Het uitzendconcern Randstad in Diemen start een opleiding voor ict-specialisten. De opleiding Randstad Cool IT sluit aan op de eisen die in de praktijk worden gesteld en biedt na afloop garantie op een baan. De eerste kandidaten stromen begin 2014 de arbeidsmarkt op.
Randstad constateert in de markt vraag naar medewerkers met actuele kennis van bijvoorbeeld Java en Scrum, waarvoor bedrijven slechts moeizaam kandidaten vinden. Samen met HintTech en Bits of Mind start Randstad daarom het project Cool IT. Het project biedt ict’ers die op zoek zijn naar een baan, de kans om een opleiding van vijf maanden te volgen en daarna via Randstad aan de slag te gaan.
De opleiding richt zich op kandidaten ouder dan veertig, maar ook kandidaten die uit de Wajong komen en ook zestigplussers. Bedrijven als HP en ING participeren in dit project.
Randstad Cool IT biedt ict’ers een opleiding tot gecertificeerd Java-ontwikkelaar en Scrummaster. Om zoveel mogelijk aansluiting bij de arbeidsmarkt te vinden, wordt in de opleiding ook veel aandacht besteedt aan advies- en communicatievaardigheden. Tevens doen de kandidaten werkervaring op bij gerenommeerde bedrijven.
Mismatch
Met de opleiding wil Randstad de mismatch op de arbeidsmarkt oplossen, zegt directeur Innovatie Alje Kuiper van Randstad Nederland. ‘Er zijn wel degelijk vacatures beschikbaar, maar kandidaten missen de juiste, actuele en specialistische kennis om aan de slag te kunnen. Dat is zonde van al het arbeidspotentieel dat we hebben. Samen met de gespecialiseerde consultants van Randstad Professionals gaan we hier wat aan doen.’
Outplacement
De opleiding Cool IT is onderdeel van een outplacementtraject gericht op de herplaatsing van ontslagen ict’ers van ING Bank en ict-leverancier HP. Lees ook Randstad herplaatst ontslagen ict’ers ING en HP.
“Met de opleiding wil Randstad de mismatch op de arbeidsmarkt oplossen.”
Met Scrum en Java?
Ik zie dit initiatief als een dambreuk die je met je pink probeert te dichten.
Geef die mensen liever een complete training toegespitst op projectkennis, aangevuld met verbeterde omgangsnormen met de business.
Er zijn zat mensen die kunnen werken, en wel of niet geschoold(gecertificeerd) in dingetjes als java, scrum, etc.. Maar hoe houden we die dure medewerkers buiten de deur. Het draait weer om het maken van hogere winst en dus dure medewerkers afwaarderen onder het mom van ongecertificeerd. Taak voor de regering om bedrijven weer aan te sporen, om de situatie die geschapen is door de grootverdieners, terug te draaien en mensen weer aan het werk te helpen.
Specifiek: Java en Scrum, onder andere.
Meetbaar: ik neem aan soort van certificaat.
Acceptabel: ja, baangarantie. Of we mee eens zijn of niet, dit is wat bedrijfsleven eist voor die betreffende baan. Dambreuk met pink dichten ? Kennelijk acceptabel voor HP/ING/randstad en die investeren.
Realistisch: in tegenstelling tot veel communicatief blaat oefening, complete trainingen enz enz wat in de reacties voorgesteld wordt, zijn die korte curssusen wel haalbaar voor betalende bedrijfsleven en instapnivo cursist.
Tijdgebonden: 5 maanden.
Als langdurig werkloze ICT-er heb je heel andere doelstellingen dan werkenden. Je moet aan de bak komen en iets op je cv kunnen zetten. Iets waarmee je aantoont recente technieken onder de knie te hebben, mee te kunnen in de idioterie van deze tijd. Van daaruit kun je verder en gaat je marktwaarde weer stijgen.
Smart initiatief dus.
Hans en Evelyn,
Even goed lezen, ik reageer namelijk in eerste instantie op NumoQuest en spreek in dezelfde zin mijn hoop uit dat Randstad verder kijkt dan hun neus lang is. Want natuurlijk zijn er vragen te stellen over korte termijn arbeidsbemiddeling maar niets doen lijkt me geen optie.
Volgens mij gaat dit artikel over werkgelegenheid en niet over het ontbreken van kennis betreffende de betekenis van buzzwords.
pindakaas :
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/detachering/4874883/3484209/randstad-herplaatst-ontslagen-icters-ing-en-hp.html
Opleiding advies en communicatievaardigheden ? Misschien meer iets voor Randstad zelf.