al met Randstad contact gehad, maar daar werd nogal verbaasd gereageerd op mijn vraag over de nieuwe opleiding. Ik begrijp nu waarom’, zegt hij.
If something looks te good te be true,….
Gisteren las ik het artikel over CoolIT en dacht direct aan de combinatie van ’s spelers namen. Vooral als daar een detacheerder/uitzender tussen zit.
Er zijn nu zoveel initiatieven die, hetzij op macro dan wel op micro niveau, de afschuwelijk genoemde win/win situatie willen bereiken als het, zoals in dit geval, om outsourcing gaat. Toegegeven, het is manier om het aantal werklozen niet te laten stijgen, maar uiteindelijk blijkt het gewoon weer om een win situatie te gaan. Bovendien erg gekunsteld. Het opleidingstraject wordt door ING en HP betaald uit een al afgeschreven reorganisatiepostje, door Marketing goed besteed en Randstad krijgt voor mediation ook nog time/material betaald.
Met de benepen scope van Java en een stukje Agile, zal het me niet verbazen als deze mensen, heet van de naald, weer terugvloeien naar HP en ING. Maar dan via Randstad en dus voor minder. Everyone wins? En wat is de shelf life van die baangarantie?
Er zijn ook een heleboel andere initiatieven, die zeer haalbaar zijn, waarbij de (on)vrijwillige werkloze specialist zijn of haar eigen baangarantie kan zeker stellen. Zo heeft Headfirst, ook een detacheerder, nu via hun Academy een aanbod van opleidingen en certificeringen waarmee je morgen aan de slag kunt als ZZP-er. En dat voor prijzen die voor iedereen betaalbaar zijn.
De Digitale Agenda van Neelie Kroes heeft een dusdanig offensief ingezet voor 2013/2014 onder de noemer Grand Coalition for Digital Jobs. Hierin krijgen alle Europese bedrijven de kans om met een veeltal van steunmiddelen mensen terug te laten keren tot de arbeidsmarkt. Dat geld ook voor ZZP-ers en mensen die hun functie hebben verloren. Tot eind 2014 wil Neelie 1Mln mensen weer aan het werk krijgen door bedrijven en individuen om oplossingen te vragen. Het stikt van de initiatieven.
Uitzendorganisatie Randstad zegt werkloze ict’ers een opleiding met baangarantie te bieden. Gevalletje veel geblaat weinig wol, want het gaat om een outplacement-traject voor een handjevol ex-ict’ers van ING en HP die voldoende geschikt zijn bevonden voor omscholing tot Java-programmeur of Scrum-master.
Deze ‘mooi weer’-berichtgeving geeft overigens wel aan waar momenteel de meeste kansen liggen. Blijkbaar ziet Randstad goede perspectieven voor mensen met Java- en Scrum-kennis. Het laatstgenoemde domein geeft bovendien aan dat er binnen het ict-werkterrein behoefte is aan andere, niet per se technische competenties. Wij zien die tendens overigens al langer. Het screenen van ict’ers op de juiste, bredere mindset is in mijn ogen dan ook beslist legitiem.
Wel ben ik erg benieuwd op basis van welke criteria Randstad (en de partner HintTech waarmee men kennelijk samenwerkt) de screening precies uitvoert. Wanneer ben je als ict’er in hun ogen wel en wanneer niet geschikt voor een opleiding? Een tool die je dit kan vertellen zou bijzonder van pas komen bij bijvoorbeeld het UWV, maar ook bij commerciële partijen, om snel te kunnen beoordelen wie kansen heeft op arbeidsmarkt en wie niet.
Het lijkt een mooi initiatief, maar ik ben toch wel benieuwd wat die baangarantie inhoudt en bij wie en in welke functie en tegen welk salaris ze tewerkgesteld worden.
Worden ze tegen een vaste looptijd ingehuurd als ZZPer met alle risico’s van dien of krijgen ze weer een vast dienstverband?
Zoals het risico dat eventueel gelopen wordt als je weer door je voormalige werkgever wordt ingehuurd en dan met belastingverzwaring wordt geconfronteerd.Laatst was in dat geval sprake van.
En uiteraard de arbeidsvoorwaarden, moeten deze mensen inleveren op pensioen of wat dan ook en last but not least , zijn zij er zelf tevreden mee?
Deze initiatieven zijn prima en het is goed dat deze mensen worden/zijn behouden voor de arbeidsmarkt.
Het ziet er uit als een -in outplacement termen – vrij gewone zakelijke overeenkomst, tussen Randstad en een aantal (ex) werkgevers. Randstad doet waar ze goed in is, namelijk haar positie als intermediair op de arbeidsmarkt te gelde maken. Voor de medewerkers die er gebruik van willen maken is dat fijn, maar het domein en bereik van deze ‘omscholing’ is per definitie beperkt. Geen wonder dat mensen van buiten de overeenkomst, ‘willekeurige’ werkloze ICT-ers, er niet tussen mogen komen. In dit geval zou je je nog wel af mogen vragen, of het rechtvaardig is dat outplacement kandidaten ‘voorrang’ krijgen op een gesloten arbeidsmarkt, wat dus langduriger werkloze en misschien wel meer geschikte ICT-ers buitensluit. Maar dat is dan meer een politiek vraagstuk.
Het heeft mij altijd verwonderd hoe bedrijven zo’n baan garantie af kunnen geven. Heeft iemand stiekem een aantal vacatures achter de hand gehouden? Wat is dat voor een rare situatie? We zullen zien hoe houdbaar die belofte op de lange termijn is, of dat hier toch nog wat ontbindende voorwaarden gelden. In het verleden was gebruikelijker dat de werkgever – ICT bedrijven waar ik mee werkte- mensen omscholing aanbood vóór ze hoefden te worden ontslagen. Het ligt voor de hand, dat de werkgever daar meer plezier van heeft: Het kostte minder, de opbrengst vloeide terug naar het bedrijf. Maar de directie kwam wel tijdig in actie, vóór dat outplacement een de orde was.
Trouwens, we weten niet eens, hoe ‘baan’ is omschreven in die ‘garantie’. Een arbeidscontract in ICT land is een document geworden met een heel betrekkelijke waarde. En mensen bij voorbaat meteen een vast contract aanbieden in deze tijd… dat zou wel heel bijzonder zijn.
Dit artikel betekent een behoorlijke nuance op het vorige artikel over dit onderwerp.
Wekte dat artikel nog de indruk dat het om een algemeen arbeidsmarktinitiatief ging waarbij iedere werkloze ICTer een kans maakte, dan is het met dit artikel wel duidelijk geworden dat dit niet het geval is.
En in plaats van de (door mij) veronderstelde stageplaatsen bij HP en ING gaat het nota bene om ontslagen ICT-ers die via een vrijwel zeker door deze organisaties bekostigd herplaatsingtraject juist bij ander bedrijven aan de bak moeten worden geholpen. De vragen die in de reacties hiervoor daarover worden gesteld zijn daarom zeer legitiem.
Mijn vraag is dan wat HP en ING gaan doen als ze weer mensen nodig hebben. Ik gok er op dat ze gaan shoppen in India en omstreken.
Het is Randstad enerzijds te prijzen dat ze dit initiatief oppakken en, gebruikmakend van hun kennis en expertise en hun netwerk, mogelijkheden creëren voor deze groep uitstromers.
Anderzijds denk ik: als je zo stellig bent over het oplossen van de (waarschijnlijk allang) door jou geconstateerde mismatch tussen vraag en aanbod, waarom heb je dan niet eerder actie ondernomen? Al was het maar om een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.
Met dit soort (vooralsnog) kleine aantallen gaat het er vooral om dat Randstad een positief signaal afgeeft: deze groep mensen kan met een betrekkelijk kleine inspanning weer aan de slag in een vakgebied waar hun ervaring meerwaarde levert. Natuurlijk wil Randstad dat ook breed uitmeten en misschien wel wat mooier oppoetsen.
De vraag en het aanbod in ICT wat betreft de echte specialisten ontlopen elkaar sterk. Ik vind het belangrijk dat Randstad laat zien dat outplacementtrajecten hierin mooie kansen kunnen opleveren.
Geen hele rare constructie dit, en voor de ontslagen HP-ers en ING-ers een aardig vangnet, maar dus voornamelijk een wat vreemde manier van communiceren van Randstad. Het initiatief op zich (namelijk hulp bij omscholen naar courante skills) is gewoon goed, er is een behoorlijk gebrek aan goede Java specialisten en Scrum masters dus in theorie kunnen de “omscholers” relatief makkelijk aan een nieuwe baan komen.
Ik ben wel benieuwd welke werkgevers betrokken zijn bij het “baangarantie” stuk. Zijn dat ook weer HP en ING? Als dat het geval is dan is het wel een nogal vreemde gang van zaken: iemand ontslaan, extern om laten scholen en vervolgens weer aannemen (op een jaarcontract!). Waarom dan niet deze mensen intern omscholen? Dat is maatschappelijk gezien een stuk fatsoenlijker maar nogmaals: het is mij niet duidelijk wie die baangarantie precies gaat bieden.
Als er 1 organisatie is die de laatste tijd zwaar inzet op Java en Scrum, dan is het ING. Verbazingwekkend dat ING mensen wil laten afvloeien die volgens Randstad blijkbaar zo flexibel zijn dat ze na 5 maanden gegarandeerd inzetbaar zijn op Java en Scrum.